Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.08.2016.
04:11
J. Arsenović - Vesti A

Svadbeni dernek u kraljevoj kući

Kuća kralja Petra Prvog predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda, rečenica je sa sajta na kome se daju osnovni istorijski podaci o vili na Senjaku u kojoj je poslednje godine života proveo u narodu najomiljeniji srpski vladar iz dinastije Karađorđević.

facebook.com/Kuća kralja Petra I
Zloupotreba zdanja: Kuća Kralja Petra Prvog

Sudeći po poslednjem skandalu, ovaj objekat od kulturnog značaja mogao bi da postane i obavezna destinacija za svadbarsku mapu srpske prestonice.

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, u Kući kralja Petra Prvog organizovana je svadba, sve sa bučnim narodnjačkim notama koji su zbunili stanovnike i prolaznike u mirnom delu grada.
Ispostavilo se da je izvesni Vladimir Popović, direktor Studija za grafički dizajn Medija špajz, u objektu od javnog kulturnog značaja organizovao vlastitu svadbu. Pravni osnov je našao u ugovoru o iznajmljivanju prostora za prezentacije i koktele koji je njegov Studio sklopio sa Dečjim kulturnim centrom Majdan, ustanovom koja upravlja Kućom kralja Petra. Zakupac se obavezao da neće remetiti javni red i mir, niti preduzimati druge radnje koje mogu štetiti istorijskoj ulozi, ugledu i dignitetu Kuće kralja Petra.

Tužba protiv organizatora

Predsednica opštine Savski venac Irena Vujović najavila je da će protiv organizatora svadbe u Kući kralja Petra biti podneta tužba.
- To je spomenik kulture i nije namenjen za organizaciju svadbenih proslava. U toj kući se dešavaju raznovrsne manifestacije iz oblasti kulture, koje čuvaju dostojanstvo ovog zdanja i sećanje na njegovo mesto u istoriji. Nećemo dozvoliti da bilo ko na ovaj način urušava ugled Kuće kralja Petra - istakla je ona.

Borka Pavićević, dramaturg i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju, primećuje kako je u srpskom društvu ukinuta razlika između privatnog i javnog i da se na svakom nivou gubi ideja značaja javnog kulturnog dobra.

- Nema smisla za to kriviti narod. Problem je u eliti i odsustvu institucija. Čim nemate institucija i ljudi koje bi ih vodili, nema ko da drži društvo. Mi smo sada sredina u kojoj žurke, svadbe i sahrane liče jedne na druge, zato ne čudi što imate ljude koji upotrebljavaju spomenike kulture u privatne svrhe. Njihova bahatost je tolika da misle da je njihov privatni život javna svetkovina - komentariše Pavićevićeva za "Vesti".

Nedavno je u javnosti izbio sličan skandal sa Etnografskim muzejom, kada je razotkriveno da je direktorka dopustila svom sinu da deo svadbe sa gostima upriliči u tom muzeju, slikajući se u ambijentu kuhinje, dela muzejske postavke "Veliki rat i mali čovek". Iako je Ministarstvo kulture najavilo da će razmotriti odgovornost direktorke, do danas nije poznato kakav je ishod. Taj pristup da će vreme odvesti u zaborav prisutan je i ovoga puta, pa ne čudi što je direktorka DKC Majdan juče bila na sastancima kada su "Vesti" pokušale da je kontaktiraju, i što je kontakt telefon Studija Medija špajz konstantno bio nedostupan.

Od letnjikovca do igraonice

Kuća u ulici Vase Pelagića izgrađena je 1896. kao letnjikovac trgovca Đorđa Pavlovića. Kada se ostareli kralj Petar Prvi pobednički vratio iz Prvog svetskog rata, ova vila od 350 kvadrata mu je namenjena za stanovanje.
Nakon što je u njoj i preminuo 1921, vlast je radila na tome da se kuća pretvori u Muzej kralja Petra Prvog Oslobodioca, ali on nikada nije bio otvoren. Poslednjih decenija vila je oživljena kao savremeni kulturni centar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online