Petak 30.10.2015.
05:13
A. Vučićević - Vesti

Plagijatori i na Pravnom fakultetu

Doprinos urušavanju sistema: Pravni fakultet u Beogradu

Ona je svoj čin obrazložila u dnevnom listu "Politika" javno negodujući što je profesor Pravnog fakulteta dr Vladan Jončić izabran u zvanje vanrednog profesora i pored toga što, kako tvrdi, poseduje plagijat i "druge akademski nedostojne postupke".

Povodom njenih optužbi, dekan Pravnog fakulteta prof. dr Sima Avramović zamerio joj je što je "odabrala novine za obračun sa kolegom i optužila čitavu instituciju" umesto da je poštovala proceduru i svoje primedbe rekla unutar organa tog fakulteta.

Profesorka Hasenbegović, međutim, tvrdi, da je upozorila Veće na Jončićev plagijat.

Ovo je samo jedan u nizu skandala koji su uzdrmali srpsku javnu scenu kad je reč o plagiranim naučnim radovima. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik gradske opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, bivši vlasnik i rektor Megatrenda Mića Jovanović neki su od "doktora" čije su disertacije javno osporavane i do danas nisu razrešene. Naprotiv, sve te afere su zataškane jer njihovi akteri, kako vlada opšte uverenje, imaju zaštitu vlasti.

- Ovakve stvari urušavaju sistem, a još je strašnije kad se dešavaju na Pravnom fakultetu koji bi trebalo da bude centar prava i zakona. Nijedna profesija ne može opstati bez profesionalnog morala. Posledica je razaranje društvenog, kulturnog i akademskog tkiva - izjavila je za "Vesti" dr Jasminka Hasenbegović.

Analiza doktorske disertacije Siniše Malog, koju je uradio Raša Karapandža, profesor finansija na "EBS Business School" u Nemačkoj, pokazala je da se radi o plagijatu. Ipak, komisija Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, gde je Mali branio svoj doktorat, odbacila je optužbe i zaključila kako je rad "naučno relevantan".

Komisija se baš proslavila

- Kad je pokazano da je doktorska teza Nebojše Stefanovića plagijat, Univerzitet Megatrend je zvanično zamenio tu Stefanovićevu tezu i predstavio javnosti drugu. U komisiji koja je ocenila rad bili su Francuz, Korejac i vlasnik Megatrenda Jovanović. Teza je napisana na srpskom i nije prevedena na engleski. Dva člana komisije ne govore srpski, dok se za Jovanovića kasnije pokazalo da nikada nije doktorirao kao što je tvrdio. Neverovatno je da ministar Stefanović i posle svega sebe oslovljava doktorskom titulom - kaže Karapandža.

- Poražavajuća je činjenica da je više od 120 profesora FON-a jednoglasno odlučilo da podrži izveštaj koji tvrdi da je doktorska teza Siniše Malog u redu. U mojoj analizi se jasno vidi da je Mali, od reči do reči, od drugih autora prepisao čitave stranice teksta i predstavio ih kao svoje. Nije potrebno biti ekspert da vam bude potpuno jasno da je doktorska teza Siniše Malog bezobrazan plagijat - objašnjava za "Vesti" Karapandža.

On smatra da je time omalovažen rad poštenih studenata FON-a.
 

I guvernerka dr

Doktorske teze branjene na privatnim fakultetima je često nemoguće pronaći. Tako, na primer, "doktorska" teza guvernerke Jorgovanke Tabaković nije dostupna javnosti, ukazuje Karapandža. A dekan privatnog fakulteta u Novom Sadu na kome je ona odbranila svoj doktorat, tu tezu odbija da stavi na uvid javnost, tvrdi sagovornik "Vesti".

2024 © - Vesti online