Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 04.09.2018.
12:14
b92.net A

Primorani da prodaju fabriku u Zrenjaninu: Nismo je zato gradili

Investitori fabrike za prečišćavanje pitke vode u Zrenjaninu saopštili su da su spremni da je prodaju "ispod cene koštanja".

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Oni su saopštili da trpe veliku štetu zbog toga što ona ne radi iako je završena pre godinu dana.

"Fabriku smo sagradili sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke dok je prethodno ugovorena fabrika sa nemačkom firmom Vaser tehnik trebala da košta građane Zrenjanina 38 miliona evra", navodi se u saopštenju italijanske kompanije Zilio koja je investitor fabrike zabrike zajedno sa srpskom firmom Sinerteh. 

Kako je objašnjeno, fabrika je završena u avgustu 2017. godine, imala je pravosnažnu građevinsku dozvolu, prošla je tehnički pregled i odobren joj je probni rad. 

"Ministarstvo građevinarstva (nadležno za komunalne poslove) dalo nam je pisano mišljenje da možemo po ugovoru sa javno-komunalnim preduzećem ViK Zrenjanin da prečistimo pitku vodu, a Ministarstvo zdravlja (nenadležno za komunalne poslove) odbija da pošalje inspektora tvrdeći da privatno preduzeće ne može da ima bilo kakvog dodira sa pitkom vodom", navela je kompanija Zilio. 

U saopštenju se navodi da investitori fabrike ni na koji način nisu krivi što ona nije u upotrebi i što trpe štetu, kao i Zrenjaninci koji 14 godina kupuju flaširanu vodu ili piju zagađenu iz vodovoda. 

"Ne želimo da prodajemo fabriku, nismo je zato finansirali i gradili. Želimo da radimo. Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017. i u nju je ugrađena oprema najpoznatijih svetskih proizvođača. Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku", naveo je Zilio i dodao da je spreman da svoja prava brani na sudu. 

Od nadležnih je zatražen odgovor kome je u interesu da fabrika za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjanu ne proradi i da građani ne piju higijenski ispravnu vodu. 

Gradnja fabrike vode u Zrenjaninu počela je 2015. 

Voda iz vodovodne mreže u Zrenjaninu zabranjena je za piće od 2004. godine zbog količine arsena koja nekoliko puta prelazi dozvoljenu granicu.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2018. 15:10
Neće to proraditi dok se privilegovani hohštapleri ne ugrade!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online