Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.05.2016.
04:13
Đ. Barović - Vesti A

Šta znaju Tadić i Jeremić?

Punomoćnici porodica stradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića dostavili su nove dokazne predloge Višem javnom tužilaštvu u Beogradu sa zahtevom da se saslušaju nekadašnji predsednik Boris Tadić, ali i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić, koji je sada kandidat Srbije za generalnog sekretara UN.

A. Čukić
Zahtev za saslušanje: Boris Tadić

Jedan od advokata porodica Predrag Savić kaže da predlog da se saslušaju Jeremić i Tadić nema nikakav politički cilj, već isključivo proveru činjenica.

- General Krga je u svom svedočenju rekao da je o ubistvu gardista obavestio tadašnjeg savetnika predsednika Srbije Vuka Jeremića, ali je potpuno nejasno kako je kabinet predsednika pre svih saznao za ubistvo gardista. Otuda je potrebno proveriti svedočenje tadašnjeg načelnika Generalštaba - ističe Savić.

I dok general Krga u izjavi za "Vesti" kaže da mu je posle svedočenja u policiji rečeno da ne sme javno da komentariše ovaj slučaj, dotle vojni istražni sudija u ovom predmetu, Vuk Tufegdžić, kaže da je legitimno pravo advokata da zahtevaju svedočenje svih za koje smatraju da mogu da rasvetle ovaj događaj.

- Sve što je moglo da se utvrdi u ovom slučaju je utvrđeno, ali je legitimno pravo zastupnika porodica da izađu sa novim dokaznim predmetima i na Tužilaštvu je da proceni njihovu validnost - kratko objašnjava Tufegdžić.

Ipak, za Đorđa Trifunovića, nekadašnjeg predsednika Vojnog suda, bez potrebe se pravi "teorija zavere" tamo gde ne postoji.

Mladić: Pitajte Krgu

Predrag Savić ističe da je u Haškom tribunalu svojevremeno, povodom smrti gardista, saslušan i general Ratko Mladić, koji je holandskom sudiji rekao "da se moli za duše tih vojnika", ali da ne zna ništa o njihovoj pogibiji i da je bolje da se o tome pita general Krga.
Đorđe Trifunović kaže da je teorija o skrivanju generala Mladića u podzemnom objektu Karaš potekla od tadašnjeg glavnog haškog tužioca Karle del Ponte.
- Ona je dva dana pre tragedije obišla čitav podzemni kompleks Karaš u pratnji tadašnjeg šefa Vojne policije i nisu pronašli ništa. Međutim, tada je došlo do sukoba između šefa Vojne policije i komandanta ove kasarne, generala Ćosića, jer on, mimo vojnih propisa, nije bio obavešten o ovoj poseti - objašnjava nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu.

- Nema govora o tome da je kabinet predsednika Srbije pre svih saznao za smrt gardista ili da je načelnik Generalštaba iskočio iz svojih nadležnosti. Kao predsednik Vojnog suda, od početka sam bio uključen u ovaj slučaj i odgovorno tvrdim da je u potpunosti ispoštovana zakonom propisana procedura obaveštavanja u ovakvim, tragičnim situacijama. Uostalom, o svemu tome postoji i uredna i tačna dokumentacija i izveštaji svih u lancu komandovanja - tvrdi Trifunović.
U novom dokaznom predlogu Tužilaštvu, advokati porodica poginulih gardista zatražili su i saslušanje Aleksandra Dimića, tadašnjeg pomoćnika ministra odbrane, kao i druga obaveštenja i izveštaje od Haškog tribunala i Vojske Srbije.

Tajno pismo

Pre nekoliko godina, porodice gardista su dobile anonimna pisma potpisana sa "Bivše obezbeđenje haškog optuženika", u kojima se navodi da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vreme, kako se tvrdi, bio u objektu Karaš.
Međutim, tadašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je kao šef Akcionog tima za hvatanje odbeglih haških optuženika godinama tražio Mladića, demantovao je da se Mladić krio u Karašu u vreme ubistva gardista.
 

Takođe, predloženo je i saslušanje veštaka sudske medicine, ali i novi uviđaj na licu mesta na Topčideru, uz prisustvo veštaka trasologa.

Gardisti Vojske Jugoslavije, Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović, pronađeni su mrtvi 5. oktobra 2004. godine u kasarni na Topčideru, ali njihova smrt još nije rasvetljena.
 

Istraga

Više tužilaštvo u Beogradu i dalje vodi pretkrivični postupak u ovom slučaju protiv NN lica. Država Srbija je po nalogu Ustavnog suda porodicama morala da isplati po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvorne istrage kakva je do sada vođena, uz nalog tužilaštvu da sprovede brzu i delotvornu istragu koja će dovesti do razrešenja tog slučaja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.05.2016. 14:09
Jeremić možda nešto,ali pričati o Tadiću i nekom znanju je fijasko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online