Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
20:07
BBC, Vestionline A

Gde je sve služenje vojnog roka obavezno?

U mnogim zemljama mladi moraju da služe vojsku. U Srbiji se sve češće čuju zahtevi za ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka, a i Francuska je najavila korake u tom pravcu.

pixabay.com
 

U Francuskoj će svi šesnaestogodišnjaci morati da provedu mesec dana radeći u državnoj službi, uz mogućnost dobrovoljnog služenja dodtnih tri meseca u vojsci ili policiji. 

Ta ideja potekla je od predsednika Emanuela Makrona okom izborne kampanje. Rekao je da želi da francuski građani "direktno iskuse život u vojsci"

Slične argumente - da služenje vojske jača karaker i patriotsku svest - koriste i oni koji se zalažu da se opšta vojna obaveza, koja je u Srbiji ukinuta 2011, ponovo uvede. Neke ankete pokazuju da skoro tri četrvrtine građana podržava tu ideju. 

BBC je napravio pregled država u kojima još postoji obavezni vojni rok i načina na koji je to regulisano. 

Južna Koreja

Južna Koreja, koja je formalno još u ratu sa Severnom Korejom, ima vrlo strog sistem vojne obaveze. Svi vojno sposobni muškarci moraju da provedu 21 mesec u pešadiji, 23 meseca u mornarici ili 24 meseca u vazduhoplovstvu. Imaju i mogućnost da služe u policiji, vatrogascima, obalskoj straži, ili u ređim slučajevima u državnoj administraciji. 

Izuzetni sportisti mogu da računaju na oslobađanje, ako osvoje zlatnu medalju na Olimpijadi ili na Azijskim igrama. 

U Severnoj Koreji obavezni vojni rok traje 11 godina za muškarce i sedam za žene.

Eritreja

Svi muškarci i mlade neudate žene u Eritreji moraju da služe osamnaestomesečni vojni rok. U praksi, tvrde humanitarne organizacije, taj rok može da traje nekoliko godina, pa i doživotno. 

U izveštaju Amnesti Internešnala iz 2015. se kaže: "Regrute i dalje raspoređuju na razne civilne i vojne dužnosti, što je u stvari prisilan rad". 

Izbegavanje služenja vojnog roka je, prema humanitarnim organizacijama, glavni razlog što mladi Eritrejci napuštaju zemlju i traže azil u Evropi.

Brazil 

Vojni rok je obavezan za muškarce preko 18 godina, s tim što studenti mogu da ga odlože. 

Potencijalne regrute često odbijaju kada broj osamnaestogodišnjaka preraste broj potrebnih vojnika. Mladići moraju da prođu mnoge fizičke testove da bi bili primljeni.. 

Vojnicima sleduje mala plata i hrana i smeštaj u kasarnama, što privači mnoge siromašne Brazilce.

Izrael

Vojni rok je u Izraelu obavezan kako za muškarce, tako i za žene. Muškarci služe tri godine, a žene dve. 

Obaveza važi za sve građane, u zemlji i inostranstvu. Pošteda se može dobiti na osnovu zdravstvenih problema, pripadnosi nekim verskim grupama. Vrhunski sportisti mogu da računaju na skraćenje. 

Sirija 

U Siriji svi muškarci moraju da služe vojsku. Predsednik Bašar El Asad je u martu 2011. skratio vojni rok sa 21 na 18 meseci. 

Neodazivanje na poziv za regrutaciju može da dovede do gubitka posla, a samovoljno napuštanje jedinice povlači zavorsku kaznu do 15 godina.

Vojni rok

Neke zemlje su ponovo uvele vojni rok u prethodnih nekoliko godina. 

Samo osam meseci nakon ukidanja, ministarstvo odbrane u Gruziji ponovo je uvelo obavezni vojni rok. Novi sistem obuhvata vojnu obuku tri meseca, a zatim službu u profesionalnoj vojsci u svrhu podrške narednih devet meseci. 

Litvanija je ponovo uvela vojni rok 2016, nakon što ga je ukinula 2008. Sada svi muškarci između 18 i 26 godina, sem ako nisu "studenti ili samohrani očevi" moraju da služe vojsku godinu dana. 

Građani Švedske su glasali da ponovo uvedu obavezni vojni rok. On je bio ukinut 2010. nakon 100 godina. 

To znači će od 13.000 ljudi koji su rođeni 1999, njih 4.000 će biti pozvano u slu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online