Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.11.2018.
09:32
Đ. Janković - Vesti A

Heroj s Košara dobio ulicu

Branislav Negić, koji je pre 19 i po godina poginuo kao pripadnik Vojske SRJ u rejonu karaule Košare tokom NATO bombardovanja 1999, dobio je ulicu u rodnoj Banji Koviljači. Postavljanju table sa imenom Branislava Negića prisustvovali su njegov otac Milivoje, inicijator ideje zamenik predsednika MZ Radosav Jošić kao i predstavnici Grada Loznice.

Đ. Janković
Ponos i tuga: Milivoje Negić

Negićev otac kaže da ništa ne može da zameni gubitak sina, ali da mu mnogo znači što se na ovakav način čuva sećanje na njegovo delo.

- Moj sin je poginuo na Košarama, njegovi posmrtni ostaci ostali su na Prokletijama gde čuvaju granicu Srbije. Istovremeno sam tužan, tuga je teška, ali se mora izdržati, ali i ponosan na takvog sina koji je bio izuzetno dobar i hrabar mladić. Ovo nam znači jer ostaje sećanje na Branislava i njegovo junaštvo. Ovom ulicom je išao kao dete, ona prolazi pored naše kuće, tuda stalno idemo, i dokle kod mogu koračaću ulicom koja nosi ime moga sina - kazao je Milivoje čvrsto držeći uramljenu fotografiju svoga Branislava.

Inicijativu da ulice dobiju imena poginulih meštana Branislava Negića i Ivice Ivanovića, boraca sa Košara, pokrenuo je pre više od deset godina Radosav Jošić, zamenik predsednika MZ Banja Koviljača, a ona je prošle godine prihvaćena u Skupštini grada. Negić i Ivanović poginuli su 14, odnosno 16. aprila 1999. na Košarama kao pripadnici 125. motorizovane brigade.

Branislav je bio redovan vojnik, posle stupanja u vojsku 10. juna 1998. u Valjevu, prekomandovan je u Kosovsku Mitrovicu u septembru iste godine. Sa saborcima je kao vojnik-strelac odbijao napade albanskih terorista i NATO plaćenika sve do sredine aprila. Kada je poginuo imao je 21 godinu. Ivanović (44) je kao dobrovoljac 1. aprila stupio u VJ na području Kosova i Metohije, da bi 15 dana kasnije poginuo kod karaule Košare.

Odlikovani su Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, a njihova tela nikada nisu pronađena.
Borbe na karauli Košare, na srpsko-albanskoj granici smatraju se jednim od najkrvavijih tokom NATO agresije u kojima su pripadnici Vojske Jugoslavije odoleli napadima višestruko jačeg neprijatelja.

Iduće godine i spomen-obeležja

Milivoje Negić bi voleo i da se ostvari inicijativa Saveta MZ Banja Koviljača da do aprila naredne godine, kada se navršava 20 godina od Branislavljeve pogibije, budu postavljena spomen-obeležja u čast njegovog sina i meštanina Ivice Ivanovića koji je takođe poginuo na Košarama.
Ulica vojnika Branislava Negića je deo puta ka Gučevu, od "Sanatorijuma" do skretanja prema starom banjskom groblju, u dužini od oko dva kilometra, a Ulica vojnika Ivice Ivanovića prva od tri u naselju Georgi Dimitrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online