Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2019.
14:01
Vestionline, Tanjug A

"Pošta Srbije" o štrajku radnika: Izvinjavamo se korisnicima

Zbog štrajka zaposlenih u Regionalnom poštanskom centru (RPLC) Beograd preko koga se, JP "Pošta Srbije" uputila je izvinjenje korisnicima zbog eventualnog kašnjenja u isporuci dela pošiljaki i najavila da će oštećeni korisnici biti obeštećeni u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama.

commons.wikimedia.org/Orjen
Glavna Pošta Srbije

U JP "Pošta Srbije" za Tanjug kažu da je došlo do usporenog procesa prerade paketskih i pismonosnih pošiljaka zbog odbijanja izvršavanja radnih naloga od strane dela zaposlenih Radne jedinice Regionalni poštansko logisticki centar, Beograd (RPLC), preko koga se, kako navode predstavnici Samostalnog sindikata poštanskih radnika preraspodeljuje i isporučuje 90 odsto pošiljki.

Predsednik ovog sindikata Zoran Pavlović rekao je Tanjugu da isporuka pošiljaka ne funkcioniše, dok se platni promet odvija normalno, s tim što zaposleni u poštama u Beogradu, Vojvodini i ponegde na Zapadu Srbije obustavljaju rad na sat ili dva, solidarišući se na taj način sa zaposlenima u poštanskom centru.

Prema njegovim rečima, zaposleni su se samoorganizovali i obustavili rad nezadovoljni visinom zarada, koje se u tom javnom preduzeću kreću između 32.000 i 39.000 dinara za oko 11.500 radnika - poštara, šalterskih radnika, kurira, radnika u preradi, vozača...

Pavlović kaže da je štrajk pokrenut i zbog nedostatka broja izvršilaca u tehničkom delu, a iz Pošte upozoravaju da zaposleni u ovom organizacionom delu nisu najavili štrajk, što jepredviđeno odredbama Zakona o štrajku.

- U slučajevima pojedinačnog kratkotrajnog odbijanja izvršavanja radnih naloga u pojedinim poštama, nije došlo do poremećaja rada šaltera u poštama i korisnicima su bez smetnje pružene usluge na šalterima pošta na čitavoj teritoriji Srbije - navode u Pošti Srbije i dodaju da je odmah započeta "primena mera radi uspostavljanja neometanog procesa rada u svemu u skladu sa važećim procedurama i propisima".

U Pošti Srbije navode da se sa reprezentativnim sindikatima vodi konstantan dijalog, da su sa njima razgovarali uoči i na sednici Nadzornog odbora Preduzeća, a da do danas nijedan sindikat u Pošti Srbije nije najavio štrajk.

Ističu i da su korisnicima na raspolaganju svi kontakti Korisnickog servisa Pošte Srbije, kao i sve pošte, radi pokretanja reklamacije i potražnog postupka i navode da će korisnici biti obešteceni u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama u iznosima i u rokovima propisanim zakonom.

Takode, Nadzorni odbor Preduzeća je na sednici održanoj 25. marta doneo je odluku o raspodeli dobiti svim zaposlenima u iznosu od 475 miliona dinara i tu odluku uputio na usvajanje Vladi Srbije. 

Navode da se očekuje usvajanje odluke čime bi delom bio poboljšan socijalno ekonomski položaj zaposlenih.

- Odluku o povecanju zarada Preduzeće ne može da donese, jer ovu oblast uređuje Zakon o budžetskom sistemu i saglasno tome je u nadležnosti Osnivača - poručuju iz Pošta Srbije i najavljena dalja spremnost menadžmenta i Nadzornog odbora da se nastave razgovori sa Osnivačem kako bi se pronašlo rešenje za dalje unapređenje položaja zaposlenih u smislu uvećanja zarada. 

U Pošti Srbije se takođe ograđuju od "netačnih i tendencioznih istupanja pojedinaca u medijima, putem društvenih mreža i na protestima i zloupotrebu imena i oznaka Pošte, koji se predstavljaju kao reprezentativni predstavnici zaposlenih, jer nemaju legitimitet niti predstavljaju većinsku volju 15.000 zaposlenih Pošte Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online