Ponedeljak 16.11.2015.
21:13
B. Grujić - Vesti

Kupus za Ginisa

Početnička sreća: Stevica Katić i Branislav Tucić sa džinovskim kupusom

I to ne obične glavice, nego rekordne, za Ginisa, teške tačno devet kilograma, koju su proizveli Stevica Katić i Branislav Tucić iz ovog sela.

- Uzgajanje i proizvodnja ove povrtarske kulture bila je ideja mog prijatelja Branislava. Pošto radim kao sezonski radnik u Nemačkoj, nisam imao posla u Srbiji, pa sam po povratku od komšije dobio osam ari zemlje blizu Begeja. Razmišljali smo Branislav i ja šta da posejemo na tom parčetu zemlje i ideja se rodila, da to bude baš kupus - započinje priču Stevica Katić.

Seme su nabavili početkom aprila ove godine na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od predstavnika udruženja Futoški kupus.

- Svaku semenku smo posadili u čašu jogurta i kada je rasad iznikao i biljka ojačala, preneli smo je u odmornu zemlju, koju smo prethodno pripremili po savetima stručnjaka za uzgajanje kupusa, dobro je nahranili đubrivom i tako je sve krenulo - nadopunio je priču svog prijatelja Branislav.

Ističe da ova godina nije bila naklonjena proizvodnji kupusa.

- Zbog visokih temperatura bilo je potrebno zalivanje svaki drugi dan. Svaka biljka je dobijala u proseku oko deset litara vode. Zbog ovog dugotrajnog zalivanja pokvarila nam se motorna pumpa, pa smo je zamenili traktorom. I pored svih pehova, zahvaljujući volji i našoj želji da uspemo u ovom poslu, iako smo teški početnici, sve je krenulo kako valja i sav kupus je prodat i pre nego što je skinut sa njive. Nismo očekivali veliku zaradu ove godine, možemo reći da je ova površina bila ogledna kako za kupus, tako i za nas, a najbitnije je da nismo u minusu - uglas ističu vidno zadovoljni povrtari iz Žitišta.

Nagrada za trud i zalaganje stigla je proteklog vikenda kada su od organizatora Futoške kupusijade dobili specijalnu nagradu za glavicu kupusa težine devet kilograma. Zbog obaveza ovi mladići nisu stigli da se pojave u Futogu na dan izbora najvećeg kupusa, ali kad su organizatori saznali da je u Žitištu proizvedena glavica za Ginisa, insistirali su da se sutradan pojave u Futogu i da dobiju specijalnu zahvalnicu. Zanimljivo je da je ovogodišnja "najteža" glavica na Kupusijadi bila 7,70 kilograma.

Od kada se pronela vest da je u Žitištu proizvedena najveća glavica kupusa, ovim momcima ne prestaje da zvoni telefon, interesuju se novinari, ali i brojni znatiželjnici sa željom da slikaju ovo povrće za džinove, a mnogi meštani žele da kupe kupus baš od njih. Branislav i Stevica od sledeće godine povećavaju površinu pod kupusom, jer su i susednu baštu dobili na korišćenje. Ova dva momka obećavaju i krupnije glavice kupusa, kako su rekli, cilj im je glavica kupusa od deset kilograma.
 

Karfiol od tri kilograma

- Pored kupusa, uzgajali smo i karfiol pa i tu možemo da se pohvalimo da imamo i karfiol za Ginisa, prosečna težina mu je od 2,5 pa i do tri kilograma - ponosno ističe Stevica, uz napomenu da su ove godine proizveli oko tri tone kupusa i da su sve prodali, nešto meštanima Žitišta, a veću količinu trgovcima koji snabdevaju markete i piljarnice širom Vojvodine.

2024 © - Vesti online