Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
00:22
D. N. Petrović - Vesti A

Đurđevi stupovi ostaju bez kula?!

Mada je iz Ministarstva kulture još pre tri godine u Novi Pazar stigao "aber" da neće biti nastavljeno zidanje velikih kula (stupova) manastira Đurđevi stupovi, Srbi u Raškoj oblasti potajno su se nadali da će ovoga leta radovi ipak biti nastavljeni i da će kule(stupovi), po kojima je zadužbina Stefana Nemanje iz 12. veka dobila ime, konačno dostići visinu glavne manastirske kupole.

D. N. Petrović
Poluobnova i krnji izgled: Kule su sazidane do polovine

Vest da od radova na kulama "nema ništa " u ovoj, a verovatno ni u narednim godinama, rastužila je i zabrinula bratstvo ove svetinje, brojne vernike i sve Srbe u ovom kraju i širom Srbije i sveta.

- Mi živimo za dan kada će zvona sa manastirskih kula, simbola Nemanjine moći i srpske države, ponovo pozvati vernike na molitve, ali ne možemo da utičemo na to: da li će se i kada kule (stupovi) zidati. Čekaćemo šta će reći struka, odnosno Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, oni su ti koji odlučuju o svim radovima na Đurđevim stupovima, koji su kao svetsko kulturno dobro pod zaštitom Uneska - kaže otac Gavrilo, iguman manastira.

Pare nisu problem

Ako ipak padne odluka da se zidanje kula nastavi, čak i ako država ne obezbedi potrebna sredstva, novac neće biti problem, jer su uvek spremni da priskoče u pomoć mnogi poznati sportisti, glumci, pevači, biznismeni i javne ličnosti koje su i do sada, kroz akciju Podignimo stupove, obnovimo sebe, puno pomogle obnovu Nemanjine zadužbine na brdu iznad Novog Pazara.

Hadži Radenko Joković, bivši poslanik iz Novog Pazara, bio je u Odboru za obnovu Đurđevih stupova kojim je predsedavao bivši vladika raško-prizrenski Artemije, kada je sve trebalo obnoviti od nule.

D. N. Petrović
Nemoćni: Bivši iguman Gerasim i sadašnji starešina Gavrilo

- I tada, devedesetih godina prošlog veka, bilo je izvesnih otpora zidanju kula, jer se navodno nije znalo kako su kule izgledale i da li će tlo izdržati njihovu težinu. Ipak, kule su započete i sazidane do polovine, a onda se iznenada stalo, kako sam saznao iz medija, na intervenciju Uneska. Bez kula (stupova) Đurđevi stupovi ne mogu povratiti originalni izgled, stručnjaci moraju naći način da ih, na radost vernika, što pre završe i da svetinja zablista u punom sjaju - priča Joković.

Profesor Mirko Popovac, takođe dugogodišnji član Odbora za obnovu Đurđevih stupova strahuje da neko možda namerno sabotira završetak radova.

Rušili i Srbi

Kroz istoriju, Đurđevi stupovi su više puta rušeni i obnavljani. Svetinju su rušili Turci (nosili kamen za gradski bedem u Novom Pazaru) Austrougari, ali i Srbi... Tokom Prvog svetskog rata u manastiru se zabarikadirala austrougarska baterija, koja je besomučno tukla po srpskim položajima. U jednom trenutku srpski nišandžija na obližnjoj Sokolovici se najpre prekrstio, zamolio Svetog Đorđa da mu oprosti, a potom opleo po manastiru i zabarikadiranim dušmanima.

- Bez stupova (kula) Đurđevi stupovi će ostati krnji i nikada neće biti ono što su nekada bili. Razočaran sam i zabrinut što radovi nekoliko godina stoje i što u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture tvrde "da su kule sazidane", a njihova obnova "završena". Kule jesu sazidane, ali samo do polovine, želja svih vernika je da dosegnu visinu manastirske kupole, sve drugo je poluobnova na koju ne pristajemo - ističe Popovac.

D. N. Petrović
Postoje crteži: Mirko Popovac

Neutemeljena obnova

U objašnjenju Ministarstva kulture jasno stoji da višedecenijska obnova Đurđevih stupova u skorije vreme neće biti krunisana
završetkom manastirskih kula i da nikakvi radovi na kulama nisu u planu. Kao razlog se navodi da "dalja rekonstrukcija kula nije naučno utemeljena", jer "ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi bile obnovljene u punoj visini, a zidanje prema hipotetičkom izgledu ili nečijoj predstavi o bivšem izgledu bilo bi u suprotnosti sa principima obnove i zaštite, ali i sa pravilima Uneska". Neutemeljenom obnovom ugrožava se autentičnost spomenika, usled čega svetsko kulturno dobro može biti skinuto sa liste Uneska, upozoravaju iz Ministarstva kulture.
- Ne radi se o neutemeljenoj obnovi. Kroz vekove se znalo: kako je manastir izgledao, postoje slike i crteži. Vernici i Srbi ovog kraja samo traže da manastir izgleda kako je nekada izgledao - dodaje Popovac.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online