Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
19:49
D. Dekić - Vesti A

Gladijatori slavili život

Borbe gladijatora, plesačice, legionari i robovi šetali su Sremskom Mitrovicom u kojoj se proteklog vikenda odigrao spektakularni povratak u Sirmijum, antičku metropolu civilizacije. Grad, arheološki biser Srbije, i ove godine, drugi put zaredom, zaronio je duboko u svoju prošlost, od pre skoro 20 vekova.

Vojo Sekulić

Velikom feštom "Carski Sirmijum grad legendi" koju su uveličali Mitrovčani kostimirani u odeću iz doba Rimske imperije, oživeli su vreme kada je na tom mestu bila jedna od četiri prestonice carstva na koju sada sećaju imponzantni ostaci velelepnih građevina. Dočarali su i život tadašnjeg stanovništva u "gradu legendi".

Carskom rutom, u obilazak lokacija s arheološkim blagom, krenuli su brojni Mitrovčani, njihovi gosti i turisti i imali jedinstvenu priliku da, među autentičnim antičkim ostacima, od kustosa čuju o životu starih Rimljana na našem podneblju.

Posetiocima spektakla "uživo" je predstavljen i Marko Aurelije Prob, jedan od sedam imperatora Rimskog carstva rođenih na tlu grada legendi. On je uživao u društvu lepotica i u ukusima raznih gurmanskih đakonija i obilja voća, prvenstveno grožđa.

Nadmetanje oratora

Festival se odigrao na dve lokacije, u Gradskom parku i na Trgu Žitna pijaca, koji datira s kraja trećeg i početkom četvrtog veka, u periodu tetrarhije, a gde su ostaci rimskih građevina. Tu je održana predstava "Legenda o Maksimijanu Herkuliju", posvećena caru koji je vladao zajedno sa Dioklecijanom. U okviru fešte održan je i 27. festival besedništva "Sirmijum lu verbi - svetlost reči", nadmetanje za Venac besedništva i kopiju statuete oratora iz drugog veka pre nove ere. U čast Sirmijuma, umetnici su oslikali veliki podni mural.

Ovaj rimski car, koji je živeo u trećem veku, poznat je kao prvi vladar koji je dozvolio da se vinova loza zasadi van prostora današnje Italije, i to na Fruškoj Gori. U vinima s pečatom bogate mnogovekovne tradicije, uživali su i brojni posetioci, a osim pića bogova imali su priliku i da degustiraju različita jela spravljana u starom Rimu, prvenstveno od sočiva i spanaća i hleb čudesnog ukusa spravljan sa mladim vinom, pošto kvasac tada nije postojao.


Rimska prestonica imala je svoju kovnicu novca, pa su Mitrovčani brojnim znatiželjnicima dočarali i kako se pravio novac. Upoznali su ih sa zanimljivostima vezanim za to platežno sredstvo, koje je potisnulo dotadašnje plaćanje dragocenim i retkim stvarima. Otkriveno je da je između 320. i 326. godine, u vreme Konstantinovog upravljanja carstvom, u sirmijumskoj gradskoj kovnici izrađivan novac od suvog zlata. 

Dočaran i Triclinijum

Pijaca antičkih suvenira ponudila je posetiocima replike predmeta iz Rimskog carstva, od uljanih lampi, koje su u dugim večerima obasjavale rimske domove, do posuda tera sibilata, koje su pravili od glatke terakote da bi ih lako oprali. U Gradskom parku je dočaran kutak Triclinijum, omiljeno mesto starih Rimljana.

Tim plemenitim novčićima koji su nosili lik ovog imperatora i članova njegove porodice, Konstantin je plaćao vojsku. Zlatnicima su bogati Rimljani pazarili sve, pa čak i robove, a na osnovu predanja iz tog doba improvizovana je pijaca roblja.

Povratak u istoriju nije prošao bez konja ukrašenih crvenim detaljima. Rimljanima konji nisu služili samo za ratovanje, već i za nadmetanje na trkama, o čemu svedoči veliki hipodrom koji leži ispod današnje Sremske Mitrovice, dug pola kilometra. Sagrađen je početkom četvrtog veka i jedini neiskopani rimski hipodrom na svetu, jer se nalazi četiri metra pod nivoom današnjeg grada.

Tri dana kao u - Rimu

Vreme je, kaže ona, iziskivala želja da se kostimima i scenografijom autentično dočara rimska prestonica, pa je ove godine mnogo veća "mašinerija" ljudi učestvovala u pripremama.Pripreme za drugi veliki odlazak u antičko doba trajale su skoro četiri meseca, otkriva za "Vesti" Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije Sremske Mitrovice.

- Rimljani su voleli konje, pa smo ove godine uključili i konjički klub i plesni studio da dočaraju kako su se zabavljali u staro doba. Hteli smo da grad tri dana potpuno živi život nekadašnje rimske prestonice - priča Sabo kako je ovoj sada već tradicionalnoj fešti udahnuto antičko ruho.
Kako kaže, skromnim sredstvima i ogromnim entuzijazmom, pa od sugrađana i drugih posetilaca organizatorima stižu samo pohvale. Jedina zamerka koju će ispraviti iduće godine jeste što nije bio organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada do Sirmijuma, jer je bilo onih koji su želeli da budu deo spektakla, ali nisu znali kako da dođu.

- Naša priča će narasti iduće godine, jer su stanovnici Sremske Mitrovice postali svesni šta grad ima i oduševljeni su time, pa će biti još puno novih elemenata dodato ovom bogatstvu raskoši - kaže naša sagovornica i otkriva da će se potruditi da prilikom trećeg "odlaska u antičko doba" posetioce festivala, poslužuju u kafeima i restoranima "pravi Rimljani".

 

PexArt
 

Osim konjskih trka, Rimljani su uživali i u gladijatorstvu, pa se na centralnoj pozornici u Sremskoj Mitrovici, pred prepunim gledalištem, održala prava borba na život i smrt dvojice gladijatora. Imperator je na kraju ljutog okršaja odlučio da ne ubije gubitnika, već je slavio život, što je potom učinila i publika, koja je u čarima Sirmijuma uživala tri večeri zaredom do sitnih jutarnjih sati.

 

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Prva pošta u čamcu
ZANIMLJIVOSTI Vratila se roda (FOTO)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online