Petak 31.08.2018.
19:49
D. Dekić - Vesti

Gladijatori slavili život

Vojo Sekulić

Velikom feštom "Carski Sirmijum grad legendi" koju su uveličali Mitrovčani kostimirani u odeću iz doba Rimske imperije, oživeli su vreme kada je na tom mestu bila jedna od četiri prestonice carstva na koju sada sećaju imponzantni ostaci velelepnih građevina. Dočarali su i život tadašnjeg stanovništva u "gradu legendi".

Carskom rutom, u obilazak lokacija s arheološkim blagom, krenuli su brojni Mitrovčani, njihovi gosti i turisti i imali jedinstvenu priliku da, među autentičnim antičkim ostacima, od kustosa čuju o životu starih Rimljana na našem podneblju.

Posetiocima spektakla "uživo" je predstavljen i Marko Aurelije Prob, jedan od sedam imperatora Rimskog carstva rođenih na tlu grada legendi. On je uživao u društvu lepotica i u ukusima raznih gurmanskih đakonija i obilja voća, prvenstveno grožđa.

Nadmetanje oratora

Festival se odigrao na dve lokacije, u Gradskom parku i na Trgu Žitna pijaca, koji datira s kraja trećeg i početkom četvrtog veka, u periodu tetrarhije, a gde su ostaci rimskih građevina. Tu je održana predstava "Legenda o Maksimijanu Herkuliju", posvećena caru koji je vladao zajedno sa Dioklecijanom. U okviru fešte održan je i 27. festival besedništva "Sirmijum lu verbi - svetlost reči", nadmetanje za Venac besedništva i kopiju statuete oratora iz drugog veka pre nove ere. U čast Sirmijuma, umetnici su oslikali veliki podni mural.

Ovaj rimski car, koji je živeo u trećem veku, poznat je kao prvi vladar koji je dozvolio da se vinova loza zasadi van prostora današnje Italije, i to na Fruškoj Gori. U vinima s pečatom bogate mnogovekovne tradicije, uživali su i brojni posetioci, a osim pića bogova imali su priliku i da degustiraju različita jela spravljana u starom Rimu, prvenstveno od sočiva i spanaća i hleb čudesnog ukusa spravljan sa mladim vinom, pošto kvasac tada nije postojao.


Rimska prestonica imala je svoju kovnicu novca, pa su Mitrovčani brojnim znatiželjnicima dočarali i kako se pravio novac. Upoznali su ih sa zanimljivostima vezanim za to platežno sredstvo, koje je potisnulo dotadašnje plaćanje dragocenim i retkim stvarima. Otkriveno je da je između 320. i 326. godine, u vreme Konstantinovog upravljanja carstvom, u sirmijumskoj gradskoj kovnici izrađivan novac od suvog zlata. 

Dočaran i Triclinijum

Pijaca antičkih suvenira ponudila je posetiocima replike predmeta iz Rimskog carstva, od uljanih lampi, koje su u dugim večerima obasjavale rimske domove, do posuda tera sibilata, koje su pravili od glatke terakote da bi ih lako oprali. U Gradskom parku je dočaran kutak Triclinijum, omiljeno mesto starih Rimljana.

Tim plemenitim novčićima koji su nosili lik ovog imperatora i članova njegove porodice, Konstantin je plaćao vojsku. Zlatnicima su bogati Rimljani pazarili sve, pa čak i robove, a na osnovu predanja iz tog doba improvizovana je pijaca roblja.

Povratak u istoriju nije prošao bez konja ukrašenih crvenim detaljima. Rimljanima konji nisu služili samo za ratovanje, već i za nadmetanje na trkama, o čemu svedoči veliki hipodrom koji leži ispod današnje Sremske Mitrovice, dug pola kilometra. Sagrađen je početkom četvrtog veka i jedini neiskopani rimski hipodrom na svetu, jer se nalazi četiri metra pod nivoom današnjeg grada.

Tri dana kao u - Rimu

Vreme je, kaže ona, iziskivala želja da se kostimima i scenografijom autentično dočara rimska prestonica, pa je ove godine mnogo veća "mašinerija" ljudi učestvovala u pripremama.Pripreme za drugi veliki odlazak u antičko doba trajale su skoro četiri meseca, otkriva za "Vesti" Svetlana Sabo, direktorka Turističke organizacije Sremske Mitrovice.

- Rimljani su voleli konje, pa smo ove godine uključili i konjički klub i plesni studio da dočaraju kako su se zabavljali u staro doba. Hteli smo da grad tri dana potpuno živi život nekadašnje rimske prestonice - priča Sabo kako je ovoj sada već tradicionalnoj fešti udahnuto antičko ruho.
Kako kaže, skromnim sredstvima i ogromnim entuzijazmom, pa od sugrađana i drugih posetilaca organizatorima stižu samo pohvale. Jedina zamerka koju će ispraviti iduće godine jeste što nije bio organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada do Sirmijuma, jer je bilo onih koji su želeli da budu deo spektakla, ali nisu znali kako da dođu.

- Naša priča će narasti iduće godine, jer su stanovnici Sremske Mitrovice postali svesni šta grad ima i oduševljeni su time, pa će biti još puno novih elemenata dodato ovom bogatstvu raskoši - kaže naša sagovornica i otkriva da će se potruditi da prilikom trećeg "odlaska u antičko doba" posetioce festivala, poslužuju u kafeima i restoranima "pravi Rimljani".

 

PexArt
 

Osim konjskih trka, Rimljani su uživali i u gladijatorstvu, pa se na centralnoj pozornici u Sremskoj Mitrovici, pred prepunim gledalištem, održala prava borba na život i smrt dvojice gladijatora. Imperator je na kraju ljutog okršaja odlučio da ne ubije gubitnika, već je slavio život, što je potom učinila i publika, koja je u čarima Sirmijuma uživala tri večeri zaredom do sitnih jutarnjih sati.

 

2024 © - Vesti online