Nedelja 10.07.2016.
14:22
Tanjug

Velikanu u čast: "Ni Srbin, ni Amerikanac, več građanin sveta"

Tanjug
Spomenik naučniku Nikoli Tesli u Karađorđevom parku

- Istovetne, spomenike podižemo u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i poklonila čovečanstvu - poručio je Nikolić.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba, i od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, popručio je predsednik Srbije.

- Bio je čovek budućnosti, zato se o njemju ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh - reko je Nikolić.

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, posato još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine iprijateljstvo naših država i naroda.

- Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo - i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata - rekao je Nikolić.

Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva, podvukao je Nikolić.

Kako je rekao, od dečaka iz Smiljana, odraslog uz oca sveštenika srpske pravosalvne crkve, i majku koja ga je "uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o boju na Kosovu", pre se moglo očekivati da nasledi parohiju, nego da postane najznačajniji naučnik u istoriji čovečanstva i pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzani civilizacijski hod.

Stvarajući Tesla je čovečanstvu podario i jednu dimenziju o kojoj se malo ili nikako govori - novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnosti, novi razvoj društva, država, sveta - novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svakodnevni život, rekao je Nikolić.

- Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio svakog čoveka ponaosob... Tesla je ostao van svog i naseg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, već je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem - rekao je Nikolić.

Teslin doprinos popirma mitske dimenzije, a sam Tesla je u toj mitskoj dimenziji posato Prometej modernog doba, poručio je Nikolić.

- Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju i verovao da će ga tamo daleko u budućnosti, prepoznati u svom sjaju. Odbio je Nobelovu nagradu. Umire misno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi - rekao je Nikolić.

Venci, "Bože pravde" i "Tamo daleko"

Predsednik je položio venac na spomenik, a na svečanosti povodom otkrivanja spomenika reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu "Bože pravde" i "Tamo daleko", a violinista Jonav Kolundžija izveo je kompoziciju "Bahov presto". Spomenik se nalazi na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke, a rad je vajara Nikole Koke Jankovića i dar dobrotvora Momčila Moše Todorovića.

2024 © - Vesti online