Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 23.11.2016.
00:45
A. Vučićević - Vesti A

Srbija deponija za đubre Evrope

Još uvek se nije slegla prašina u vezi sa otrovnim dečjim kašicama Juvitana, a novi skandal je već uznemirio javnost. Pojavile su se spekulacije da je nekoliko tona zamrznutog mesa iz 1982. godine koje je stiglo u luku Bar namenjeno srpskom tržištu.

M. Karović
Otrov u tanjiru: Pesticida najviše u voću

Pre tri godine svi su brujali o povećanoj količini aflatoksina u mleku, a pre četiri o sumnjivoj piletini iz Argentine. Kineske igračke prekrivene toksičnim bojama, teškim metalima i raznim drugim otrovima našle su se svojevremeno u srpskim dečijim prodavnicama.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, naša zemlja je raj za prodaju sumnjive robe. Sve ono čemu nema mesta u Evropi, Srbija prihvata širom otvorenih ruku.

- Ono što je neispravno i ne može da se proda u zemljama Evropske unije, prodaje se u Srbiji jer su ovde rokovi trajanja duži. Zemlje sa malom kupovnom moći, kao što je naša, bogom su dane da se prodaje škart roba po niskim cenama - rekao je Bogosavljević i ističe da je moguće da se na trpezama nađe meso iz 1982. godine.

- Najverovatnije je reč o ratnim rezervama, a mi smo pogodno tle da se te rezerve rasprodaju na crnom tržištu. Sam bog zna koliko je takvog mesa završilo u našim prodavnicama, samo se o tome ništa nije saznalo - kaže za "Vesti" Bogosavljević. Predsednik nacionalne organizacije potrošača Goran Papović objašnjava da smo mi zemlja koja usvaja pozitivne zakonske propise kada je reč o kvalitetu namirnica i robe, ali smo zemlja koja te iste zakone ne primenjuje.

- Srbija nema agenciju za bezbednost hrane, kao ni nacionalni savet. Ko to kod nas procenjuje koji je proizvod pogodan za ljudsku upotrebu - zapitao se Papović. On ističe da naši mesni lanci kupuju meso predviđeno za otpad.

Jabuke najotrovnije

Prema istraživanja Instituta za javno zdravlje, oko 70 odsto hrane proizvedene u Srbiji se prska opasnim hemikalijama. Srbija je šampion po broju registrovanih pesticida, čak 800. Najzatrovaniji proizvod u Srbiji je jabuka, koja se prska pesticidima čak i 16 puta. Posle jabuke dolazi celer, paprike, jagode, grožđe, spanać i zelena salata. Najmanje zatrovan prema podacima iz 2015. godine bio je krastavac, a posle njega krompir.

- Ono što je predviđeno eventualno za životinjsku hranu, ovde se prodaje kao meso treće kategorije - kaže za "Vesti" Papović.

- Uz dodatak različitih emulgatora, fosfata i sličnih aditiva.

- Moralo bi da se zna odakle je poteklo sve što se nađe u kućama naših građana. Gde se proizvod gajio, u kojoj klanici je zaklana neka životinja, ko ju je tovio i čime, čime se tretira povrće i voće. Kod nas je to sve mutno i neregulisano - istakao je Papović.

Zakon štiti trovače

Profesor sa Poljoprivrednog fakuteta, sa katedre za pesticide, dr Milan Stević istakao je da Srbija ima veliki problem sa nekontrolisanim pesticidima.
- I zemlje EU imaju izuzetno tolerantne propise kada je dozvoljena količina pesticida u pitanju. Dakle, zakoni štite trovače - kaže prof. dr Stević.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2016. 20:50
Dobro, ovo sve znamo. Pitanje je da li u ovoj drzavi iko ima nameru da kontrolise bilo sta sto u istu tu drzavu ulazi? Je l' ima ikoga ko je zaduzen i zainteresovan da proverava kvalitet hrane, odece, obuce, kozmetike, igracaka, svega jer izgleda da nista nije ispravno i da je sve kancerogeno?
Petak 25.11.2016. 20:55
Nije samo u pitanju hrana i voće koje je uvezeno pitaj boga odakle već je u pitanju i kozmetika.... konditorski proizvodi....gorivo i mnogo, mnogo drugih stvari !!! Na žalost Srbija je odavno postala smetlište i đubrište evropskog otpada! Da li iko od vas zna da je Srbija i deponija nuklearnog otpada? Znate li koliko u Srbiji postoji zvaničnih odlagališta za taj smrtonosni otpad...???
Petak 25.11.2016. 20:57
Nikada necu zaboraviti rijeci jednog diplomate od prije desetak godina. Covjek od uticaja koji je prisustvovao mnogim medjunarodnim politickim i institucionalnim skupovima i koji je rekao: Njihov plan je da od Balkana naprave smetljiste. Ja to tada nisam razumjela ali sad razumijem i te kako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online