Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.10.2015.
05:13
A. Vučićević - Vesti A

Plagijatori i na Pravnom fakultetu

Tolerisanje i nagrađivanje plagijatorstva je razlog zbog koga je profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu dr Jasminka Hasenbegović podnela ostavku na mesto člana Veća naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka.

Doprinos urušavanju sistema: Pravni fakultet u Beogradu

Ona je svoj čin obrazložila u dnevnom listu "Politika" javno negodujući što je profesor Pravnog fakulteta dr Vladan Jončić izabran u zvanje vanrednog profesora i pored toga što, kako tvrdi, poseduje plagijat i "druge akademski nedostojne postupke".

Povodom njenih optužbi, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović zamerio joj je što je "odabrala novine za obračun sa kolegom i optužila čitavu instituciju" umesto da je poštovala proceduru i svoje primedbe rekla unutar organa tog fakulteta.

Profesorka Hasenbegović, međutim, tvrdi, da je upozorila Veće na Jončićev plagijat.

Ovo je samo jedan u nizu skandala koji su uzdrmali srpsku javnu scenu kad je reč o plagiranim naučnim radovima. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik gradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, bivši vlasnik i rektor Megatrenda Mića Jovanović neki su od "doktora" čije su disertacije javno osporavane i do danas nisu razrešene. Naprotiv, sve te afere su zataškane jer njihovi akteri, kako vlada opšte uverenje, imaju zaštitu vlasti.

- Ovakve stvari urušavaju sistem, a još je strašnije kad se dešavaju na Pravnom fakultetu koji bi trebalo da bude centar prava i zakona. Nijedna profesija ne može opstati bez profesionalnog morala. Posledica je razaranje društvenog, kulturnog i akademskog tkiva - izjavila je za "Vesti" dr Jasminka Hasenbegović.

Analiza doktorske disertacije Siniše Malog, koju je uradio Raša Karapandža, profesor finansija na "EBS Business School" u Nemačkoj, pokazala je da se radi o plagijatu. Ipak, komisija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, gde je Mali branio svoj doktorat, odbacila je optužbe i zaključila kako je rad "naučno relevantan".

Komisija se baš proslavila

- Kad je pokazano da je doktorska teza Nebojše Stefanovića plagijat, Univerzitet Megatrend je zvanično zamenio tu Stefanovićevu tezu i predstavio javnosti drugu. U komisiji koja je ocenila rad bili su Francuz, Korejac i vlasnik Megatrenda Jovanović. Teza je napisana na srpskom i nije prevedena na engleski. Dva člana komisije ne govore srpski, dok se za Jovanovića kasnije pokazalo da nikada nije doktorirao kao što je tvrdio. Neverovatno je da ministar Stefanović i posle svega sebe oslovljava doktorskom titulom - kaže Karapandža.

- Poražavajuća je činjenica da je više od 120 profesora FON-a jednoglasno odlučilo da podrži izveštaj koji tvrdi da je doktorska teza Siniše Malog u redu. U mojoj analizi se jasno vidi da je Mali, od reči do reči, od drugih autora prepisao čitave stranice teksta i predstavio ih kao svoje. Nije potrebno biti ekspert da vam bude potpuno jasno da je doktorska teza Siniše Malog bezobrazan plagijat - objašnjava za "Vesti" Karapandža.

On smatra da je time omalovažen rad poštenih studenata FON-a.
 

I guvernerka dr

Doktorske teze branjene na privatnim fakultetima je često nemoguće pronaći. Tako, na primer, "doktorska" teza guvernerke Jorgovanke Tabaković nije dostupna javnosti, ukazuje Karapandža. A dekan privatnog fakulteta u Novom Sadu na kome je ona odbranila svoj doktorat, tu tezu odbija da stavi na uvid javnost, tvrdi sagovornik "Vesti".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online