Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 15.02.2015.
21:11
B. Grujić - Vesti A

Državni javašluk u Zrenjaninu: Ko preživi, platiće

Šta je ovo... da li je moguće, bile su reakcije brojnih stanovnika Zrenjanina, koji su neposredno nakon novogodišnje euforije i praznika, dobili decembarski račun, koji ih je, blago je reći šokirao.

Skoro 25.000 korisnika u gradu na Begeju zbog astronomskih cifara na računima grmi na lokalnu vlast, a sa šaltera za naplatu iz upravne zgrade toplane, gde je bilo čak i neprijatnih scena razjarenih građana, ogorčenje i protesti preneli su se i na društvene mreže, gde građani tvrde da su masovno opljačkani.

Stranica na Fejsbuku "Zrenjaninski prljav veš" najviše se angažovao na zaštiti već dobro osiromašenih građana, koji javljaju da je telefon službe za reklamacije ovog komunalnog preduzeća zatrpan pozivima.

- Ne plaćajte račune po novom sistemu, jer su ugovori gradske toplane nevažeći. Ubačeni su u poštanske sandučiće kao nekakav reklamni materijal uoči Nove godine, kada je grejna sezona već uveliko trajala. Nastavite da plaćate po starom, preko opštih uplatnica - pozivaju sa društvenih mreža.

Čudna logika

Zaista, u najmanju ruku traljavi postupci nadležnih u JKP Gradska toplana oko uvođenja novog sistema naplate, sada su na meti i stručnjaka, ali i ogorčenih korisnika koji su ubeđeni da je monopolistički položaj maksimalno iskorišćen i da su običnim smrtnicima, kojima su računi uredno ispostavljeni, jednostavno vezane ruke.

Plate odlične

- Prilikom poskupljenja grejanja - kako primećuje Milan Moćević - gradska vlast nije uzela u obzir broj zaposlenih i plate u toplani, koje su među najvišim u Zrenjaninu. Pošto je Vlada Srbije donela odluku o smanjenju plata u javnom sektoru za 10 odsto, pa će to, valjda uticati i na smanjenje troškova poslovanja toplane.

Inače, Zrenjanin ima gotovo sigurno najvišu cenu grejanja u Srbiji, jedan je od 10 gradova u državi koji je primenio novi tarifni sistem sa fiksnim i varijabilnim delom i naplatom isporučenih količina toplotne energije.

Sve srpske toplane moraju se najkasnije do poslednjeg dana ove godine prebaciti na novi način obračuna usluga, umesto naplate grejanja po kvadratu stana, naplaćivaće količinu utrošene energije. Ali, u Srbiji nešto ne štima, jer ispada da građani više troše nego kad im se merilo po kvadraturi.

Tako su Ruma i Sremska Mitrovica poništile odluke i vratile se na stari sistem naplate po kvadratnom metru, a za to vreme lokalna vlast u Zrenjaninu je čak dva puta odobrila povećanje cene grejanja!

Ekonomista Milan Moćević kritikuje toplanu što je dozvolila sebi da počne grejna sezona bez ugovora sa potrošačima.
- Početkom grejne sezone gradsko veće dalo je saglasnost na poskupljenje od 11 odsto bez ikakvog obrazloženja. Onda je u decembru došlo novo poskupljenje od 9,65 odsto zbog korekcije cene gasa, a navodno će se odnositi samo na varijabilni deo. To je potpuno nelogično i neprihvatljivo, jer se cena grejanja mora jedinstveno posmatrati, kao svaka roba ili usluga - tvrdi Moćević.

Zima u ratama

Ovaj dugogodišnji istaknuti privrednik ističe da gradska vlast omogućuje toplani da uz istu ili približno istu potrošnju energije u odnosu na prethodnu sezonu sebi obezbedi mnogostruko veću korist, a potrošačima samo enormno visoke račune.

Recimo, za dvosoban stan od 55 kvadrata umesto 5.000 dinara, računi za grejanje dostižu od 10.000 do 15.000 dinara (80-120 evra), a za kuću od 100 kvadrata i do 100.000 dinara (800 evra). Ako se ima u vidu da je prosečno isplaćena neto zarada u za decembar 2014. godine u Zrenjaninu 49.773 dinara (400 evra), jasno je koliki je to udar na džepove građana.

Najgore je što zbog starosti zgrada i neodgovarajuće izolacije vlasnici stanova za istu kvadraturu, po novom sistemu, plaćaju različite cene, čak od po nekoliko hiljada dinara.

Izolacija cevi

Vlasnica optike Gabi posle očitavanja kalorimetra dobila je mesečni račun od 42.900 dinara (350 evra) za grejanje lokala od 55 kvadrata, dok je ranije račun iznosio 12.000 (100 evra). Ispostavilo se, međutim, da je novi obračun tačan, ali da su na podstanicu priključeni i ilegalni korisnici! Sugrađaninu iz Ulice Save Tekelije za kuću od 100 kvadrata stigao je račun od 94.500 dinara (770 evra), a iz toplane su mu objasnili da se energija gubi, zbog loše izolacije cevi. Odgovornost naravno snosi sam korisnik koji cevi nije ni postavljao.

- Poskupljenje i visoki računi nikako ne mogu da se pravdaju novim sistemom obračuna i pozivanjem na kalorimetre. Ako je išta dobro učinjeno tim meračima, to je da je očitan javašluk, koji se godinama prikriva u toplani - smatraju u gradskim odborima DSS-a i Dveri i ističu da građani masovno otkazuju daljinsko grejanje, i prognoziraju da će veliki broj reklamacija završiti na sudu.

PR Gradske toplane Melanija Lojpur kaže da je novi tarifni sistem uveden po zakonu i da se sada obračunava i naplaćuje samo isporučena toplotna energija.
- Računi su realni, a svaku reklamaciju odmah proveravamo. Građani su blagovremeno obavešteni o novom sistemu naplate, a dostavljene ugovore treba lično da donesu ili pošalju na našu adresu - naglašava Melanija Lojpur.

Da bi nekako pomogli gnevnim sugrađanima i sprečili socijalne nemire, čelnici Zrenjanina su se brže-bolje dosetili i omogućili da se računi za tri zimska meseca ove godine plate u dve rate, do kraja leta, i to bez kamate.

Račun za nekoliko dana

Penzionerka iz Zrenjanina, Mira G, kaže da je za kuću od 95 kvadrata dobila račun za gas u iznosu 14.600 dinara (120 evra), što kad se uporedi sa nekima i nije puno.
- Tako izgleda, ali ja sam gas koristila samo nekoliko dana, pošto sam veći deo decembra meseca bila odsutna. Moja penzija je 32.000 dinara, živim sama i sistem centralnog grejanja na plin mi je tako povezan da se pojedini radijatori u nekim prostorijama ne mogu posebno isključiti. Pitam se šta bi se dogodilo i koliko bi račun dobila da sam kuću grejala svih decembarskih dana - ogorčena je penzionerka iz Zrenjanina.
 

Teško mi je

- Imam nekako utisak da smo mi penzioneri uvek na udaru, eto penzije su nam smanjene, a niko ne razmišlja kako izdržavamo kraj s krajem i kako preživljavamo od čeka do čeka. Plaćamo punu cenu grejanja, ja u svom stanu živim sama i veoma mi je teško, ali šta ću, platim sve račune koji mi stignu u poštansko sanduče, jer sam u strahu šta bi se dogodilo da neki ne platim. Da me tuže, da dođu da mi plene stvari, samo mi još to treba. Zato platim i posle od onoga što mi ostane, preživljavam kao i većina - priča Veselinka Cvetkov.

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.02.2015. 21:24
Glasali ste SNS bandite trpite ovo je samo početak . . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online