Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti A

Zlatne niti tradicije

U Negotinu su u toku "Mokranjčevi dani", festival koji ove godine traje od 15. do 21. septembra. Manifestacija koja je, u čast jednog od najvećih srpskih kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, ove godine organizovana 53. put, svečano je otvorena ispred kompozitorove rodne kuće.

Ž. Marković
Razigrani omladinci: KUD "Stevan Mokranjac" iz Negotina

Dan posle otvaranja, u selu Mokranju, mestu porekla porodice srpskog muzičkog velikana, održana je manifestacija Niti tradicije, jedna od najživopisnijih i najposećenijih od njenog uvođenja u kalendar smotri kulture u opštini Negotin.

Niti tradicije su bogatim programom zaokružile jedanaest uspešnih godina promovisanja kulturnog nasleđa koje se u Negotinskoj Krajini čuva i prenosi na potomke. Ove godine Niti tradicije su priređene u čast 60 godina Radio Beograda 2, te je tim povodom u dvorištu Crkve Svete Trojice organizovan kulturno-umetnički program koji je i snimljen za potrebe kultne radijske emisije Od zlata jabuka.

Opština pokrovitelj

U publici koja je s velikom pažnjom pratila nastupe učesnika bili su i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, mr Milan Uruković predsednik SO Negotin i članovi Opštinskog veća. Opština Negotin je in?ae i pokrovitelj manifestacije. Program su pratili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti iz raznih krajeva, pa i iz susedne Bugarske. Program je vodila Dragana Marinković, urednik emisije Od zlata jabuka.

U programu su nastupili mnogi pojedinci, grupe i igrački ansambli. Počev od Živojina Markovića Mokranjca, soliste na usnoj harmonici, koji se predstavio spletom vlaških kola, pred publikom su se našli dobro znani promoteri etno zvuka i igre. Dragoljub Firulović Firul, vokalni solista i svestrani umetnik iz Negotina raskošnim glasom je izveo pesme "Lume, Lume" (Svete, dragi svete) i "De la deal rasare luna" ( Sa brega se mesec javi). Mladi Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora, svirao je sa svojim učiteljem Petrom Čulinovićem (83) iz Šabanovca.

Ž. Marković
Aleksandra Andrejević i Jasmina Nedeljković

Stefan, koji svira duduk i frulu i izvodi izvornu crnorečku muziku, je osvojio mnoga priznanja za autentičnost sviranja, a ovenčan je i prvom nagradom na Saboru frulaša u Prislonici. Osim te u Prislonici, prošle godine je i u Bukureštu talentovani Boranin, po struci diplomirani kuvar, nagrađen za očuvanje tradicije i kulture Vlaha u istočnoj Srbiji.

Kačamak, sir i klaker

Domaćini - Dom kulture "Stevan Mokranjac", KUD "Mokranjac" i meštani Mokranja, živopisnog krajinskog sela poznatog po gostoljubivosti i gostoprimstvu za sve goste su pripremili i tradicionalno posluženje - kačamak, sir, kuvani kukuruz, mekike, hladan klaker (bezalkoholno osvežavajuće piće) i hladnu vodu za koju kažu da lepše i kvalitetnije nema u celoj Krajini.

Sa posebnom pažnjom publika je otpratila nastup mešovite folklorne grupe Kulturno-umetničkog društva "Mokranjac" iz Mokranja, koje je od pre osam godina, kada je obnovilo rad veoma zapaženo na manifestacijama ovog tipa. Ansambl se predstavio spletom izvornih igara iz Mokranja, a domaćini su osim igračkog pokazali i druge kvalitete kroz nastupe Dragija Nikolića na fruli, Dragice Marković, vokalne solistkinje, Slobodana Nedeljkovića, na drombuljama i Tomislava Buljigića na gajdama.

Ž. Marković
Učitelj i učenik: Petar Čulinović i Stefan Radovanović

Doprinos stvaranju emisije Od zlata jabuka na otvorenom i u prelepom ambijentu porte mokranjske crkve dali su i gosti, grupe Đurđevak i Zdravac Etno radionice Centra za kulturu grada Bora i nekoliko solista sa pesmama iz svih krajeva istočne Srbije. U finalu programa nastupili su dečja i omladinska folklorna grupa KUD-a "Stevan Mokranjac" iz Negotina.

Poreklo iz Makedonije

Krajem 18. ili početkom 19. veka u Mokranje se iz Makedonije doselio Marko rodonačelnik porodice slavnog kompozitora. Imao je tri sina Jovana, od koga potiču Jovanovići koji i danas žive u selu, Nikolu, zvanog Niča, od kojeg potiču Ničići i Stojana, od koga potiču Stojanovići iz čije loze je i Stevan Mokranjac.

- Ponosni smo što je čuveni kompozitor svom imenu dodao naziv sela iz kog potiče - kaže Stanoje Petrović. predsednik KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pesmom bude sela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online