Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2019.
20:27
Vestionline, b92.net A

Koga čeka vojna koverta i šta će biti ako se ne odazove?

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će lica starija od 30 godina koja nisu služila vojsku ili su je služili civilno morati da prođu vojnu obuku za rezerviste.

M. Karović
Foto: Arhiva

Članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno je obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Pukovnik Miša Krgović iz Uprave za obaveze odbrane u Ministartsva odbranu rekao je za TV Prva da se vojna obuka najpre odnosi na muškarce starije od 30 godina koji nisu prošli do sada nikakav vid obuke. 

- Član 79a pomenutog Zakona navodi kategorije građana koje podležu obučavanju za potrebe odbrane zemlje. Između ostalih u toj kategoriji su i lica starija od 30 godina, građani muškog pola Republike Srbije, koji nisu odslužili vojni rok, a prevedeni su u rezervni sastav. Oni koji nisu prošli nikakav vid obuke, kao takve, potrebno je obučiti da bi mogli da služe u rezervnom sastavu - rekao je. 

Krgović je dodao i da će ona lica koja su služila civilno vojni rok, takođe, morati da prođu ovaj vid obuke. 

"Lica koja su služila civilnu službu imaju svoje mesto i ulogu u sistemu civilne zaštite i upravo Zakon na smanjenju rizika od katastrofa i delovanje u vanrednim situacijama koji je donet iz nadležnosti MUP-a u decembru prošle godine predviđa organizaciju civilne zaštite u specijalizovanim jedinicama civilne zaštite, jedinicama civilne zaštite opšte namene koje će biti formirane pri lokalnim samoupravama, tako da će svaki građanin imati svoje mesto u sistemu odbrane."

Vojna obuka započeta je prošle godine u oktobru kada je upućena prva grupa na prvu fazu obučavanja, tj. na osnovnu obuku koja je trajala 15 radnih dana. Oni će ove godine proći i drugu fazu, tzv. specijalističku obuku koja će, takođe, trajati 15 radnih dana. Nakon toga, kao obučena lica koja su prošla obuku dobiće specijalnost i moći će da se rasporede u rezervni sastav jedinica Vojske Srbije. 

- Ove godine smo planirali dva termina za uput sledeće grupe lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok, a stariji su od 30 godina u Centre za osnovnu obuku Vojske Srbije - najavio je Krgović. 

Zakon o radu i Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi štiti vojne obveznike za vreme vršenja službe. Ministarstvo odbrane Republike Srbije refundiraće sve troškove poslodavcu, a isplaćivaće i naknade licima angažovanim u rezervnom sastavu za vreme vršenja službe. 

Postojećim zakonom predviđene su i posledice za one koji se ne odazovu na obuku. 

- Imamo i te zakonske odredbe koje planiraju sankcije. One iznose 50.000 dinara ili do dva meseca zatvora. Svakako postoji način da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta kada dobije poziv, a predviđeni su razlozi zbog kojih se može odložiti vežba. Kada dobije poziv potrebno je da se lice javi teritorijalnom organu po mestu prebivališta. Potrebno je naglasiti i da se ne radi o ogromnom broju ljudi koji će proći ovu obuku, već o par stotina vojnih obveznika koje ćemo obučavati godišnje - rekao je Krgović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online