Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.06.2015.
21:28
D. N. Petrović - Vesti A

Arapi grade "Kraljevu školu"

Do kraja ove godine prigradsko novopazarsko naselje Dojevići, dobiće novu školu, jednu od najsavremenijih u ovom delu Srbije, koja se gradi donacijom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Škola se nalazi u širem kompleksu Starog Rasa i Sopoćana i već decenijama nosi ime najvećeg srpskog prosvetitelja Rastka Nemanjića Save, rođenog koji kilometar dalje u Deževskoj dolini nedaleko od Petrove crkve.

D. N. Petrović
Premijer na otpočinjanju radova u Dojevićima

Mada nosi Savino ime, škola u Dojevićima, koja je nedavno proslavila stotu godišnjicu, poznatija je kao "Škola kralja Aleksandra", jer je u aprilu 1934. godine, na vrhuncu moći i popularnosti, godine kralj Aleksandar iznenada banuo u ovaj deo Starog Rasa da obiđe Sopoćane i lično se uveri: kako živi narod u ovom kraju i kakvi su odnosi između pravoslavaca i muslimana.

Neplanirano, kralj je tada skoro ceo dan proveo u školi u Dojevićima, družio se sa decom, lepo ih darivao uz obećanje da će uskoro doći. Nije došao, u septembru iste godine ubijen je u Marseju.

Ostalo je zabeleženo ("Politika" je o tome tada pisala), da je kralj Aleksandar samo sa vozačem-ađutantom, nenajavljen, kolima došao da obiđe manastir Sopoćani. Pri povratku u Dojevićima je video školu, vozača je poslao u Novi Pazar da sipa gorivo, a kralj je svratio da obiđe školu.

Komunisti zakopali bistu

Posle posete kralja Aleksandra škola u Dojevićima naručila je veliku kraljevu bistu koja je kasnila nekoliko godina i stigla je neposredno pred Drugi svetski rat. U opštem metežu bistu je neko negde sklonio, a posle dolaska komunista i zakopao. Sasvim slučajno, dok su kopani temelji za jednu kuću blizu škole, bista se neoštećena pojavila ispod kašike buldožera. Sada je u muzeju "Ras" u Novom Pazaru.

Učiteljica Radmila Bošković nije ga poznala, pa je pozvala supruga-upravitelja Dragoslava Boškovića koji je, kada je video kralja u vojničkoj uniformi sa zlatnim apoletama, prvo zanemeo, a onda povikao "Dobrodošli, Vaše visočanstvo". Kralj je potom sa upraviteljem Dragoslavom seo u jednu od školskih klupa slušajući kako daca odgovaraju na pitanja pravoslavnog veroučitelja Jerotija Čekovića, a i sam im je postavio nekoliko pitanja oduševljavajući se njihovim odgovorima, potom im se pridružio i veroučitelj muslimanske dece hodža Ljutvija
Ćorović.

Na polasku, videvši da su deca oskudno odevena, a neka i bosa, kralj Aleksandar je iz novčanika izvadio tadašnjih 2.000 dinara i dao ih upravitelju Dragoslavu Boškoviću sa molbom da deci kupi obuću i najosnovniju obuku. Koji mesec kasnije, kralju su u Beograd poslate slike đaka iz Dojevića u potpuno novim odelima.

Kada je u jesen iste godine kralj Aleksandar ubijen u Marseju, klupa škole u Dojevićima u kojoj je sedeo ofarbana je u crno, a na njoj je ukucana i mesingana ploča na kojoj je pisalo "Njegovo veličanstvo kralj Aleksandar 20. aprila 1934. godine sedeo je u ovoj klupi". Sve do početka Drugog svetskog rata škola i klupa su bili "mesto hodočašća", ovamo su dolazili žitelji cele Srbije da sednu na klupu i ostave cveće.

Pločica sa klupe je uništena u Drugom svetskom ratu, a o sudbini klupe se ništa ne zna. Decenijama potom više niko "nije smeo da se seća" posete srpskog suverena. Tek 90-ih godina pojavile su se ideje da se klupa i ploča obnove, ali se od toga odustalo.

- Svi su u ovom kraju voleli kralja, voleli smo ga i mi Bošnjaci, jer je uvažavao našu veru, u vojsci smo imali posebne kazane za muslimane bez svinjetine, čuvena medresa u Skoplju nosila je Aleksandrovo ime, njegovi preci potiču iz Petrovog Polja na Pešteru, imao je i kumove Bošnjake u ovom kraju, porodicu Kučević iz Žabrena... Drago nam je što će "Kraljeva škola", ponovo blistati i biti jedna od najlepših u regionu, hvala Vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što su se setili ovog kraja, naše dece i naše škole - priča starina Meho Hanuša iz obližnjeg sela Požega.

Premijerova šala

Kamen-temeljac za novu školu u Dojevićima nedavno je, zajedno sa ambasadorom UAE u Srbiji Džuma Rašidom Al Dahrijem, položio je premijer Srbije Aleksandar Vučić kome je direktor škole Besim Adilović sve potanko ispričao o istorijatu. Pošto ga je pažljivo saslušao, premijer se našalio i na svoj način.

"Nešto mi nije milo kada mi Besim pričao o kralju i aprilu 1934. godine, znate kako je posle završio moj imenjak kralj Aleksandar. Nadam se da se meni neće nešto tako desiti", rekao je Vučić.

Dobri đaci

Nova škola u Dojevićima imaće 3.200 kvadrata korisne površine, fiskulturnu salu i najmodernije kabinete. Nastavu fizičkog vaspitanja oko 1.000 đaka do sada je izvodilo na otvorenom. Uz školu se, takođe donacijom UAE gradi i novi vrtić površine oko 1.000 kvadrata koji će moći će da primi svu decu iz ovog dela grada. Direktor škole Besim Adilović kaže da njegovi đaci osvajaju nagrade na svim takmičenjima gde se pojavi i da će, kada dobiju još bolje uslove za učenje, nagrada biti više.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online