Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.07.2017.
00:41
Z. Mirković - Vesti A

Leto u zavičaju: Za odmor mora da se ima

Šta očekuju u otadžbini? Da li im srce zakuca jače kada pređu granicu? Dožive li u zavičaju više radosti, ili razočaranja? Vraćaju li se punih baterija i emocija? Kako se deca provode u postojbini svojih roditelja, deka i baka?

Z. Mirković
Kud koji, mili moji: Srđan Stokić

Na sva ova pitanja odgovarali su reporterima "Vesti" naši ljudi rasuti širom Evrope.

Tokom leta naši zemljaci, koji žive i rade u Austriji, ne zaobilaze domovinu u svojim planovima za odmor.

- Ekonomsku krizu je naravno osetila i moja porodica, ali ne u toj meri da ne može sebi priuštiti odmor. Glavni razlog što žena i ja ovog leta nećemo imati pravo letovanje na nekoj letnjoj destinaciji jeste taj što sam tek počeo da radim u novoj firmi i nemam pravo na odmor - ističe Srđan Stokić iz Beča.

- Tako da ćemo žena i ja ovog leta dve nedelje svog odmora provesti u zavičaju i maksimalno iskoristiti čari koje pruža naš kraj i Srebrno jezero. A na zimu se nadam da ćemo otići na neku udaljeniju destinaciju - dodaje Srđan.

Stokić kaže da će u toku leta njegova porodica pokušati da za vikend ode negde gde se može pobeći od svakodnevnih obaveza.

- Što se dece tiče, ona rado odlaze u rodni kraj u posetu rodbini i da se malo odmore, ako se to za njih može nazvati odmorom, jer pravi odmor je kada se otputuje na letovanje. Deca neće biti uskraćena, tako da će i ćerka i sin prvo posetiti zavičaj, a potom sin ide sa društvom za Crnu Goru, a ćerka leti sa dečkom na Maldive - objasnio je Stokić.

- Što se tiče administrativnih pitanja, gužve na granici u vreme odmora i lošijih puteva, na to smo već navikli, ali nam sve to unosi nervozu i na sve nepogodnosti se psihički pripremamo pre polaska. Po meni, naša zemlja je krenula nabolje, pa se nadamo da će u skorijoj budućnosti za naš narod i za nas koji živimo van zemlje biti boljih uslova - nada se on.

Stokić ukazuje da i pored svih loših strana i problema dijaspora rado dolazi u zavičaj, jer voli svoj rodni kraj, a u vreme odmora niko o skupoći ne razmišlja.

Goran Batakov iz Beča kaže da će i ove godine odmor provesti u Grčkoj.

On dodaje da ekonomska kriza nije uticala na njegove planove i ističe da voli da obiđe i zavičaj jer njegovi žive dole.

Istovremeno, ukazuje da planira da izbegne gužve na granicama time što će koristiti avion.

Z. Mirković
Biće posla u bašti: Verica Stanić

- Deci je dole zabavno, ali žele i na more. Suprug i ja smo za Grčku, a deca hoće u Crnu Goru, zbog provoda. Prošle godine su prespavali veći deo godišnjeg. Mislim da ćemo morati da napravimo kompromis - nedelju dana kod rodbine i nedelju dana na moru. Jedino me plaši gužva na granicama. Ono što ćemo sigurno da rešavamo kad se vratimo biće minus u banci. Ali, tako je svake godine - kaže Verica Stanić iz Beča.

Ona dodaje da će u Srbiji provesti, kao i obično, deo odmora u razgovoru sa preduzetnikom oko loše izvedenih fuga, neravnih zidova, previsokih troškova.

Možda će, kako kaže, biti i neko veselje u kafani i puno posla u bašti.

Deca ne haju za more

Kao i svake godine, već smo započeli pripreme za odmor. Obavezno se prvo odvezemo do Srbije, gde obilazimo prijatelje i rodbinu, pa odatle idemo na more.

Deca obožavaju dolazak u otadžbinu, jedva čekaju da se vide sa drugarima i članovima porodice, pa se već dešavalo da, umesto sa nama na more, ostanu sa braćom i sestrama i uživaju u igri, dobroj hrani i opuštenom druženju - kaže Srđan Mijalković iz Beča.

On ističe da zbog trenutne političke nesigurnosti u Evropi i pretnji od islamskog terorizma ne planira da ide na daleke destinacije, već mu je česta odrednica Grčka, kako dodaje, ne samo zbog navedenog, već i zbog dobre turističke ponude.

- Prateći letnji problemi su gužve na putevima, vrućina i skupoća, ali pokušavamo da to izbegnemo, koliko se može, putujući u večernjim ili jutarnjim satima ili izbegavajući vikende. Bilo bi mnogo bolje kada bi granice EU bile fleksibilnije za građane Srbije, kao zemlje kandidata, što sada nije slučaj i prouzrokuje brojne probleme, gubitak vremena i stres - ukazao je Mijalković.

On je rekao da se kad su u Srbiji obavezno trude da posete neku od brojnih prirodnih i kulturnih lepota naše zemlje, od obilaska znamenitih manastira i istorijskih mesta, preko uživanja na planinama ili banjama, pa do posete brojnim festivalima, od Egzita, preko Guče, do roštiljijade.

Salcburg-Budva preko Zlatibora

Pripreme za predstojeće letnje odmore počinju mesec i više dana unapred. Zaboravilo se na prošlogodišnja granična čekanja, zastoje na putevima i vrućine. Čini mi se da još više se putuje i letuje od kada se priča o ekonomskoj krizi. Da ne bismo kvarili opšti prosek, i mi ćemo tri nedelje na letnji odmor.
Svakako, prva destinacija je zavičaj. Da se obiđe rodbina, proslavi neko rođenje, krštenje, punoletstvo ili venčanje. Zatim kao i ranijih godina jedno četiri do pet dana idemo na Zlatibor, pa onda malo do Budve. Svakako, tu su i jednodnevni izleti do Beograda, Guče, Vrnjačke Banje, Oplenac, Lisine... Ako se dobro isplanira odmor unapred, može se svuda stići i lepo provesti - poručuje Nenad Šulejić iz Salcburga.


SUTRA - Leto u zavičaju: Trninići ne mogu bez Arilja
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online