Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.07.2015.
21:32
M. Stanimirović - Vesti A

Užice između Tita i Tesle

Užice nikada nije bilo ni palanka ni kasaba pa je jedan od uvaženih beogradskih gostiju prilikom manifestacije Tesla na Đetinji, kojom je obeleženo 159 godina od rođenja Nikole Tesle, 115 godina od izgradnje hidrocentrale na Đetinji i Dana nauke, podsetio na reči Žaka Prevera: "Sve što je lepo dolazi iz provincije, pa čak i reka Sena."

Hidrocentrala na reci Đetinji napravljena je 1900. godine

Nedavno je Stanko Stoiljković, novinar i publicista, višegodišnji urednik "Politike", pokrenuo inicijativu da grad na Đetinji promeni ime i da se zove Teslino Užice.

- Užice je 25 godina nosilo Titovo ime. To mu je bilo nametnuto političkom voljom, a moj predlog je utemeljen u činjenici da su se Užičani na kraju 19. i na početku 20. veka obratili doktoru Đorđu Stanojeviću, velikom prijatelju Nikole Tesle, i zahvaljujući njemu u Užicu je sagrađena hidrocentrala po Teslinim principima polifaznih struja. Mnogi od njih su možda bili i nepismeni, ali su uveli Srbiju u električno doba. To je bio takav podvig kao kada bi se danas u Užicu izgradila fabrika čipova, bespilotnih letelica, lasera i Srbija se uvrstila u red sa Rusijom, Amerikom i Kinom. Srbija danas posle zatvaranja fabrike u Nišu nema nijednu takvu fabriku. Užice i Srbija treba da se oduže Nikoli Tesli, jednom od najvećih svetskih umova, i moj predlog je samo mali korak na tom putu. Treba da obeležimo tehnološki napredak Užica i Srbije između dva veka i da nikada ne zaboravimo genijalnog Nikolu Teslu.

M. Stanimirović
Objekat je osmislio fizičar Đorđe Stanojević

Zvanične reakcije na predlog Stanka Stoiljkovića za sada nema. Istini za volju, mnogi političari su sa blaženim osmehom i ćutanjem saslušali predlog, jer primiče se predizborna kampanja pa se o svemu i svačemu mora voditi računa. Ćutanje je u ovom trenutku vrlo pouzdan koalicioni partner. Ko zna šta se iza brda valja.

Manifestaciju Tesla na Đetinji organizovali su grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu i udruženje Srpski krivak. Oni koji su uz Stoiljkovićevu ideju, napravili i registarsku tablicu na kojoj je oznaka TU, a umesto brojeva na njoj je napisano "Tesli u čast".

Božja čestica

Profesor dr Božidar Radenković je govorio na temu "Tesla i 21. vek", Stanko Stoiljković o Tesli i Nobelu, a dr Vladimir Reković, fizičar, naučnik iz Cerna, o božjoj čestici.
Patriotsko veče posvećeno Nikoli Tesli ulepšali su pesmom braća Teofilović i mladi iz Etno-udruženja Zavičaj, koji ove godine slave 10 godina rada.

Za iduću godinu je najavljen još veličanstveniji skup proslave 160. godine rođenja Nikole Tesle, na koji će biti pozvani najpoznatiji domaći i strani naučnici koji su proučavali lik i delo velikog naučnika, pa bi ova ideja mogla da dobije na zamahu, a možda i da bude ostvarena.

Ispred centrale pod gradom, za koju je temelj postavio kralj Aleksandar Obrenović 2. maja 1899. godine, a koja je počela sa radom na Ilindan iduće godine, nalaze se biste Nikoli Tesli i doktoru Đorđu Stanojeviću. Dve biste, jedna naspram druge, nalaze se i u Gamzigradu, a kej pored reke Đetinje koji se pruža od hidrocentrale ka centru grada nosi ime Nikole Tesle.

Hidrocentrala u Užicu je prva koja je napravljena na Balkanu po Teslinim principima, druga u Evropi, a treća u svetu, napravljena samo četiri godine posle izgradnje hidrocentrale na Nijagari. Užičani su zbog toga vrlo ponosni.

Osim stalne postavke u užičkom muzeju koja svedoči o nastanku i radu hidrocentrale, istoričar Radivoje Papić je predstavio javnosti izložbu koja prikazuje istorijat hidrocentrale do 2000. godine, kada je obnovljena i ponovo puštena u rad. Proizvodnja u ovoj elektrani dovoljna je da radi celokupna javna rasveta u Užicu.

U Malom parku, u centru grada, postavljena je skulptura "Lebdeći Tesla", rad profesora Dragana Radenovića, koja će tu biti izložena jedno vreme da podseti na veze između Nikole Tesle i Centrale pod gradom i Užica sa svetskim tehnološkim dostignućima.

Dobri poznavaoci užičkog duha znaju da je Erama tesno u sopstvenoj koži, pa ističu da ih neće začuditi da predlog Stanka Stojiljkovića dobije sve veći broj poklonika i Užice postane prvi grad na svetu sa imenom Tesle u nazivu grada.
 

Svetlo za novi vek

Gradnja elektrane bila je teška i skupa, a mašine su nabavljene u firmi Simens Halske u Beču. Kada je centrala na Ilindan 1900. završena, bio je to praznik za žitelje male varoši i početak jednog novog doba, koje će biti obeleženo sveopštom primenom električne energije.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online