Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
08:02
M. Đorđević - Vesti A

Dva veka srpskih tajkuna (4): Rat Hadžitomića i Babadudića

Srbijom je posle pogibije kneza Mihaila Obrenovića u Topčideru 1868. godine jedno vreme vladalo Namesništvo, jer je naslednik prestola Milan Obrenović još bio maloletan. Glavnu reč su vodili bivši vojni ministar Miloje Petrović-Blaznavac i iskusni diplomata Jovan Ristić. Zvaničnih partija još nije bilo, pa se politička i poslovna moć preselila sa dvora u kružoke dve najbogatije porodice u zemlji, Hadžitomića i Babadudića.

wikimedia.org/Anastas Jovanovic
Glavni namesnik: Milivoje Petrović Blaznavac

Ministarski tast

Rodonačelnik Hadžitomića je bio Toma, veliki beogradski gazda koji je u doba kneza Mihaila bio glavni državni liferant, nabavljač. On je poudao kćeri za važne političare, pa je zaradio nadimak "praviteljstvujušči (ministarski) tast". Zetovi su mu bili sam Jovan Ristić, zatim ministar policije Radivoje Milojković, pa kapućehaja, odnosno predstavnik Srbije u Carigradu Filip Hristić, kao i knežev ađutant Antonije Bogićević.

Za ovaj porodični klan se uglavnom nisu vezivale optužbe za korupciju, ukoliko se izuzmu one, upućene Ristiću, da tastu namešta državne poslove.

Prve prave korupcionaške afere u Kneževini Srbiji zabeležene su u poslovima Babadudića. Bila je to porodica od stotinak članova kojoj je rodonačelnik bio Živko Karabiber, prištinski trgovac, a ime je dobila po njegovoj kćeri Đurđiji zvanoj Baba Duda, supruzi Riste Jovanovića, predsednika Beogradske opštine u vreme kneza Miloša. Ona je svoje kćeri uz bogat miraz takođe poudavala za beogradske prvake.

Među njenim zetovima i ostalim članovima porodice bili su general Jovan Belimarković, trgovac Živko Karabiberović koji je bio predsednik Narodne skupštine i član upravnog odbora Prve srpske banke, i ministar finansija Panta Jovanović.

Babadudići, kako su se od milja nazivali članovi ovog porodičnog klana, bili su i Alimpije Vasiljević, profesor Velike škole, kasnije i prvak Liberalne stranke, Jovan Avakumović, sekretar ministarstva unutrašnjih dela, Milan Kovanović, član Kasacionog suda... Hadžitomići i Babadudići nisu bili obične porodice, nego čitavi porodični ortakluci: čim bi jedan od njih došao do vlasti i uticaja, za njim bi navalili svi ostali.

Prvi skandal

Prva afera bila je vezana za Živka Karabiberovića i Prvu srpsku banku, koja je brzo propala. Njeno ime se pre toga pojavilo u zloupotrebi prava eksploatacije Senjskih rudnika na jugu zemlje. Međutim, afera koja se pretvorila u pravi korupcionaški skandal pukla je u avgustu 1873. godine. U istoriji je poznata kao afera "Belimarković".

Klanovi vodili Srbiju

Javnu i tajnu politiku Srbije skoro tridesetak godina vodili su zetovi Hadžitomića i Babadudića: na jednoj strani vođeni Jovanom Ristićem, a na drugoj Jovanom Belimarkovićem. Sa Babadudićima su se žestoko sukobljavali radikali, jer ih je ova moćna vodeća frakcija Liberalne partije smatrala za "nedovoljno pristojan svet", pa im je, čak, poput namesnika Belimarkovića, javno pretila da će "prosuti po kaldrmi meso radikalsko". U vreme kada je Liberalna stranka vodila Srbiju svi viđeniji beogradski trgovci ne samo da su obilato pomagali stranku već su sedeli i u glavnom odboru stranke. U jednom trenutku su čak i osnovali Trgovačku banku, kao svoj finansijski oslonac.


Knežev tajni agent

Jovan Ristić je pokrenuo aferu u vojsci ne samo zbog klanovske bitke za tržište, nego i zato što mu je Jovan Belimarković bio neposredna politička pretnja, pošto je hteo da zameni Miloja Petrovića-Blaznavca na položaju drugog namesnika. Ristić bi jedva dočekao da se oslobodi Blaznavca, ali nije na njegovom mestu hteo "novog Blaznavca", opasnijeg, mlađeg i arogantnijeg. Zato je organizovao hajku na Belimarkovića, ali nije računao da će ovaj uživati zaštitu kneza Milana Obrenovića. Austrijski konzul u Beogradu Benjamin Kalaj je u jednom izveštaju tvrdio da je istraga afere u skupštini propala jer je Belimarković bio jedan od kneževih tajnih agenata među oficirima. Da je bio kažnjen kao kriminalac, otkrilo bi se i ovo njegovo delovanje.
Zanimljivo je i to da se glas srpske javnosti o aferi "Belimarković" nije jasno čuo, jer nije bilo nezavisnih novina. I to ne toliko zbog državne represije (zakoni i štampa su bili začuđujuće liberalni u to doba), nego zato što je čitalaca bilo toliko malo, da nijedan list nije mogao samostalno da se izdržava! Na tržištu su preživljavali samo listovi koje je pomagala srpska ili mađarska vlada. Tako je afera "Belimarković" više pretresana u novinama vojvođanskih Srba nego u štampi kneževine Srbije.

SUTRA - Dva veka srpskih tajkuna (5): Šinjeli još od Bonaparte

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online