Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.12.2016.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Politika ponovo ubija gardiste

Vlada Srbije formiraće posebnu komisiju radi utvrđivanje svih okolnosti u vezi s pogibijom gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića 5. oktobra 2004, dok su čuvali stražu u blizini tajnog vojnog objekta Karaš na beogradskom Topčideru. To obećanje je roditeljima nesrećnih vojnika dao predsednik Vlade, a sudeći po njihovim izjavama nakon sastanka, oni veruju da će se potraga za istinom pomaći s mrtve tačke, s obzirom na to da je još u predistražnoj fazi.

Tanjug
Traže samo istinu: Porodice gardista

Prijem kod Vučića usledio je dva dana nakon što su na konferenciji za štampu advokati porodica predstavili izveštaj Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada u 3D
tehnologiji, a koji ukazuje na to da je vojnike ubila treća osoba. Ovim je potvrđen prethodni forenzičarski zapis FBI laboratorije iz Vašingtona iz 2008, koji je takođe utvrdio da se radilo o ubistvu, ali je javnost mnogo više bombardovana podatkom da je u zločin možda upleten i Vuk Jeremić! Otkud Jeremić u celoj priči?

Svi protivnici ubice

Kolumnista "Danasa" Dragoljub Petrović podsetio je da je prorežimski "Informer" svojevremeno i zaštitnika građana sumnjičio za ubistvo prijatelja iz mladosti.
- Oba potencijalna kandidata opozicije na predsedničkim izborima osumnjičena su za ubistvo! Po sistemu - dva loša ubiše ko god ti padne na pamet - zaključio je Petrović.

Pravna zastupnica porodica ubijenih Olgica Batić pozvala se na izjavu Branka Krge, načelnika generalštaba Vojske SCG u vreme stradanja gardista.

- Krga je rekao da mu je simptomatično i nejasno kako ga je u trenutku ubistva o pogibiji gardista obavestio upravo Vuk Jeremić, savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića. I to u vreme kad se još nije znalo šta se tačno desilo - rekla je Olgica Batić i tako stvorila skicu za optužujuće naslovnice prorežimskih medija.

Reuters
Noćna mora režima: Vuk Jeremić

Poslanička nagazna mina

Olgica Batić je predsednica DHSS-a i poslanica vladajuće koalicije. Ona odbacuje optužbe da je pravni tim porodica ubijenih gardista izvukao Jeremića u nameri da ga u javnosti moralno diskvalifikuje, budući da važi za ozbiljnog kandidata za predsednika.
General Krga je 2014. godine dao izjavu u kojoj konstatuje da ga je mimo predviđene procedure prvi o stradanju gardista obavestio Jeremić, pa se postavlja pitanje zašto je bilo potrebno dve godine advokatima da s tim izađu u javnost

"Jeremić umešan u ubistvo gardista?!" - osvanulo je sledećeg dana na prvoj strani "Informera", dok je "Srpski telegraf" najavio: "Vuka i Tadića saslušavaju zbog ubistva gardista".

Jeremić se tim povodom do juče nije oglasio. Predsednik prve nezavisne komisije koja se bavila slučajem gardista, advokat Boža Prelević, uveren je da se bivši šef srpske diplomatije ne bi pominjao u ovom zastrašujućem kontekstu da ne važi za potencijalno najozbiljnijeg predsedničkog kandidata opozicije.

Besmislene optužbe

Božo Prelević predvodio je komisiju koja je utvrdila da je za smrt dvojice gardista kriva treća osoba ili više njih.

- Da nije najavljena predsednička kandidatura Vuka Jeremića,verovatno ga niko ne bi ni pomenuo u ovom slučaju - kaže za "Vesti" Prelević.

On je svakako jedan od najupućenijih u slučaj, a tvrdi da Jeremić nije prvi doznao za ubistvo gardista. Pri tom, Prelević pita: 'Kakve veze ima ko je prvi saznao za tragediju?'

- Ne zaboravite da nezavisne komisije ne bi ni bilo da je predsednik Tadić nije inicirao, a u njegovom kabinetu je tada kao savetnik bio i Vuk Jeremić - kaže Prelević i zaključuje "da se glupost u Srbiji deli besplatno".

SRS

I Šešelj dunuo u trubu vlasti

Oglasio se još jedan budući predsednički kandidat, lider radikala Vojislav Šešelj. On kaže da su njegove pretpostavke da su gardisti ubijeni jer su bili svedoci šverca oružja kojim se u to vreme bavio, kako tvrdi, i tadašnji režim.
- Jeremić je kao Tadićev savetnik to znao i u svemu učestvovao - kaže lider radikala.

Da podsetimo, upravo je komisija koju je inicirao Tadić opovrgla nalaze vojne istrage da su se gardisti međusobno poubijali, odnosno da je jedan ubio drugog, a onda i sebe.
Tadić je, kaže, uveren da se cela priča sa ovakvim konotacijama plasira u svrhu diskreditovanja pojedinaca u predizbornoj kampanji.

- Sa porodicama gardista sam i ja razgovarao kao predsednik u pokušaju da nađemo rešenje za tu situaciju. Ali ova upotreba porodice u političke svrhe je izraz veoma niske političke kulture - ocenio je Tadić.

Inače, Vuk Jeremić je 2004. godine civilno služio vojsku kao savetnik u kabinetu predsednika Srbije. Sada ga prorežimski "Informer" optužuje da je posle ubistva gardista tražio da se istraga što pre zataška. Sledeća faza u orkestriranim optužbama provladinih medija i naprednjačkih poslanika bi mogla da bude i da je on naložio vojnoj istražnoj komisiji da dođe do besmislenog i dokazima nepotrepljenog zaključka da su se vojnici sami poubijali, odnosno da je jedan pucao u drugog, pa se potom ubio.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2016. 20:17
Sram da bude sve koji prave cirkus od tragične smrti dva mlada čoveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online