Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
00:03
D. Dekić - Vesti A

Srbiju nije lako uniziti!

Posle drame u dva čina na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, Kosovo nije uspelo da postane član te svetske policijske organizacije koja okuplja 193 države. Bez potrebne dvotrećinske većine Priština je izgubila u oba kruga glasanja, pošto je u prvom za prijem je bilo 76, protiv 56, a 22 članice uzdržane, dok je u završnici nakon pauze za glasalo 68 zemalja, protiv je bila 51, a uzdržanih 16 zemalja.

Twitter
Ministar Nebojša Stefanović na svom Tviter nalogu napisao - "Pobeda"

Debakl Kosova u prvoj rundi izazvao je šok predsedavajućeg i generalnog sekretarijata, pa su u pokušaju da se nađe izlaz iz kraha proglasili pauzu od 20 minuta. Tome se oštro usprotivio srpski ministar policije Nebojša Stefanović koji je zapitao na osnovu kog pravila je određena pauza, ali odgovor nije dobio.

U hodnicima se pokazalo se da je predah dat da bi SAD, Velika Britanija i Turska izvršile dodatni pritisak uoči drugog kruga na države koje, u prvom, nisu dale glas Kosovu. Dok Srbija slavi uspeh, Priština za treći debakl u pokušajima da postane deo Interpola optužuje Beograd.

Uspeh male zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dešavanja na Generalnoj skupštini okarakterisao kao uspeh male Srbije i malu pobedu protiv velikih sila.

- Ovo je mala pobeda za nas. Velike sile htele su da nas sklone, sruše, unize. Uspeli smo da sačuvamo i obraz i zemlju - rekao je Vučić i istakao da je Srbija ovim osnažila svoju poziciju.
Ipak, kako je istakao, ne smemo da zasnivamo budućnost na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i ne sme se ova prilika koristiti ni da se ponižava Priština, ni oni koji su pokušali da joj pomognu.

- Ponosan sam što je tako mala zemlja kao Srbija, bez mnogo novca i moći, uspela da se izbori protiv najmoćnijih i pokaže koliko je vredno čuvati slobodu, integritet i nezavisnost - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

BROJKE

Prvi krug glasanja
ZA - 76
PROTIV - 56
UZDRŽANO - 22

Drugi krug glasanja
ZA - 68
PROTIV - 51
UZDRŽANO - 16

Dačić je tom prilikom zapitao gde je sada tih 116 zemalja za koje Priština kaže da su priznale nezavisnost Kosova.

- Tražili su pomoć od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca. Ali, preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: 'Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?!" - rekao je Dačić.

On je dodao da se pokazalo da ne može ništa više na silu i ne može ništa bez Srbije.

- Nije dovoljno da neke velike sile samo pošalju zahteve i svi ih trkom ispune i podrže - kazao je Dačić i ukazao da je Kosovu nedostajalo 36 glasova.

Tačijevo razočaranje

Vlada Kosova smatra da je "divlja kampanja Srbije je još jednom pokazala svoj karakter protiv Kosova i ideje o normalizaciji odnosa". Razočaranje nije krio ni tzv. predsednik Hašim Tači.

- Danas nema pobednika, ali je Kosovo gubitnik - kazao je on i akcentirajući pritiske Srbije na Generalnu skupštinu Interpola naveo da je moguće da su u tajnom izjašnjavanju države koje su priznale kosovsku nezavisnost glasale protiv njegovog članstva, što je loša vest.

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da "svi gube odbijanjem Kosova".

"Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Ovim ishodom, svi gubimo", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Odluka da Kosovo ne bude primljeno u članstvo Interpola razočaravajuće je i za Ambasadu Velike Britanije u Prištini. "Prijem Kosova u Interpol omogućio bi bolju saradnju organa zaduženih za primenu zakona", ocenila je Amabasada Velike Britanije.

Austrijska teška greška

Ivica Dačić se osvrnuo se na ponašanje nekih zemalja, prvenstveno Austrije i kancelara Sebastijana Kurca i i Hajnca-Kristijana Štrahea.

- Nije im ni Kurc pomogao, a ja sam mu prilikom njegove posete Beogradu rekao da ne treba da bude na strani gubitnika. A Štrahe bi trebalo da pojasni Srbima zašto je obećao da će glasati protiv prijema Kosova u Interpol, a obećanje nije ispunio - kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je zapitao Štrahea da li su za njega na izborima u Austriji glasali Srbi ili Albanci i poručio uz poruku da će biti još izbora.

- Ti si slagao Srbe, a ni Kurc nije bolji. On je gori - dodao je Dačić.

Srpski prijatelji

Američka agencija AP prenela je da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol, kao i da nisu odmah objavljeni rezultati glasanja većine od 192 države članice te organizacije. Rusija je bila učesnica u raspravi pre glasanja u korist Srbije, a sa njom i Španija, Maroko, Kipar, Kina i Bjelorusija. Namibija i Rumunija su podržale Srbiju.

Sila udarila u zid

Odbijanje zahteva samoproglašene države Kosovo za prijem u Interpol predstavlja poraz jednopolarnog sveta za koji se pokazalo da više nije svemoćan, kazao je bivši diplomata Vladislav Jovanović uz ocenu da će epilog Generalne skupštine Interpola oslabiti poziciju Prištine u očima celog sveta. Jovanović je dodao da ishod glasanja o prijemu Kosova u Interpol pokazuje da je sila u međunarodnim odnosima moćna i efikasna, ali da "može da naiđe na zid i bude poražena".

- U ovom slučaju ta sila je poražena, jer su argumenti bili toliko jaki da čak i države, koje su bile izložene pritiscima i ucenama od vodećih zapadnih zemalja, nisu mogle da prihvate takvu nepravdu - rekao je Jovanović za Tanjug.

Epilog glasanja u Dubaiju vidi i kao ohrabrenje za mnoge zemlje koje su bile u strahu od pritisaka jednopolarnog sveta koji je, kako kaže, pokazao da je moćan, ali da nije svemoćan.

- Te zemlje sada mogu da se osete snažnijim i uspravnijim, sa više samopouzdanja u odbrani svojih legitimnih prava i interesa - smatra Jovanović.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online