Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 23.11.2016.
00:45
A. Vučićević - Vesti A

Srbija deponija za đubre Evrope

Još uvek se nije slegla prašina u vezi sa otrovnim dečjim kašicama Juvitana, a novi skandal je već uznemirio javnost. Pojavile su se spekulacije da je nekoliko tona zamrznutog mesa iz 1982. godine koje je stiglo u luku Bar namenjeno srpskom tržištu.

M. Karović
Otrov u tanjiru: Pesticida najviše u voću

Pre tri godine svi su brujali o povećanoj količini aflatoksina u mleku, a pre četiri o sumnjivoj piletini iz Argentine. Kineske igračke prekrivene toksičnim bojama, teškim metalima i raznim drugim otrovima našle su se svojevremeno u srpskim dečijim prodavnicama.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, naša zemlja je raj za prodaju sumnjive robe. Sve ono čemu nema mesta u Evropi, Srbija prihvata širom otvorenih ruku.

- Ono što je neispravno i ne može da se proda u zemljama Evropske unije, prodaje se u Srbiji jer su ovde rokovi trajanja duži. Zemlje sa malom kupovnom moći, kao što je naša, bogom su dane da se prodaje škart roba po niskim cenama - rekao je Bogosavljević i ističe da je moguće da se na trpezama nađe meso iz 1982. godine.

- Najverovatnije je reč o ratnim rezervama, a mi smo pogodno tle da se te rezerve rasprodaju na crnom tržištu. Sam bog zna koliko je takvog mesa završilo u našim prodavnicama, samo se o tome ništa nije saznalo - kaže za "Vesti" Bogosavljević. Predsednik nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da smo mi zemlja koja usvaja pozitivne zakonske propise kada je reč o kvalitetu namirnica i robe, ali smo zemlja koja te iste zakone ne primenjuje.

- Srbija nema agenciju za bezbednost hrane, kao ni nacionalni savet. Ko to kod nas procenjuje koji je proizvod pogodan za ljudsku upotrebu - zapitao se Papović. On ističe da naši mesni lanci kupuju meso predviđeno za otpad.

Jabuke najotrovnije

Prema istraživanja Instituta za javno zdravlje, oko 70 odsto hrane proizvedene u Srbiji se prska opasnim hemikalijama. Srbija je šampion po broju registrovanih pesticida, čak 800. Najzatrovaniji proizvod u Srbiji je jabuka, koja se prska pesticidima čak i 16 puta. Posle jabuke dolazi celer, paprike, jagode, grožđe, spanać i zelena salata. Najmanje zatrovan prema podacima iz 2015. godine bio je krastavac, a posle njega krompir.

- Ono što je predviđeno eventualno za životinjsku hranu, ovde se prodaje kao meso treće kategorije - kaže za "Vesti" Papović.

- Uz dodatak različitih emulgatora, fosfata i sličnih aditiva.

- Moralo bi da se zna odakle je poteklo sve što se nađe u kućama naših građana. Gde se proizvod gajio, u kojoj klanici je zaklana neka životinja, ko ju je tovio i čime, čime se tretira povrće i voće. Kod nas je to sve mutno i neregulisano - istakao je Papović.

Zakon štiti trovače

Profesor sa Poljoprivrednog fakuteta, sa katedre za pesticide, dr Milan Stević istakao je da Srbija ima veliki problem sa nekontrolisanim pesticidima.
- I zemlje EU imaju izuzetno tolerantne propise kada je dozvoljena količina pesticida u pitanju. Dakle, zakoni štite trovače - kaže prof. dr Stević.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2016. 20:50
Dobro, ovo sve znamo. Pitanje je da li u ovoj drzavi iko ima nameru da kontrolise bilo sta sto u istu tu drzavu ulazi? Je l' ima ikoga ko je zaduzen i zainteresovan da proverava kvalitet hrane, odece, obuce, kozmetike, igracaka, svega jer izgleda da nista nije ispravno i da je sve kancerogeno?
Petak 25.11.2016. 20:55
Nije samo u pitanju hrana i voće koje je uvezeno pitaj boga odakle već je u pitanju i kozmetika.... konditorski proizvodi....gorivo i mnogo, mnogo drugih stvari !!! Na žalost Srbija je odavno postala smetlište i đubrište evropskog otpada! Da li iko od vas zna da je Srbija i deponija nuklearnog otpada? Znate li koliko u Srbiji postoji zvaničnih odlagališta za taj smrtonosni otpad...???
Petak 25.11.2016. 20:57
Nikada necu zaboraviti rijeci jednog diplomate od prije desetak godina. Covjek od uticaja koji je prisustvovao mnogim medjunarodnim politickim i institucionalnim skupovima i koji je rekao: Njihov plan je da od Balkana naprave smetljiste. Ja to tada nisam razumjela ali sad razumijem i te kako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online