Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.03.2019.
09:41
Vestionline A

Stradaju ugrožene vrste u Srbiji: Otrovano preko 2.000 ptica

U proteklih 19 godina u Srbiji od posledica trovanja stradalo je najmanje 2.054 divljih ptica, navodi Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Tanjug
Foto: Ilustracija

Ovoliki broj otrovanih ptica je alarmantan, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). 

Oni dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica. Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti. 

Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste. Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DZPPS. 

Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DZPPS. U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom. 

Predsednik DZPPS-a Milan Ružić rekao je za VOICE da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim rečima, celoj situaciji doprinosi i nekažnjavanje onih koji truju ptice. 

"Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica", naveo je Ružić. 

Ukazao je i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DZPPS prijavio čoveka iz Sente koje je ovaj otvor prodavao na tezgi tokom vašara. 

VOICE navodi da furadan nije jedini otrov kojim se truju ptice, kao i podaci DZPPS-a, govore da je u najmanje dva slučaja trovanja beloglavih supova korišćen takođe zabranjeni otrov kreozan. Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je inače otrov za glodare, a čija je prodaja dozvoljena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online