Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 06.12.2016.
11:09
Tanjug A

"Gardisti ubijeni, tražićemo saslušanje Vuka Jeremića"

Advokat porodica dvojice ubijenih gardista 2004. godine u Topčideru Oglica Batić izjavila je da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje tadašnjeg savetnika predsednika Srbije Vuka Jeremića, koji je o ubistvu obavestio načelnika Generalštaba Branka Krgu.

Tanjug
3D rekonstrukcija zločina na Topčideru:  Ko je ubio srpske gardiste?

Batićeva je je rekla da Krga tog dana nije bio u Srbiji.

- Malo je čudno da kabinet predsednika države pre načelnika Generalštaba saznaje o tom događaju - rekla je Batićeva.

Otkud Jeremić?

Na insistiranje voditelja da kaže kakve veze sa tim događajem ima Andrićev venac, ona dodaje.

- To je Vuk Jeremić, on je javio. I to je Krga rekao da mu je simptomatično kako se on o tako nečem obaveštava preko savetnika predsednika. I ja se pitam. Predložili smo da Vuk Jeremić bude saslušan, ali tužilaštov to do sada nije uradilo.

Jeremić je služio civilni vojni rok u Kabinetu tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Inače, forenzička analiza u 3D tehnologiji, koja je Batićevoj osnov za zahtev da se ponovo obavi rekonstrukcija događaja, biće prikazana na konerenciji za novinare u Beogradu.

Batićeva je za TV Pink rekla da ova analiza ukazuje na zaključke koji su suprotni onim koje je svojevremeno uradila vojna komisija.

Tanjug
Roditelji i advokat porodica ubijenih gardista: Janko Jakovljević, Petar Milovanović i Olgica Batić

Gardiste ubila treća osoba

Činjenica je, kaže, da gardisti nisu imali međusobni kontakt i da je jasno da je gardiste ubila treća osoba. Ona je podsetila da tokom istrage nisu izuzeti trgovi DNK analize, ali da će oštećeni predložiti izvođenje niza radnji i dokaza, praktično novu rekonstrukciju događaja.

- Ne znam što se ovde komplikuje čitava situacije jer postoji dovoljno materijalnih dokaza da se pređe u novu fazu - rekla je Batićeva.

Ponovila je da je gardiste ubila treća osoba, te da je reč o NN licu.

Na insistiranje da kaže da li sumnja ko bi mogla da bude ta osoba, Batićeva je rekla da misli da je rano za bilo kakve zaključke.

- Imam neka svoja intimna mišljenja koja ne želim da iznosim javno - precizirala je Batićeva.

Batićeva kaže da će vršiti pritisak na pravosudne organe da se ide dalje, ali je primetila i da kada god se obrate tužilaštvu ili nadležnim institucijama u vezi sa nekim pitanjima i predlozima, ne dobijaju odgovore ni pisane ni usmene.

Nova tehnologija daje nove dokaze

Nenad Šipka, direktor Centra za forenzicka istraživanja iz Novog Sada, kaže da je Nova 3D tehnika forenzičke analize pokazala da su gardisti koji su pronadeni u krugu vojnog objekta u Beogradu ipak ubijeni.

On je najavio da će, na osnovu spisa dobijenih od advokatske kancelarije i tragova u zapisnicima, biti dokazano da je zvanična teorija o smrti srpskih vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovica neodrživa, tj. da Jakovljević nije mogao da izvrši samoubistvo.

Prošlo je više od 12 godina od ubistva srpskih vojnika Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, koji su kao pripadnici Gardijske brigade nađeni mrtvi posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu, podsećaju mediji.

Gardisti su ubijeni 5. oktobra 2004.

Vlast obećala, ali...

Otac ubijenog gardiste Dražena Milovanovića, kaže da je vojnike ubila, kako kaže, vlada Vojislava Koštunice.

- Vlada Borisa Tadića je, nešto uradila da istraži slučaj, a aktuelna vlada je obećala, ali još ništa nije uradila - rekao je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2016. 22:04
Nešto se "iza brda valja", pošto se ponovo podgreva javnost sa ovim tragičnim događajem. Još nije niko, nijedna komisija, ni Nemci ni FBI, bezrezervno stopostotno utvrdio da je postojala "treća osoba". Državnoj komisiji "treća osoba" bila je potrebna zbog političkih obračuna, pa je svoj nalaz nastojala da pojača interpretacijama nalaza Nemaca i FBI, a ne objavljivanjem izvornih dokumenata, jer bi se videlo da ni ti strani stručnjaci nisu stopostotno utvrdili postojanje treće osobe. Da je Mladić bio u tom objektu nijedan običan vojnik nebi mogao da bude u blizini istog, nego bi neposredno obezbeđenje vršili Mladićevi ljudi i naši bezbednjaci. Čak i da je stvarno postojala "treća osoba" to je moglo da se desi samo u kriminalnom scenariju a ne u vezi Mladićevog eventualnog boravka u Karašu. Čudno je da nije ispitana ta mogućnost, naročito kada se ima u vidu da su pojedinci zaposleni u tom objektu imali veze sa kriminalcima.
Četvrtak 08.12.2016. 22:00
Ovaj dogadjaj su Tadic i Jeremic iskoristili za urushavanje ugleda i autoriteta vojske, izazivanjem sumnje u nalaze vojne istrazne komisije. Posle njih je Shutanovac dokrajichio vojsku ukidanjem sluzenja vojnog roka, prodajom tenkova, topova i oruzja koje je pretopio u Smederevu. Vojska je unishtena po nalogu Amerikanaca. Slichna stvar se desila i sa sluchajem Taton gde je bachena ljaga na sve mlade ljude, ne samo na navijache, i to u cilju promocije organizovane 'demokratske omladine' kao jedine zdrave mlade snage. Jeremic i Tadic su zlo za Srbiju, a to su i dan danas..
Četvrtak 08.12.2016. 22:01
Tufegdzić može i mora jednog dana da ispriča istinu. Zašto je uništavao tragove, ko su ubice vojnika, čiji sin je koristio objekat da čuva narkotike i za koga, registracija parkiranog golfa u ulici pored, isključene kamere na određenim mestima... Izvršioci kriminalci (sad pokojni), a odgovorni vojno lice sa visokim činom, političar izuzetno visoko pozicioniran u tom momentu, umešano po tom više političara i vojnih lica. Svi oni mnogo mogu da izgube otkrivanjem istine, samo roditelji mogu da dobiju istinu. Šta mislite, da li će iko ikada ispričati i dokumentovati javno šta se dogodilo ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online