Nedelja 11.06.2017.
13:18
O. Đoković - Vesti

Crkva Svetog Save u Parizu, zasijala zlatnim sjajem

O. Đoković
Zablistao freskopis: Oltar u novom ruhu

- Glavni majstori Vladimir Karanović i Veronika Đukanović sa pomoćnicima su oslikali nekoliko scena na 110 kvadratnih metara, a glavna je Vaznesenje Hristovo, apostoli i Bogorodica. To je simbolična poruka s neba, koja kaže: "Ljudi, Galilejci, što stojite i gledate na nebu, ovaj Isus opet će doći u slavi" - sa neskrivenim zadovoljstvom opisuje protojerej-stavrofor Nikola, starešina hrama Sv. Sava.

O. Đoković

Dragan uzorni donator

Finansiranje projekta je dobrovoljni prilog vernika parohijana.
- Sve pripremne radove za freskopis (materijal, pet radnika, šest nedelja rada) dobrovoljno je izveo Dragan Jakovljević iz Arženteja, koji je, uzgred, očistio i ulepšao i spoljnu fasadu crkve - hvali prota najuzornijeg pariskog donatora.

A skromni Jakovljević izreče ovo:
- Osećam potrebu da pomognem. Je li, ko daje i Bog mu daje? A i treba nešto ostaviti iza nas. Osvrnem se i vidim da mi današnji nismo puno napravili, a morali smo. Voleo bih i da se drugi zemljaci uključe u ovakve akcije, svako može dati onoliko koliko Bog njemu da.

- Kad su skinuli skele, pa mi pred očima zablistao freskopis, kad sam ugledao prekrasno ulepšanu crkvu, odmah sam se osetio uzvišenije. Sada svima govorim da smo dobili zlatni poklon - reči su prote Nikole.

Unutrašnjost crkve blešti u novobelini koju postepeno počinju prekrivati freskopisi. Do sada je urađen krst iznad centralne figure, sa strane su anđeli i scena Blagovesti, odnosno, nagoveštaj rođenja Hristova. U donjem delu oltarske apside su arhijereji sveštenoslužitelji.

- Sve je rađeno zlatnim listićima, pa dosadašnja vrednost oslikavanja iznosi oko 35.000 evra, u šta su uračunate, boja, zlato, ruke, smeštaj, put i hrana za majstore freskopisce (inače, rade i u manastiru Vavedenje, ukupno ih je bilo pet) - kaže prota Nikola.

Vez u dve boje

Vernike na liturgijama dočekuju i novi crkveni prekrivači sa zlatnim vezom u dve boje: lila je za post i beli (svetli) za slavljeničke dana. Jedan deo prekrivača tog crkvenog tekstila je delo monahinja iz manastira Jazak na Fruškoj gori, dok je drugi deo poklon našeg Parižanina Dušana Prokića, zaposlenog u modnoj kući "Pjer Karden".

Zaista je lepo videti hram Sv. Save odenut u novo prekrasno freskoruho koje će biti još kitnjastije, kad početkom jeseni usledi nastavak oslikavanja unutrašnjosti crkve.

- Na redu je crkveni svod ili nebo na kojem će se nalaziti 12 Gospodnjih praznika, a na zidovima sa strane biće svetitelji i druge bibilijske scene. Tek po kompletnom završetku svih radova obaviće se osveštenje ikona - najavljuje prota.

2024 © - Vesti online