Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2019.
17:15
Tanjug, Vestionline A

Grad Beograd kupuje autobuse u vrednosti od 45 miliona evra

Grad Beograd će nabaviti između 210 i 230 novih autobusa i to je prvi korak, ali ne i jedina mera koja nas čeka kako bismo GSP postavili na noge.

M. Jovanović
Foto: Ilustracija

To je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je, gostujući na TV Studio B, precizirao da je urađen rebalans budžeta koji će se u ponedeljak naći pred odbornicima Skupštine grada, a kojim je odvojeno 35 miliona evra za kupovinu novih autobusa. 

Kako je rekao, samo će GSP izdvojiti 10 miliona evra, što je ukupno 45 miliona, preneo je gradski Sekretarijat za informisanje. 

- Naša procena je da ćemo za te pare dobiti između 210 i 230 autobusa i da ćemo na taj način obezbediti, pre svega, kvalitetniji prevoz, jer ćemo neke linije, gde sada postoje problemi, popuniti novim vozilima. To je samo početak u restrukturiranju gradskog saobraćajnog preduzeća, koje je najveći problem kada je u pitanju Grad Beograd. Naime, pored 'Sava centra', reč je o najvećem gubitašu u gradu Beogradu. Posle toga kreće kampanja za naplatu karata i već smo sa Ministarstvom finansija dogovorili određene korake - istakao je Vesić. 

On je dodao da je cilj da, pre svega, građani vide da Grad Beograd kupuje nove autobuse, kao i da se veoma mnogo radi na poboljšanju javnog prevoza. 

- Posle toga ćemo, naravno, tražiti i da se plaćaju karte, jer je Grad Beograd prošle godine dao 27 milijardi dinara za javni prevoz, od čega je devet milijardi naplaćeno iz karata, što znači da smo 18 milijardi dali direktno iz gradskog budžeta. Tih 18 milijardi dinara je 150 miliona evra, a za taj novac smo mogli da izgradimo 75 vrtića ili škola, da kupimo između 600 i 700 autobusa - istakao je zamenik gradonačelnika. 


On je ukazao da to što neki građani ne plaćaju kartu, znači da oni to ipak plaćaju kroz budžet, jer za toliko manje dobiju kanalizacije, vodovoda, škola, bolnica i svega onoga što treba da dobiju, jer te pare odu na javni prevoz. 

Kako je rekao, pored naplate karata, potrebno je i restrukturisanje samog preduzeća, jer postoji mnogo mogućnosti da oni rade bolje. I oni moraju da se ponašaju odgovornije prema državnom novcu, zbog čega su se i dogodile neke smene u GSP-u. 

- Plata vozača u GSP-u je prošle godine u februaru iznosila 52.000 dinara, a ove godine je 65.000, što je povećanje od 25 odsto, odnosno oko 13.000 dinara. To samo govori u prilog činjenici da se mi kao grad trudimo, da ulažemo u GSP i pokušavamo da ga stavimo na noge. Uspećemo u tome, a prvi korak je kupovina autobusa, što neće biti jedina mera koja nas čeka - istakao je Vesić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online