Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.05.2018.
10:36
Vestionline, Tanjug A

"U Srbiji novinari ekonomski ugroženi, sindikati slabi"

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa na Svetski dan slobode medija ukazala je na težak ekonomski položaj novinara, ističući da je zaposlenima u medijima neophodan granski kolektivni ugovor.

pixabay.com
NUNS i Nezavisnost pozivaju na akciju povodom Dana slobode medija

Čabarkapa je naglasila za TV Prva da veliki broj novinara u Srbiji radi bez ugovora, da dobar deo radi za minimalac, da nema sindikalnog organizovanja i da nema novinarske solidarnosti. 
Ona u slabosti sindikata vidi jedan od razloga pojave autocenzure, jer zaposleni u medijima strahuju za radna mesta:

- Autocenzura postoji i kod nas i u svetu i u njenoj osnovi je ekonomski momenat. Za to smo krivi mi novinari. Svaka vlast hoće da kontroliše. Problem je što su ovde slabi sindikati - rekla je Čabarkapa. 

Državni sekretar ministarstva kulture Aleksandar Gajović rekao je da istraživanja pokazuju da su medijske slobode Zapadnom Balkanu ugrožene, osim u Srbiji. 

- U Srbiji slobode izražavanja i sloboda medija nije lošije. Na skali od jedan do deset ocenjujem ga jakom sedmicom - rekao je Gajović.

Upitan može li ministarstvo kulture da reaguje da novinari ne rade bez ugovora on je rekao da su im potrebni konkretni podaci i da je to u nadležnosti Ministarstva rada, ali da mogu da pokrenu unicijativu da se svaki konkretan problem reši.

Gajović je rekao da su dobili sugestiju od Vlade Srbije da o nastavku rada na medijskoj strategiji ne govore do 10. maja, ali nije objasnio šta se tada dešava.

- Medijska strategija se ne vraća na početak i neće krenuti od belog papira - rekao je on.

NUNS i Nezavisnost pozivaju na akciju povodom Dana slobode medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su novinare i medije u Srbiji da se na Svetski dan slobode medija, 3. maja, pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", tako što će u pet do 12 isključiti ton i zamračiti ekrane. 

Kako su naveli, cilj akcije je da se javnost i nadležni upozore "na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji danas".

NUNS i "Nezavisnost" ukazuju, pozivajući se na izveštaje Evropske komisije i Reportera bez granica, na ugroženost sloboda medija i javnog izražavanja, te da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se "trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara". 

Navodi se i da predstavnici vlasti na svim nivoima "najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, čime se većinu, kako kažu nezavisnih, medija ostavili bez prihoda.

NUNS i "Nezavisnost" podsećaju i da su plate novinara u Srbiji na "dnu lestvice među svim profesijama koje traže visok nivo znanja i integriteta, a mlade kolege i koleginice u honoraranom odnosu najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava'.

U zajedničkom proglasu zahtevaju od nadležnih organa i da rasvetle slučajeve napada na novinare, kao i ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kao i da nalogodavce i krivce privedu pravdi.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online