Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
01:00
B. Đokić - Vesti A

Vojska i policija u nedelju na ulicama

Teška materijalna situacija naterala je dva najveća i reprezentativna sindikata u bezbednosnim službama Srbije, Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije, da zajednički pokušaju da se izbore za bolji status zaposlenih u MUP-u i Ministarstvu odbrane. Zbog toga su za nedelju 11. decembar zakazali zajednički protest ispred Vlade Srbije kako bi skrenuli pažnju na nagomilane probleme u sistemu bezbednosti Srbije.

Tanjug
Pao dogovor: Novi protest pred Vladom Srbije

Po prvi put u istoriji rame uz rame na protestu će se naći policajci i vojnici, što je doskora u Srbiji bilo nezamislivo, a što već izaziva paniku u vrhu srpske vlasti. Uprkos zastrašivanju posle protesta vojnog sindikata prošle nedelje, kada im se pridružilo i rukovodstvo policijskog sindikata, oni su odlučili da nastave proteste. Tada su ih pojedini mediji optuživali da su "šijuni CIA, plaćenici Soroša" i ko zna koga. Oglasio se i premijer Aleksandar Vučić koji je rekao da je na protestu bila šačica vojnika. Međutim, vojnicima je podršku dao predsednik Toma Nikolić.

Ubrzo po protestu krenule su pretnje i pritisci na vojnike koji su učestvovali, a kako su obrazložili u krivičnoj prijavi koju je vojni sindikat podneo protiv načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i njegovih saradnika, protest su pratili snajperisti i učesnici su snimani.

Protest u nedelju bi trebalo da počne u minut do 12, što je simboličan način da se ukaže na goruće probleme pripadnika snaga bezbednosti, kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije.

Pobegla čitava brigada

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare, ove godine je veliki broj profesionalnih vojnika napustio službu, pa je sama Vojska Srbije u opasnosti da funkcioniše i ispunjava postavljene zadatke.
- Ove godine Vojsku Srbije napustilo je 1.535 pripadnika, od toga 1.065 vojnika, a ostalo su starešine. To je informacija do 15. novembra, što će reći da će do kraja godine broj biti još veći - kaže Antić za "Vesti".

- Mi ne želimo po svaku cenu da održimo protest, već da se problemi reše u pregovorima sa poslodavcem. Mi ćemo u toku nedelje razgovarati sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem - izjavio je Mijailović.

Glavni problemi, na koje se policijski sindikat žali, jesu neispunjena obećanja premijera Aleksandra Vučića o isplati 20.000 dinara za zaposlene u MUP-u, dnevnice za operativce policije koji se već godinu i po dana bore sa migrantskom krizom i socijalni status policajaca.
Slične probleme imaju i u vojsci, kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

- Mi ne tražimo povećanje plata, već da se u okviru budžeta za vojsku obavi preraspodela. Stanje je teško, jer profesionalni vojnici imaju tako male plate da moraju da rade po nekoliko poslova. Tražićemo sastanak sa predsednikom Nikolićem i apelovati da se vrati na doradu Zakon o budžetu u delu koji se tiče snaga bezbednosti - izjavio je Antić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online