Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.06.2015.
13:33
Tanjug A

Grejanje mora da plati i onaj ko neće da se greje

Isključenje stanova sa sistema daljinskog grejanja tehnički je moguće, ali bi oko toga trebalo da se saglase svi stanari zgrade, poručuju iz Udruženja toplana. Međutim, građani koji odluče da se isključe sa daljinskog grejanja i dalje će morati da plaćaju određene troškove.

Z. Dedić
Toplane naplaćuju svoje, grejali se vi ili ne

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović rekao je da je u zgradi od 20 ili 30 stanova tehnički moguće sa daljinskog sistema grejanja isključiti jedan, dva ili pet stanova. Međutim, u slučaju zahteva za isključenje, Ugovor o isporuci odnosno snabdevanju toplotnom energijom se ne bi raskidao u potpunosti, već bi bio potpisan aneks ugovora. 

- Zbog instalacija koje ostaju ili prolaze kroz određene stanove građana koji podnose zahtev za isključenje, a oni moraju da omoguće da se usluga pruži onima koji ostaju priključeni na sistem - objašnjava Stojanović. 

Čak i kada se stan isključi sa mreže, računi će stizati, jer postoji deo zajedničkih troškova koji se odnose na proizvodni sistem, odnosno toplanu koja proizvodi energiju, kao i distributivni sistem kojim se energija emituje do krajnjih kupaca. 

- Deo troškova sistema mora se raspodeliti na sve kupce do dolaska do podstanice, odnosno do dolaska do objekta. I to je taj deo koji se do sada nazivao delom fiksnih troškova i logika je potpuno identična kao kod električne energije ili gasa - taj deo troškova mora da se raspodeli na na sve kupce. A samo onaj deo energije koji plaćate pojedinačno može da se anulira isključenjem - napominje Stojanović. 

Ukoliko se jedan, dva ili nekoliko stanova isključi, to će neminovno uticati na kvalitet grejanja drugih domaćinstava, zato što su zgrade projektovane kao termo-tehničke celine. 

- Postoji prolaz energije kroz zidove, pa zato i postoje pravila u nekim državama EU da su objekti kolektivnog stanovanja ne postoji mogućnost isključenja - ukazuje Stojanović. 

Zbog toga bi, kako je kazao, za isključenje sa daljinskog sistema grejanja trebalo da se saglase svi stanari jedne zgrade. 

- To bi bilo logično, jer oni snose zajedničku sudbinu pod jednim krovom objekta kolektivnog stanovanja. Kod pojedinačnih objekata je situacija dosta jednostavnija. Onaj ko ima jedno merno mesto i jedan kupac iza tog mernog mesta, on se može isključiti i završiti na taj način svoj ugovorni odnos - rekao je predsednik UO Udruženja toplana. 

U Srbiji 58 gradova i opština imaju daljinske sisteme grejanja, a toplanama se sve češće javlju građani koji žele da isključe grejanje jer im je, kako navode, novi način obračuna znatno uvećao račune.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online