Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2015.
15:40
Srna A

Čaglavica: Srbi telima brane svoju dedovinu!

Albanske vlasti znaju da su Srbi vlasnici zemlje u reonu Čaglavice i Preoca u površini od blizu hiljadu hektara. Taj deo Čaglavice pripojili su Prištini kako bi lakše legalizovali otimanje, navodi meštanin Nebojša Marković.

twitter.com/@LMarkec50

Srbi iz atara Čaglavice, prigradskog naselja kod Prištine, nastoje da svojim telima zaustave uzurpaciju zemljišta koje je u njihovom vlasništvu.

Meštani nastoje da zaustave ulazak građevinskih mašina u oranice i na svoju dedovinu. Vlastimir Kitić, jedan od desetak Kitića - vlasnika imovine, ističe za Srnu da su vlasti samoproglašenog Kosova, smišljeno, uzurpacijom imovine, pokrenule progon Srba nastanjenih sa desne strane puta Priština - Skoplje.

- U pitanju je površina od skoro 30 hektara njiva oslonjenih na mesno groblje - precizira Kitić, koji poseduje spise predmeta koji pokazuju da je imovina porodice Kitić, falsifikovanjem dokumentacije, prvo prešla na nepostojeće lice "Slavka Joksimovića" iz sela Radevo, udaljenog oko 20 kilometara od Čaglavice.

- Pošto su pre nekoliko godina falsifikovali vlasničku dokumentaciju, Albanci su izvršili navodnu kupoprodaju pa je imovina pre tri meseca, navodno, postala vlasništvo Šefkije Agašija te Artana i Sabita Velijua - navodi Kitić.

Starosediocima Čaglavice ne pomažu čak ni tapije kao ni činjenica da su u srpskim zemljišnim knjigama njihova imena upisana u rubrici - "vlasnik".

U pitanju je pravno nasilje, navodi Kitić koje je uveren da je Priština smišljeno pre nekoliko godina od novoformirane opštine Gračanica "otcepila" srpska domaćinstva i srpske njive sa desne strane puta Priština – Skoplje.

Naime, u spornom reonu Čaglavice ostalo je stotinjak Srba u oko dvadesetak domaćinstava, u čijem je posedu oko 300 hektara obradivih površina.

U međuvremenu, izgrađeno je oko hiljadu albanskih kuća i poslovni objekata čiji su novokomponovani vlasnici do poseda stigli falsifikatima ugovora o prometu nepokretnosti.

I vođe OVK se "pomamile"

Kolika je pomama za srpskom zemljom pokazuje i podatak da su se u ataru Čaglavice naselile porodice Agima Čekua, Fatmira Limaja i brojnih drugih vođa terorističke OVK.

- Korisnik njiva bila je zemljoradnička zadruga Ratar iz Lapljeg sela. Nama nije poznato kako je moguće da njive na kojima imamo i takozvane "Turske tapije" postanu vlasništvo Albanaca - pita se Kitić.

Nebojša Marković, predsednik sela, upozorava da je na delu realizacija plana za progon Srba nastanjenih sa desne strane puta prema Skplju.

- Vlasti iz Prištine znaju da su Srbi vlasnici zemlje u reonu Čaglavice i Preoca u površini od blizu hiljadu hektara. Smišljeno su taj deo Čaglavice pripojili Prištini kako bi lakše legalizovali otimanje - kaže Marković.

Na području Preoca eksproprijacijom, za potrebe izgradnje auto-puta Priština - Skoplje, oduzeto je još skoro sto hekatara njiva u vlasništvu Srba.

Ukoliko zvanični Beograd i Euleks ne stanu u zaštitu preostalih srpskih domaćinstava u Čaglavici, to prigradsko naselje ostaće bez Srba - tvrde meštani.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online