Ponedeljak 25.01.2016.
15:18
D. Dekić - Vesti

Ne odustati od Kosmeta i Republike Srpske zarad EU

Lična arhiva
Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović

U izveštaju za Skupštinu i u izlaganjima je istaknuto da Srbija mora odlučnije da se postavi u odnosu na progon Srba sa KiM i obespravljenost delova srpskog naroda u bivšim jugoslovenskim republikama, posebno u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Reafirmisana je inicijativa Foruma za osnivanje Saveta Srba u regionu, koji bi se bavio njihovim zajedničkim problemima, ostvarivanjem ljudskih i građanskih prava, a u skladu sa međunarodnim standardima.

Jedna od tema je bila i međunarodni terorizam kao dugotrajna i globalna opasnost, pa se čulo i da se ne može iskoreniti samo vojnim i represivnim sredstvima, već koordiniranom globalnom strategijom, pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Na skupštini je ocenjeno da je problem izbeglica i masovne ekonomske migracije, rezultat dugotrajne politike eksploatacije i globalnog intervencionizma prema zemljama u razvoju koja je dovela do ogromnog socijalno-ekonomskog jaza između bogatih i siromašnih delova sveta.

- Suštinski govoreći, egoizam, nezajažljivost i rasizam bogatih doveo je i do rasta svih vrsta ekstremizma, terorizma i masovnih migracija stanovništva - ocenjeno je na Skupštini Beogradskog foruma i istaknuto da je iluzija da se izbeglička i emigrantska kriza koja se pretvara se u trajnin proces može rešiti podizanjem zidova, vojskom i policijom na granicama, određivanjem kvota, podelom na poželjene i nepoželjne, izgradnjom mamutskih sabirnih centara i pozivanjem na odredbe o readmisiji i slično.

Balkan emigrantski sabirni centar?

- Ponašanje pojedinih evropskih zemlja ukazuje da kao da bi želele da Balkan postane nova Krajina iz doba Austrougarske, brana ili sabiralište emigranata da bi one i dalje mogle da uživaju blagodeti akumuliranog bogatstva! Na njihovu žalost, to danas nije moguće! Neophodne su dugoročne, korenite promene u globalnim prilazima najbogatijih i najodgovornjih, kao što su  napuštanje politike vojnog ekspanzionizma i globalnog intervencionizma, politike nasilnog obaranja legalno izabranih vlada zemlja sa nezavisnom politikom - ocenjeno je na Forumu.


 

2024 © - Vesti online