Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
19:19
O. Đ. - Vesti A

I dijaspora tuguje za Batakovićem: Dostojanstveni prijatelj umetnika

Vest o preranom odlasku bivšeg ambasadora Srbije u Parizu Dušana Batakovića razbudila je sećanja naših dijasporaca na period kada je svojim aktivnostima u Francuskoj činio sve što je u njegovoj moći da, u jednom ružnom trenutku, politički i medijski satanizovana Srbija povrati svoj ugled.

O. Đoković
Inicijator: Bataković na bratimljenju Skadarlije i Monmartra

Došao je u Pariz posle diplomatske službe u Kanadi, u svakoj prilici postavljao se dostojanstveno, lako je ušao i među dijasporce, dolazio je na veselja. Često je viđan u Kulturnom centru Srbije za koji je govorio da je njegova kuća, gde bi svaki put u veoma lepoj besedi pozdravio prisutne i tako stavljao snažni pečat na vrednosti naše kulture.

Pročitajte još:

M. Todorović

Preminuo Dušan Bataković

Čovek koga je cenio ceo svet

Voleo je Bataković svoj dijasporski narod iz kojeg je birao i najbolje prijatelje, često su mu na sedeljkama društvo bili naučni radnik Marina i njen suprug vrsni skulptor Zlatko Glamočak.

Istinsko prijateljstvo gradio je sa bračnim parom slikara, akademikom Batom Mihailovićem i Ljubinkom Jovanović. Upamćeno je kako je odmah po primanju tužne vesti da je akademik Bata preminuo, veliku pomoć pružio, ne samo 90-godišnjoj udovici, već i, koliko je to bilo moguće, u prikupljanju i spasavanju Batinih slika kao zaostavštine Srbije.

Kao istoričar, Bataković je bio vrstan visokoobrazovani političar, sva njegova tumačenja situacije i rata na Bakanu, uz predviđanja šta nas čeka, nalazila su na ozbiljno prihvatanje uglednih Francuza i kompletnog diplomatskog sveta. Prijemi povodom Dana državnosti Srbije ili nekih drugih praznika, u periodu kada je još mnogo šta bilo povuci-potegni za Srbe, tokom njegovog boravka u Parizu postepeno su imali sve brojniji odziv predstavnika drugih zemalja.

Za vreme svog mandata Bataković je pokrenuo i rasplamsao pobratimstvo Skadarlije i Monmartra, spektakularni svečani čin uz dobošare, sa šansonama i starogradskim pesmama, pa je i na monmartrskom zidu zablistala spomen-ploča u čast zajedništva dva naroda.

Pri put se nije javio

Sećanje, kako je Bataković govorio, njegove "najstarije prijateljice u Parizu", Marine Glamočak je veoma emotivno.
- Velika je tuga da je takav čovek morao da umre. Pre nekoliko dana bio je u Parizu, do sada bi se uvek javio, ovaj put nije i bilo mi je čudno. Tada sam se setila kako mi je pričao da je kao student želeo da poživi još deset godina dok se pronađe lek za njegovu bolest (srce), a onda će biti sve u redu. A tek koliko je velik prijatelj bio sa svim umetnicima u ovoj zemlji kulture. On je jedini od svih ambasadora odmah po dolasku u rezidenciju pozvao sve umetnike i predložio, što je jednoglasno usvojeno, da prostorije elitne rezidencije krase njihovi radovi. Umetnici su donosili slike, pa je rezidencija postala najbolji srpski reprezentativni izložbeni prostor. Onoga trenutka kad je istekla njegova diplomatska misija, razdužio se od radova umetnika, neko od njih je svoja dela preuzeo, neko ostavio u nasleđe rezidenciji. Sigurno je da je po ljudskom i intelektualnom potencijalu Dušanova smrt veliki gubitak za našu zemlju.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online