Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
14:07
Vestionline A

Kod Apatina stradao najređi orao

U ponedeljak 8. januara u ataru sela Svilojevo kod Apatina pronađen je leš mlade ženke orla krstaša. Ptica je bila označena satelitskim odašiljačem uz pomoću koga su njeno kretanje predano pratili ornitolozi organizacije BirdLife iz Austrije.

pticesrbije.rs
Pronađeni leš nesrećnog krstaša uzet je i poslat na obdukciju i toksikološke analize

Podaci sa satelita pokazali su prestanak aktivnosti ugrožene ptice, pa su Austrijanci odmah kontaktirali kolege iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, sa kojima sarađuju na međunarodnom LIFE projektu za zaštitu orla krstaša „PannonEagle“.

- Dobili smo ovu uznemiravajuću vest baš na Božić, u nedelju veče. Podaci su pokazali da je ptica ušla u Srbiju dva dana ranije, a svoj epski put od 4.200 km, kroz čak 8 država Evrope tragično je nakon 6 meseci završila na vojvođanskoj njivi. Ptica je obeležena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u opasno avanturu - kaže Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaša iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Vest o mogućem stradanju kritično ugroženog krstaša podigla je na noge stručnjake za zaštitu ptica koji su sa inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom već u ponedeljak ujutru obišli teren i pronašli uginulu jedinku orla. Prvi znaci ukazivali su na trovanje, saopštilo je Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- Imali smo, nažalost, previše ovakvih slučajeva i već prepoznajemo znake trovanja. Iako ovde nismo našli ostatke otrova i druge stradale životinje, po stanju ptice i znacima da je jela neposredno pred smrt, možemo pretpostaviti da je opet reč o otrovu - kaže Draženko Rajković, ornitolog iz Društva.

Pronađeni leš nesrećnog krstaša uzet je i poslat na obdukciju i toksikološke analize koje će pokazati uzrok smrti.

- Naučni Institut za veterinarstvo obaviće analize koje će nam potvrditi od čega je zapravo stradala ova ptica. Inače, orao krstaš je u Srbiji strogo zaštićena vrsta i trenutno nam je poznat samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države. Formirani parovi ne napuštaju svoje teritorije, a mlade jedinke često lutaju i prelaze velike razdaljine. Nažalost, njihov put pun je opasnosti koje uzrokuje čovek, a koje mogu da dovedu do ovakvog gubitka - kaže Nikola Stojnić, ornitolog iz Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.

Atar sela Svilojevo godinama unazad poznat je kao najveće nacionalno gubilište za orlove budući da je od 2014. do danas na tom području pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih.

Za ornitologe i ljubitelje ptica poraznija je činjenica da do danas niko nije optužen niti kažnjen za ova strašna zlodela. Javnost u Srbiji sa razlogom je zabrinuta zbog sve učestalijih trovanje divljih životinja.

Tokom decembra 2017. i početkom januara ove godine otkriveni su brojni slučajevi trovanja divljih životinja. Kod Vitojevaca u Sremu pronađeno je 19 jedinki mišara, belorepana, lisica i šakala.

Ubrzo je stigla vest o trovanju 25 golubova grivnaša na Novom Beogradu. Kod Bačkog Gradišta i Sremske Mitrovice nepoznate osobe bacile su otrovne mamce sa opasnim otrovom Furadanom, dok su kod Žitišta od trovanja Furadanom stradali jedna lisica, tri mišara i svraka. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online