Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.06.2017.
13:18
O. Đoković - Vesti A

Crkva Svetog Save u Parizu, zasijala zlatnim sjajem

Skele su skinute, a brojne vernike, poput posetioca na izložbi, dočekala rasuta lepota zlatom oslikanih freski na oltarskoj apsidi srpskog pariskog hrama Sv. Sava. Vreme prolazi, freske kao da su oživele.

O. Đoković
Zablistao freskopis: Oltar u novom ruhu

- Glavni majstori Vladimir Karanović i Veronika Đukanović sa pomoćnicima su oslikali nekoliko scena na 110 kvadratnih metara, a glavna je Vaznesenje Hristovo, apostoli i Bogorodica. To je simbolična poruka s neba, koja kaže: "Ljudi, Galilejci, što stojite i gledate na nebu, ovaj Isus opet će doći u slavi" - sa neskrivenim zadovoljstvom opisuje protojerej-stavrofor Nikola, starešina hrama Sv. Sava.

O. Đoković

Dragan uzorni donator

Finansiranje projekta je dobrovoljni prilog vernika parohijana.
- Sve pripremne radove za freskopis (materijal, pet radnika, šest nedelja rada) dobrovoljno je izveo Dragan Jakovljević iz Arženteja, koji je, uzgred, očistio i ulepšao i spoljnu fasadu crkve - hvali prota najuzornijeg pariskog donatora.

A skromni Jakovljević izreče ovo:
- Osećam potrebu da pomognem. Je li, ko daje i Bog mu daje? A i treba nešto ostaviti iza nas. Osvrnem se i vidim da mi današnji nismo puno napravili, a morali smo. Voleo bih i da se drugi zemljaci uključe u ovakve akcije, svako može dati onoliko koliko Bog njemu da.

- Kad su skinuli skele, pa mi pred očima zablistao freskopis, kad sam ugledao prekrasno ulepšanu crkvu, odmah sam se osetio uzvišenije. Sada svima govorim da smo dobili zlatni poklon - reči su prote Nikole.

Unutrašnjost crkve blešti u novobelini koju postepeno počinju prekrivati freskopisi. Do sada je urađen krst iznad centralne figure, sa strane su anđeli i scena Blagovesti, odnosno, nagoveštaj rođenja Hristova. U donjem delu oltarske apside su arhijereji sveštenoslužitelji.

- Sve je rađeno zlatnim listićima, pa dosadašnja vrednost oslikavanja iznosi oko 35.000 evra, u šta su uračunate, boja, zlato, ruke, smeštaj, put i hrana za majstore freskopisce (inače, rade i u manastiru Vavedenje, ukupno ih je bilo pet) - kaže prota Nikola.

Vez u dve boje

Vernike na liturgijama dočekuju i novi crkveni prekrivači sa zlatnim vezom u dve boje: lila je za post i beli (svetli) za slavljeničke dana. Jedan deo prekrivača tog crkvenog tekstila je delo monahinja iz manastira Jazak na Fruškoj gori, dok je drugi deo poklon našeg Parižanina Dušana Prokića, zaposlenog u modnoj kući "Pjer Karden".

Zaista je lepo videti hram Sv. Save odenut u novo prekrasno freskoruho koje će biti još kitnjastije, kad početkom jeseni usledi nastavak oslikavanja unutrašnjosti crkve.

- Na redu je crkveni svod ili nebo na kojem će se nalaziti 12 Gospodnjih praznika, a na zidovima sa strane biće svetitelji i druge bibilijske scene. Tek po kompletnom završetku svih radova obaviće se osveštenje ikona - najavljuje prota.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online