Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 13.02.2014.
12:01
D. Dekić - Vesti A

Čita novine kao strujomere

Izjava odlazeće ministarke energetike i funkcionerke Vučićevog SNS-a Zorane Mihajlović da dnevni list "Danas" iz Beograda "kriminalizuje naprednjake", naišla je na osudu javnosti koja ističe da je reč o klasičnom primeru pritiska vlasti na medije i slobodu govora.

Previše pritisaka na neistomišljenike: Zorana Mihajlović
 


Udar će se, smatraju oni, pojačavati približavanjem izbora 16. marta. U optužbama je Mihajlovićeva otišla i korak dalje tvrdivši da postoje "kupljeni mediji", među kojima su, osim pomenutog lista i "Blic", "Naše novine", ali i neki drugi.


- Prema načinu na koji plasiraju informacije, ispada da je SNS kriminalizovan, ali, naprotiv, nije tako - rekla je ministarka, ne želeći da primerima potkrepi svoje optužbe.

Bumerang neslobode

- U medijima koji su neslobodni još od prethodne vlasti sada se guši i to malo kritičke javnosti, a smeta čak i ako je ima na društvenim mrežama. Ministarka treba da razmisli šta priča, jer se zna kako je na izborima prošla bivša vlast - poručio je Vukašin Obradović iz NUNS-a. Iz Udruženja novinara Srbije niko se nije oglasio ovim povodom, a na sajtu UNS-a je prenet tekst iz "Danasa" o pritiscima na medije, kao šesti u nizu.

Glavni urednik "Danasa" Zoran Panović smatra da je izjava Mihajlovićeve skandalozna i da predstavlja klasičan primer pritiska na medije.


- To što je rekla je iracionalno, a u najmanju ruku opasno. Imali smo kritičkih tekstova o SNS-u, ali isto toliko i o Demokratskoj stranci i ostalim partijama, kao što je bilo i pozitivnih napisa - kaže Panović za "Vesti" i dodaje da taj list nikada nikoga nije kriminalizovao.


Panoviću nije jasan motiv napada Mihajlovićeve.


- Više je mogućih verzija. Ili je ovo sama smislila, jer je 'Danas' čitala onako kako njeni ljudi čitaju strujomere (afera sa visokim računima za struju, op. a.), ili joj je šef Alekasandar Vučić rekao da kaže. Možda joj je i kazao šta da priča, ali je pogrešno razumela, pa ispričala drugačije. Vučić je pametan čovek da bi od nje tražio da kaže ovako nešto - kaže Panović, dodajući da nije sreo nekog iz SNS-a ko ima simpatije prema Mihajlovićevoj.


Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović dozvoljava da ministarka ima pravo na političko mišljenje i stav, ali ga zabrinjava što je njena kritika neutemeljena.

Sledi krivična prijava?

- Agencija za borbu protiv korupcije prikuplja podatke o ponašanju i izjavama Mihajlovićeve tokom kampanje i u zakonom propisanom postupku će na osnovu toga i izjave same ministarke utvrditi da li je došlo do povrede Zakona o Agenciji - rečeno nam je povodom pitanja da li je Mihajlovićeva izjavama zloupotrebila funkciju i prekršila zakon.

- Mislim da je poslala opomenu svima koji kritikuju SNS ili nameravaju. To pokazuje se da su mediji u Srbiji na vetrometini, prepušteni na milost političarima koji ih dele na podobne i nepodobne - kaže Obradović za "Vesti" i dodaje da blaga reakcija profesije i ostale javnosti na ovakve optužbe članice Vlade dovoljno govori o položaju medija u Srbiji.


Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, ukazuje da je postupak ministarke udžbenički primer bahatog i brutalnog pritiska na medije, a istovremeno i nagoveštaj onoga što Srbiju još čeka u kampanji i posle nje.


- SNS direktno preko partijskih funkcionera i indirektno putem svojih medija kriminalizuje sve koji se usude da kažu i najblažu reč kritike njih kao stranke, a ne daj bože Aleksandra Vučića. Taj odnos prema malobrojnim medijima u kojima se može čuti kritička reč potvrđuje paranoju, a potera za neprijateljem se širi na medije. Malo pojedinaca i TV emisija u kojima se ne pevaju slavopojke o SNS-u i njihovom lideru - zaključio je Vukadinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.02.2014. 12:25
ZA DVERI ZA ZIVOT SRBIJE!!!
Četvrtak 13.02.2014. 12:51
debeloguzoj eps mafijašici sa kilo botoksa,očigledno smeta istina?
Četvrtak 13.02.2014. 14:00
Gospođa ministarka je kopija i nova Mirjana Marković ,Mirjana je sahranila Jugoslaviju ova će srbiju ,Mira je bila profesorka sociologije a ova profesor na divljem Mega trejdu,tamo se studenti upisuju ujutru a već naveče diplomiraju ,pa i ne čudi njeno plitko znanje i lupanje gluposti ,po onoj narodnoj zgodna lepa i glupa,,samo što ta njena glupost košta srbiju i srpski narod koji plaća račune uz potrošnju elektrike,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online