Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.03.2016.
04:13
R. Lukić - Vesti A

Nikola Bursać u Titovom mercedesu

Rasturanje Titovog bogatog voznog parka kao i rasturanje države na čijem je čelu bio počelo je samo nekoliko godina posle njegove smrti. Ovih dana u Hesenu je "izronio" čuveni maršalov mercedes R111 iz 1958. godine. Ako je za utehu, automobilom tvorca radničkog samoupravljanja trenutno upravlja Nikola Bursać (32), radnik Kontinenta iz Korbaha, gradića nedaleko od Kasela.

- Sve je legalno. Automobil je registrovan u Zrenjaninu, a registracija mu važi još godinu dana - priča Bursać.

- Automobil je 1988, navodno uz pomoć generala Nikole Ljubičića na licitaciji u Karađorđevu kupio Slobodan Novaković, nosilac Titove štafete iz Pančeva. U potrazi za oldtajmerom, do ove limuzine došao sam preko mog prijatelja Igora Koraća, autolimara iz Banatskog Karađorđeva.

Automobil je blindiran, a prozori su od pancir stakla. Težak je 1.800 kilograma. Menjač brzina je na volanu, a tabla ispred vozača obložena je drvetom. Unutrašnjost automobila je dobro očuvana, ali mali glanc je neizbežan. Dok ga je Tito vozio auto je bio benzinac. Sada je dizel, i motor mu je u dobrom stanju.

- Pogledajte na vetrobranu ovo malo udubljenje. Kažu da je to trag metka, kojim su šezdesetih godina na Tita pokušali atentat. Danas se priča da je to istina, koja se u to vreme krila. Mnogi tvrde da je automobil najčešće vozila Jovanka, ali se zna da ga je često vozio i Tito odlazeći u Karađorđevo, u lov - priča Bursać, pokazujući nam požutele stranice novina.

Prema tim informacijama, crni mercedes Slobodan Novaković je imao u posedu 25 godina, a u njemu je, kako se navodi, obišao sve republike bivše SFRJ, Italiju i Grčku. Svuda je bio u centru pažnje. Novaković ga je platio toliko da je u to vreme mogao da kupi dva nova automobila, ali on je po svaku cenu želeo da se domogne popularnog "reponje" iza kojeg je nosio Titovu štafetu.

Novaković je, kako piše po ovim novinama, veliki Titov pobornik, pa je u njegovu čast, ovim mercedesom svakog 25. maja, odlazio u Kuću cveća.

Na svim izložbama oldtajmera na kojima se pojavljivao ova limuzina je bila u centru pažnje, a pojavila se i u filmu "Podzemlje" Emira Kusturice.

Mnogi hoće da ga dodirnu

Bursać kaže da bi auto prodao ali cenu nije želeo da oda.
- Navalili su nemački novinari, pa su posle zvali mnogi ljubitelji oldtajmera, ali se nisam odlučio, jer bih najradije da ga kupi naš čovek. Do sada su mnogi želeli da ga voze ili da ga bar dodirnu - kaže Nikola, koji vodi poreklo iz Bosanskog Petrovca, ali nije rođak čuvenog junaka Branka Ćopića.

- Automobil je u voznom stanju, samo ga treba restaurirati, promeniti svećice i gume i možeš se voziti kud god želiš. Ja ga tu i tamo vozim po gradu, tako da ga malo "razgibam" i da se uverim da Titov veteran još diše - kaže ponosni Nikola koji je za tren nestao iza ugla, a malo kasnije vratio se sa "Vestima" koje je našao na kiosku u glavnoj ulici.

Sa žaljenjem kaže da će se sa mercedesom ipak morati da rastane. Pre mesec dana dobio je ćerkicu, koja mu je sve planove promenila.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2016. 13:19
Nije copu ni upamtio ali ,neko ga je dobro naucio da se sa njim i danas ponosi.
Utorak 29.03.2016. 18:43
Вероватно је друг Тито, као страствени бравар, токар, пчелар, ливац, фотограф, армирач и тенисер ам-атер, лично једног суботњег преподнева уградио свећице у машину Рудолфа Дизела...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online