Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2015.
21:13
B. Grujić - Vesti A

Kupus za Ginisa

Ravni Banat i njegova plodna crnica poznati su po džinovskim ludajama, teškim po nekoliko stotina kilograma, a odnedavno i za Žitište, malu varoš kod Zrenjanina, čulo se zbog jedne glavice kupusa.

Početnička sreća: Stevica Katić i Branislav Tucić sa džinovskim kupusom

I to ne obične glavice, nego rekordne, za Ginisa, teške tačno devet kilograma, koju su proizveli Stevica Katić i Branislav Tucić iz ovog sela.

- Uzgajanje i proizvodnja ove povrtarske kulture bila je ideja mog prijatelja Branislava. Pošto radim kao sezonski radnik u Nemačkoj, nisam imao posla u Srbiji, pa sam po povratku od komšije dobio osam ari zemlje blizu Begeja. Razmišljali smo Branislav i ja šta da posejemo na tom parčetu zemlje i ideja se rodila, da to bude baš kupus - započinje priču Stevica Katić.

Seme su nabavili početkom aprila ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od predstavnika udruženja Futoški kupus.

- Svaku semenku smo posadili u čašu jogurta i kada je rasad iznikao i biljka ojačala, preneli smo je u odmornu zemlju, koju smo prethodno pripremili po savetima stručnjaka za uzgajanje kupusa, dobro je nahranili đubrivom i tako je sve krenulo - nadopunio je priču svog prijatelja Branislav.

Ističe da ova godina nije bila naklonjena proizvodnji kupusa.

- Zbog visokih temperatura bilo je potrebno zalivanje svaki drugi dan. Svaka biljka je dobijala u proseku oko deset litara vode. Zbog ovog dugotrajnog zalivanja pokvarila nam se motorna pumpa, pa smo je zamenili traktorom. I pored svih pehova, zahvaljujući volji i našoj želji da uspemo u ovom poslu, iako smo teški početnici, sve je krenulo kako valja i sav kupus je prodat i pre nego što je skinut sa njive. Nismo očekivali veliku zaradu ove godine, možemo reći da je ova površina bila ogledna kako za kupus, tako i za nas, a najbitnije je da nismo u minusu - uglas ističu vidno zadovoljni povrtari iz Žitišta.

Nagrada za trud i zalaganje stigla je proteklog vikenda kada su od organizatora Futoške kupusijade dobili specijalnu nagradu za glavicu kupusa težine devet kilograma. Zbog obaveza ovi mladići nisu stigli da se pojave u Futogu na dan izbora najvećeg kupusa, ali kad su organizatori saznali da je u Žitištu proizvedena glavica za Ginisa, insistirali su da se sutradan pojave u Futogu i da dobiju specijalnu zahvalnicu. Zanimljivo je da je ovogodišnja "najteža" glavica na Kupusijadi bila 7,70 kilograma.

Od kada se pronela vest da je u Žitištu proizvedena najveća glavica kupusa, ovim momcima ne prestaje da zvoni telefon, interesuju se novinari, ali i brojni znatiželjnici sa željom da slikaju ovo povrće za džinove, a mnogi meštani žele da kupe kupus baš od njih. Branislav i Stevica od sledeće godine povećavaju površinu pod kupusom, jer su i susednu baštu dobili na korišćenje. Ova dva momka obećavaju i krupnije glavice kupusa, kako su rekli, cilj im je glavica kupusa od deset kilograma.
 

Karfiol od tri kilograma

- Pored kupusa, uzgajali smo i karfiol pa i tu možemo da se pohvalimo da imamo i karfiol za Ginisa, prosečna težina mu je od 2,5 pa i do tri kilograma - ponosno ističe Stevica, uz napomenu da su ove godine proizveli oko tri tone kupusa i da su sve prodali, nešto meštanima Žitišta, a veću količinu trgovcima koji snabdevaju markete i piljarnice širom Vojvodine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online