Četvrtak 25.06.2015.
13:33
Tanjug

Grejanje mora da plati i onaj ko neće da se greje

Z. Dedić
Toplane naplaćuju svoje, grejali se vi ili ne

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović rekao je da je u zgradi od 20 ili 30 stanova tehnički moguće sa daljinskog sistema grejanja isključiti jedan, dva ili pet stanova. Međutim, u slučaju zahteva za isključenje, Ugovor o isporuci odnosno snabdevanju toplotnom energijom se ne bi raskidao u potpunosti, već bi bio potpisan aneks ugovora. 

- Zbog instalacija koje ostaju ili prolaze kroz određene stanove građana koji podnose zahtev za isključenje, a oni moraju da omoguće da se usluga pruži onima koji ostaju priključeni na sistem - objašnjava Stojanović. 

Čak i kada se stan isključi sa mreže, računi će stizati, jer postoji deo zajedničkih troškova koji se odnose na proizvodni sistem, odnosno toplanu koja proizvodi energiju, kao i distributivni sistem kojim se energija emituje do krajnjih kupaca. 

- Deo troškova sistema mora se raspodeliti na sve kupce do dolaska do podstanice, odnosno do dolaska do objekta. I to je taj deo koji se do sada nazivao delom fiksnih troškova i logika je potpuno identična kao kod električne energije ili gasa - taj deo troškova mora da se raspodeli na na sve kupce. A samo onaj deo energije koji plaćate pojedinačno može da se anulira isključenjem - napominje Stojanović. 

Ukoliko se jedan, dva ili nekoliko stanova isključi, to će neminovno uticati na kvalitet grejanja drugih domaćinstava, zato što su zgrade projektovane kao termo-tehničke celine. 

- Postoji prolaz energije kroz zidove, pa zato i postoje pravila u nekim državama EU da su objekti kolektivnog stanovanja ne postoji mogućnost isključenja - ukazuje Stojanović. 

Zbog toga bi, kako je kazao, za isključenje sa daljinskog sistema grejanja trebalo da se saglase svi stanari jedne zgrade. 

- To bi bilo logično, jer oni snose zajedničku sudbinu pod jednim krovom objekta kolektivnog stanovanja. Kod pojedinačnih objekata je situacija dosta jednostavnija. Onaj ko ima jedno merno mesto i jedan kupac iza tog mernog mesta, on se može isključiti i završiti na taj način svoj ugovorni odnos - rekao je predsednik UO Udruženja toplana. 

U Srbiji 58 gradova i opština imaju daljinske sisteme grejanja, a toplanama se sve češće javlju građani koji žele da isključe grejanje jer im je, kako navode, novi način obračuna znatno uvećao račune.

2024 © - Vesti online