Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2016.
22:48
D. N. Petrović - Vesti A

Slavuj sa Kosmeta

Nevena Čiplak (19), iz Donjeg Krnjina kod Leposavića, na Kosovu, pravi je dragulj u muzici. Pesma je prati još odmalena i sastavni je deo njene mladosti. Pleni i stasom i glasom. Član je nadaleko poznatog i priznatog KUD Kopaonik iz Leposavića. Njen fah su izvorne narodne pesme iz svih krajeva Srbije, a posebno neguje one stare, najlepše sa Kosova.

D. N. Petrović
MUuzički dragulj: Nevena Čiplić

Bez njenog nastupa nije prošla nijedna svečanost ni u srednjoj školi u Leposaviću, koju je pohađala, niti u opštini. Sa KUD-om Kopaonik gostovala je širom Srbije, a bila je i u Švedskoj, Rusiji, Ukrajini, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, na Kipru, u Australiji...

Od mnogih priznanja na takmičenjima posebno ističe učešće 2013. godine u muzičkoj emisiji Šljivik, kada je ušla u finale, među tri najbolje, gde je pokazala svu vrednost etno-muzike i izvorne narodne pesme sa Kosova i Metohije.

Čuva tradiciju

Na republičkom takmičenju kulturno-umetničkih društava u Čačku marta prošle godine osvojila je prvo mesto kao vokalni solista, a njeno Kulturno umetničko društvo Kopaonik srebrnu plaketu. U julu prošle godine na tradicionalnom i prestižnom takmičenju za prvi glas Ibarske doline, pod nazivom "Akordi Leška", ubedljivo je osvojila prvo mesto. I žiri i brojna publika bili su oduševljeni njenim nastupom.

Drhtale noge pred asovima

Nevena je pevala sa najpoznatijim srpskim orkestrima, maštala je da je prate orkestri Miše Mijatovića i Ljubiše Pavkovića, želja joj se ostvarila pretprošle i prošle godine.
- Drhtala sam dok je iza mene grmeo orkestar maga na harmonici Ljubiše Pavkovića, uprkos tremi pesmu sam otpevala bez greške, a Ljubiša mi je na kraju čestitao, njegove pohvale više su mi značile od pobede na prestižnom takmićenju - ističe Nevena.

- Nevena je pravi dragulj, skromna, obrazovana, već iskusna, sa glasom slavuja i repertoarom kojim na najlepši način pronosi kulturu i tradiciju Kosova i Metohije, još godinama će ova mlada devojka pleniti svojim stasom i glasom - kaže Ljubiša Pavković, legendarni harmonikaš i predsednik žirija na takmičenju Prvi glas Ibarske doline.

- Kada obučem narodnu nošnju i zapevam pred publikom neku od izvornih pesama, najlepše se osećam i puno mi je srce. Pesmom čuvam srpsku tradiciju i zato sam ponosna. Posebno sam srećna kada mojom pesmom sa Kosova razgalim srca naših ljudi po belom svetu i publike u inostranstvu, još sam na početku, tek me očekuju pravi nastupi i predstavljanje Srba sa Kosova širom sveta - ističe Nevena.

D. N. Petrović
Nevena se najbolje oseća u narodnoj nošnji

Muzička porodica

Glas slavuja nasledila je od majke Zlate, a otac Mile svira harmoniku. Kaže da je od starije sestre Aleksandre, koja je student muzičke Akademije i takođe neguje izvornu narodnu muziku, naučila mnogo o etno pevanju, kao i mnoge pesme iz tog opusa.

Tehniku pevanja etno pesama savladala je uz pratnju orkestra KUD Kopaonik. Od poznatih pevača izvorne pesme uzor joj je Biljana Krstić, sa kojom se lično upoznala.

- Ponosimo se Nevenom, bez nje, njene izvorne pesme i bogom danog glasa naše kulturno-umetničko društvo ne bi bilo jedno od najboljih u Srbiji, zajedno ćemo čuvati srpsku narodnu pesmu sa Kosova od zaborava i raznih novotarija koje guše i potiru našu srpsku tradiciju - priča Đorđe Lakušić, predsednik KUD-a Kopaonik u Leposaviću.

Nevena svojim izvornim pesmama služi kao primer mlađoj generaciji kako treba čuvati sve što je izvorno, sve što predstavlja srpsku baštinu. I kao student prve godine veterine nastavlja da peva, da se pesmom raduje i da publiku obraduje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online