Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 03.07.2016.
17:30
J. Arsenović - Vesti A

Mirni ljudi su tempirana bomba

Posle velikih tragedija kakva je ova poslednja u banatskom mestu Žitište, po pravilu se povede javna rasprava o tome zašto je srpsko društvo postalo tako agresivno. Zašto mirni čovek iz komšiluka krene u krvavi pir, a ako je ubica i ranije pokazivao znake agresivnosti prema porodici ili okruženju, šta su radile nadležne državne službe - Centar za socijalni rad, porodična savetovališta ili policija?

Tanjug
Primer prikrivene agresivnosti: Mesto zločina u Žitištu

Uz konstataciju da je statistika žrtava porodičnog nasilja sve mračnija, Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže da se razlikuju dva tipa nasilnika, onog koga je žena već prijavljivala nadležnim institucijama, i oni koji su prema svedočenjima okoline bili mirni i povučeni.

- Opasna su oba tipa nasilnika, ali kada se govori o tome da je nasilnik bio miran, to je nerealno. Žene treba da obrate pažnju i da sve što izlazi iz normalnih okvira prijave policiji - savetuje ona.

Upravo je tragedija u Žitištu primer takve prikrivene agresivnosti za koju su upoznati samo najbliži članovi familije, dok je ubica za komšiluk bio miran i tih, a ministar policije je istakao u prvom pojavljivanju posle tragedije da ubica nije imao ni prekršajnu prijavu.

Prijave nasilje i stradaju

- Žrtve sve više prijavljuju zločine, ali se dešava da najčešće one koje su prijavljivale budu ubijene. Nasilje se sve više prijavljuje, ali žrtve prolaze kroz niz drugih razgovora sa različitim institucijama i često se dešava da ono zbog čega su prijavile nasilje, da žive i dalje sa nasilnikom, retko su odvojene od njega i dešava se da budu ubijene - izjavila je za N1 Katarina Stevanović, novinarka "Vremena" koja se bavi ovom problematikom.

Profesorka Slavica Đukić-Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", upozorava da to što je neko miran za komšiju, ne znači da je isti takav i za onog s kim živi.

- Neko ima dva lica - jedno kada je sam i sa najbližima i drugo lice da bi bio prihvatljiv za kompletno socijalno okruženje.

Ona dodaje da psihijatrijska struka posebno obraća pažnju i na one koji su upadljivo tihi.

- Kada je neko preterano i upadljivo miran, skrušen, uvek samo nasmejan i tih, nikad drugačiji, za nas je to tihi alarm. Prevencija mentalnog oboljevanja lišila bi nas, ali i ceo svet, ovakvih tragedija - kaže bivša ministarka zdravlja.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.07.2016. 22:46
"......... Uz konstataciju da je statistika žrtava porodičnog nasilja sve mračnija, Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže da se razlikuju dva tipa nasilnika, onog koga je žena već prijavljivala nadležnim institucijama, i oni koji su prema svedočenjima okoline bili mirni i povučeni. - Opasna su oba tipa nasilnika, ali kada se govori o tome da je nasilnik bio miran, to je nerealno. Žene treba da obrate pažnju i da sve što izlazi iz normalnih okvira prijave policiji - savetuje ona.........."
Utorak 05.07.2016. 22:53
".......... Profesorka Slavica Đukić-Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", upozorava da to što je neko miran za komšiju, ne znači da je isti takav i za onog s kim živi. - Neko ima dva lica - jedno kada je sam i sa najbližima i drugo lice da bi bio prihvatljiv za kompletno socijalno okruženje.........."
Ponedeljak 04.07.2016. 00:07
Народна пословица каже:......" Не плаши се пса који лаје већ оног који ћути"! Ок...ово ђубре није имао ниједан прекршај ни кривичну пријаву...вјероватно миран и повучен али је зато имао илегално оружје и то ништа мање него калашњиков.....?! Шта је то у људској глави када се у трен претвори у звјер и пуца и уб-ија све око себе и почини стравичан злочин? И шта ће добити? Добиће максималну казну од 40 година, имаће 3 оброка у затвору и вјероватно након 15...20 год биће помилован а ових 5 уб-ијених жртава више нико и ништа не може да оживи! Стравично...Толико је учесталих страшних злочина скоро сваки дан да би најозбиљније требало разматрати враћање смртне казне јер овакав монструм друго и не заслужује !!! Моје најискреније саучешће породицама погинулих и нека им је лака земља........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online