Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 25.01.2016.
15:18
D. Dekić - Vesti A

Ne odustati od Kosmeta i Republike Srpske zarad EU

Dejtonski sporazum i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 o Kosovu i Metohiji su integralni deo međunarodnog prava, trajnog karaktera, pa pritisci i manipulacije stranih faktora da se izvrši njihova revizija, ili da Srbija odustane od tih sporazuma zarad obećanja bržeg kretanja ka članstvu u EU vode destabilizaciji u regionu i nisu prihvatljivi, istaknuto je na redovnoj godišnjoj Skupštini Beogradskog foruma za svet ravnopravnih. Učesnici su se saglasili da je neophodno poštovanje sistema međunarodnog prava zasnovanog na Povelji UN.

Lična arhiva
Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović

U izveštaju za Skupštinu i u izlaganjima je istaknuto da Srbija mora odlučnije da se postavi u odnosu na progon Srba sa KiM i obespravljenost delova srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama, posebno u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Reafirmisana je inicijativa Foruma za osnivanje Saveta Srba u regionu, koji bi se bavio njihovim zajedničkim problemima, ostvarivanjem ljudskih i građanskih prava, a u skladu sa međunarodnim standardima.

Jedna od tema je bila i međunarodni terorizam kao dugotrajna i globalna opasnost, pa se čulo i da se ne može iskoreniti samo vojnim i represivnim sredstvima, već koordiniranom globalnom strategijom, pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Na skupštini je ocenjeno da je problem izbeglica i masovne ekonomske migracije, rezultat dugotrajne politike eksploatacije i globalnog intervencionizma prema zemljama u razvoju koja je dovela do ogromnog socijalno-ekonomskog jaza između bogatih i siromašnih delova sveta.

- Suštinski govoreći, egoizam, nezajažljivost i rasizam bogatih doveo je i do rasta svih vrsta ekstremizma, terorizma i masovnih migracija stanovništva - ocenjeno je na Skupštini Beogradskog foruma i istaknuto da je iluzija da se izbeglička i emigrantska kriza koja se pretvara se u trajnin proces može rešiti podizanjem zidova, vojskom i policijom na granicama, određivanjem kvota, podelom na poželjene i nepoželjne, izgradnjom mamutskih sabirnih centara i pozivanjem na odredbe o readmisiji i slično.

Balkan emigrantski sabirni centar?

- Ponašanje pojedinih evropskih zemlja ukazuje da kao da bi želele da Balkan postane nova Krajina iz doba Austrougarske, brana ili sabiralište emigranata da bi one i dalje mogle da uživaju blagodeti akumuliranog bogatstva! Na njihovu žalost, to danas nije moguće! Neophodne su dugoročne, korenite promene u globalnim prilazima najbogatijih i najodgovornjih, kao što su  napuštanje politike vojnog ekspanzionizma i globalnog intervencionizma, politike nasilnog obaranja legalno izabranih vlada zemlja sa nezavisnom politikom - ocenjeno je na Forumu.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.01.2016. 23:25
O "forzempl"pa kako ti kažeš.Pa ne treba odustati od Kosova i Republike srpske zarad neke tamo faššističke izrasline na tlu Evrope.Tudje neću,svoje ne dam.Tako je "forzempl"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online