Četvrtak 20.09.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti

Zlatne niti tradicije

Ž. Marković
Razigrani omladinci: KUD "Stevan Mokranjac" iz Negotina

Dan posle otvaranja, u selu Mokranju, mestu porekla porodice srpskog muzičkog velikana, održana je manifestacija Niti tradicije, jedna od najživopisnijih i najposećenijih od njenog uvođenja u kalendar smotri kulture u opštini Negotin.

Niti tradicije su bogatim programom zaokružile jedanaest uspešnih godina promovisanja kulturnog nasleđa koje se u Negotinskoj Krajini čuva i prenosi na potomke. Ove godine Niti tradicije su priređene u čast 60 godina Radio Beograda 2, te je tim povodom u dvorištu Crkve Svete Trojice organizovan kulturno-umetnički program koji je i snimljen za potrebe kultne radijske emisije Od zlata jabuka.

Opština pokrovitelj

U publici koja je s velikom pažnjom pratila nastupe učesnika bili su i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin, mr Milan Uruković predsednik SO Negotin i članovi Opštinskog veća. Opština Negotin je in?ae i pokrovitelj manifestacije. Program su pratili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i drugi gosti iz raznih krajeva, pa i iz susedne Bugarske. Program je vodila Dragana Marinković, urednik emisije Od zlata jabuka.

U programu su nastupili mnogi pojedinci, grupe i igrački ansambli. Počev od Živojina Markovića Mokranjca, soliste na usnoj harmonici, koji se predstavio spletom vlaških kola, pred publikom su se našli dobro znani promoteri etno zvuka i igre. Dragoljub Firulović Firul, vokalni solista i svestrani umetnik iz Negotina raskošnim glasom je izveo pesme "Lume, Lume" (Svete, dragi svete) i "De la deal rasare luna" ( Sa brega se mesec javi). Mladi Stefan Radovanović iz Metovnice kod Bora, svirao je sa svojim učiteljem Petrom Čulinovićem (83) iz Šabanovca.

Ž. Marković
Aleksandra Andrejević i Jasmina Nedeljković

Stefan, koji svira duduk i frulu i izvodi izvornu crnorečku muziku, je osvojio mnoga priznanja za autentičnost sviranja, a ovenčan je i prvom nagradom na Saboru frulaša u Prislonici. Osim te u Prislonici, prošle godine je i u Bukureštu talentovani Boranin, po struci diplomirani kuvar, nagrađen za očuvanje tradicije i kulture Vlaha u istočnoj Srbiji.

Kačamak, sir i klaker

Domaćini - Dom kulture "Stevan Mokranjac", KUD "Mokranjac" i meštani Mokranja, živopisnog krajinskog sela poznatog po gostoljubivosti i gostoprimstvu za sve goste su pripremili i tradicionalno posluženje - kačamak, sir, kuvani kukuruz, mekike, hladan klaker (bezalkoholno osvežavajuće piće) i hladnu vodu za koju kažu da lepše i kvalitetnije nema u celoj Krajini.

Sa posebnom pažnjom publika je otpratila nastup mešovite folklorne grupe Kulturno-umetničkog društva "Mokranjac" iz Mokranja, koje je od pre osam godina, kada je obnovilo rad veoma zapaženo na manifestacijama ovog tipa. Ansambl se predstavio spletom izvornih igara iz Mokranja, a domaćini su osim igračkog pokazali i druge kvalitete kroz nastupe Dragija Nikolića na fruli, Dragice Marković, vokalne solistkinje, Slobodana Nedeljkovića, na drombuljama i Tomislava Buljigića na gajdama.

Ž. Marković
Učitelj i učenik: Petar Čulinović i Stefan Radovanović

Doprinos stvaranju emisije Od zlata jabuka na otvorenom i u prelepom ambijentu porte mokranjske crkve dali su i gosti, grupe Đurđevak i Zdravac Etno radionice Centra za kulturu grada Bora i nekoliko solista sa pesmama iz svih krajeva istočne Srbije. U finalu programa nastupili su dečja i omladinska folklorna grupa KUD-a "Stevan Mokranjac" iz Negotina.

Poreklo iz Makedonije

Krajem 18. ili početkom 19. veka u Mokranje se iz Makedonije doselio Marko rodonačelnik porodice slavnog kompozitora. Imao je tri sina Jovana, od koga potiču Jovanovići koji i danas žive u selu, Nikolu, zvanog Niča, od kojeg potiču Ničići i Stojana, od koga potiču Stojanovići iz čije loze je i Stevan Mokranjac.

- Ponosni smo što je čuveni kompozitor svom imenu dodao naziv sela iz kog potiče - kaže Stanoje Petrović. predsednik KUD-a "Mokranjac" iz Mokranja.

2024 © - Vesti online