Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.07.2016.
14:22
Tanjug A

Velikanu u čast: "Ni Srbin, ni Amerikanac, več građanin sveta"

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić otkrio je u nedelju, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, spomenik slavnom naučniku u Karađorđevom parku, čime se, kako je poručio, ispunjava obećanje od pre tri godine da u će u Beogradu osvanuti spomenik poput onog u Vardenklifu kod Njujorka, kao simbol jedinstvenog naučnika koji u jedno spaja srpsko poreklo i američku viziju.

Tanjug
Spomenik naučniku Nikoli Tesli u Karađorđevom parku

- Istovetne, spomenike podižemo u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i poklonila čovečanstvu - poručio je Nikolić.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, i od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, popručio je predsednik Srbije.

- Bio je čovek budućnosti, zato se o njemju ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh - reko je Nikolić.

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, posato još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine iprijateljstvo naših država i naroda.

- Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo - i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata - rekao je Nikolić.

Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva, podvukao je Nikolić.

Kako je rekao, od dečaka iz Smiljana, odraslog uz oca sveštenika srpske pravosalvne crkve, i majku koja ga je "uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o boju na Kosovu", pre se moglo očekivati da nasledi parohiju, nego da postane najznačajniji naučnik u istoriji čovečanstva i pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzani civilizacijski hod.

Stvarajući Tesla je čovečanstvu podario i jednu dimenziju o kojoj se malo ili nikako govori - novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnosti, novi razvoj društva, država, sveta - novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svakodnevni život, rekao je Nikolić.

- Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio svakog čoveka ponaosob... Tesla je ostao van svog i naseg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, već je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem - rekao je Nikolić.

Teslin doprinos popirma mitske dimenzije, a sam Tesla je u toj mitskoj dimenziji posato Prometej modernog doba, poručio je Nikolić.

- Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju i verovao da će ga tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju. Odbio je Nobelovu nagradu. Umire misno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi - rekao je Nikolić.

Venci, "Bože pravde" i "Tamo daleko"

Predsednik je položio venac na spomenik, a na svečanosti povodom otkrivanja spomenika reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu "Bože pravde" i "Tamo daleko", a violinista Jonav Kolundžija izveo je kompoziciju "Bahov presto". Spomenik se nalazi na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke, a rad je vajara Nikole Koke Jankovića i dar dobrotvora Momčila Moše Todorovića.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 15:42
Nikola Tesla se verovatno obrce u grobu kad vidi da se u vreme njegovog zivota i danas nista nije promenilo - osim razmnozenosti ljigavih vaski poput nikolica.
Nedelja 10.07.2016. 17:16
Tesla (1856-1943) je u jedinu posetu Beogradu doputovao 1. juna 1892, a sledećeg dana ga je, sa ministrom prosvete Androm Mitrovićem, u svečanu audijenciju primio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović. U Beogradu je proveo ukupno 31 sat, od 1. do 3. juna i odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena. Tokom boravka u Beogradu on je posetio i Narodni muzej i Veliku školu (odnosno Univerzitet), gde se obratio studentima i profesorima, a sa fizičarem Đorđem Stanojevićem, zaslužnim za početke elektrifikacije Srbije, razgovarao je o započetoj gradnji električne centrale u Beogradu. “Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu”, rekao je Tesla obraćajući se studentima.
Nedelja 10.07.2016. 18:04
Najveci srebroljubac u danasnjih Srba usudjuje se da opisuje Teslu preko cinjenice da "nije bio srebroljubac"! Pa ko je o tome ikada govorio? Od svega sto je mogao da kaze, sta mu to pade na pamet? Nego, uzgred, zasto je spomenik Tesli napravljen u poziciji muslimanske molitve???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online