Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
07:50
Z. Mirković - Vesti A

Uspešna karijera srpskog ansambla: "Danica" stigla do Kazahstana

Ansambl "Danica" iz Braunaua, oduševio je publiku nastupima u Novom Sadu, Salcburgu, Braunauu i Lincu i stigao do dalekog Kazahstana. Učešće "Danice" sa putujućim programom "Kafana kod Jeremije", na ovogodišnjem Sdžnergdž-Njorld Theater Festival- u u Novom Sadu, izazvalo je veliko interesovanje.

Z. Mirković
Obilazi svet: Ansambl "Danica"

Reč je o scenskom prikazu koji svoju premijeru doživljava 2009. godine u austrijskom gradu Lincu i od tada uspešno kruži po čitavoj Evropi.

- Ona ne protagoniše samo priču jedne kafane, već da su se u njoj i važne odluke donosile. U kafanama su između ostalog zasedali parlamenti, sklapana primirja - navodi tvorac programa Zoran Šijaković.

Z. Mirković

Pozivi sa svih strana

- Nismo očekivali ovako pozitivnu reakciju publike. Ova imaginarna, srpska kafana počela je, na našu veliku radost, da kruži po čitavom svetu. Usledili su pozivi raznih gradova iz Srbije, ali i iz inostranstva. Jedan od svakako atraktivnijih je poziv Državnog akademskog ruskog dramskog teatra "Maksim Gorki" iz Astane, za gostovanje "Jeremije" u Kazahstanu, kada će program dobiti i njegovu rusku izvedbu - rekao je Šijaković.

Fleksibilnost i mobilnost putujućeg programa omogućava izvođenje u raznim prostorima, a višejezičnost aktera, agitaciju u najrazličitijim govornim područjima. Tako se, izuzimajući gostovanje u Novom Sadu, jedno od interesantnijih prikazivanja odigralo u Bavarskoj, u mestu Malhingu, u poznatoj kafani Alte Post, koja datira još iz 1436. godine i nalazi se pod zaštitom nemačke države.

Portret umetnika

Šijaković je muzičar, istoričar umetnosti i jedan od istaknutih umetnika i stvaralaca Austrije. Tvorac je više pozorišnih komada, koncertnih programa, scenskih prikaza i muzejskih postavki. Apsolvirao je veliki broj koncerata i nastupa širom Evrope, među kojima je i solistički angažman za Salcburšku filharmoniju 2013. godine. Rođen je u Novom Sadu, gde se školovao i odrastao. Devedesetih godina se preseljava u Austriju, gde nastavlja umetničku karijeru u Salcburgu i osniva udruženje "Danica", kao i istoimeni vokalno-instrumentalni ansambl. Zoran je nosilac zvanja ambasadora integracije Republike Austrije i majstora umetničke gilde, a njegov rad nagrađen je brojnim priznanjima. Dobitnik je Zlatne značke, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije i ordena za kulturu Gornje Austrije, koji mu je uručen u martu ove godine.

Nosilac programa je vokalno-instrumentalni ansambl "Danica" iz Austrije, uz soliste pevače i instrumentaliste. Ovoga puta su to bili Izvorinka Milošević, čuvena interpretatorka izvornih narodnih pesma, kao i pesama na vlaškom jeziku, prof. Šarf Vilfrid, internacionalno priznati interpretator citre, "Anton Bruckner" univerziteta u Lincu, Miroslav Mika Marković, vokalni solista i vođa poznatog beogradskog ansambla za starogradsku muziku Narakord, Zoran Šijaković, osnivač udruženja "Danica" iz Austrije i solista istoimenog vokalno-instrumentalnog ansambla, proizvođač piva Helmut Bogner i narator, glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online