Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.06.2014.
07:46
D. N. Petrović - Vesti A

Uzalud čekali kralja

Osnovna škola "Rastko Nemanjić Sava" u novopazarskom prigradskom naselju Dojevići obeležila je ovih dana 100. godišnjicu od osnivanja. Kako i priliči proslavi velikog jubileja, đaci i profesori, na čelu sa direktorom Besimom Adilovićem, pobrinuli su se da štampaju monografiju škole, da pripreme bogat kulturno-zabavni program, da se pohvale svojim uspesima i da dobre rezultate podele sa nekadašnjim učenicima, među kojima je danas i mnogo doktora nauka.

Obeležila 100 godina od osnivanja: OŠ Rastko Nemanjić iz Dojevića
 

Za ovu školu, osnovanu odmah posle oslobađanja od turskog ropstva i u predvečerje Velikog rata, vezan je i jedan zanimljiv događaj, opisan u mnogim knjigama i u predratnoj štampi, koji se i danas prepričava u Novom Pazaru i okolini.


Iznenada i bez pratnje, samo sa vozačem-ađutantom, kralj Aleksandar Karađorđević došao je, u proleće 1934. godine, da obiđe manastir Sopoćani, nedaleko od svetinje, pored puta, video je školu i rekao vozaču da zaustavi vozilo. U trenutku kada je kralj, u vojničkoj uniformi sa zlatnim epoletama, ušetao u školsko dvorište, učiteljica Radmila Bošković umalo se nije srušila od iznenađenja, a njen suprug Dragoslav, upravitelj škole, spavao je na baštenskoj stolici.
 

Tadašnja "Politika" pisala o nenadanoj poseti kralja
 

Bista

Pre desetak godina, dok je bager kopao pored puta, nedaleko od škole u Dojevićima, iz zemlje je izronila bista kralja Aleksandra koja se danas čuva u novopazarskom muzeju Ras. Kako tvrde istoričari, posle pogibije kralja žitelji ovog mesta i rukovodstvo škole naručili su kraljevu bistu, ali nisu stigli da je postave, jer je preduhitrio nemački napad na Srbiju. Iz straha od komunista, neko je bistu zakopao nedaleko od škole.

- Ustaj, došao kralj - povikala je Radmila upravitelju, ali Dragoslav se nije dao zbuniti, skočio je i neočekivanom gostu se obratio sa: "Izvolite, vaše visočanstvo."

Kralj je potom ušao u prvi razred gde je učitelj pravoslavne veronauke Jerotije Čeković držao nastavu. Seo je u klupu, a malo je i sam propitivao đake, bio je oduševljen njihovim znanjem. Kralj je obišao i đake islamske veronauke, a hodži Ljutviji Đoroviću, koji mu se požalio na težak život i malu platu uslišio je molbu da bude premešten na bolje plaćeno mesto matičara.


- Loše su vam obučena i obuvena deca - prokomentarisao je kralj. - Siromašan je ovde narod, teško je zaraditi dinar, a dece puno - odgovorio je upravitelj Bošković.


Tada se Aleksandar mašio za novčanik i izvadio ondašnjih 2.000 dinara.
 

- Obucite i obujte decu, kupite im šta im je najpotrebnije - rekao je upravitelju Boškoviću koji je, čim je kralj otišao, deci sašio nove uniforme, a kralju poslao sliku da vidi da je postupio po naređenju. Iz Beograda je tada, od kralja, stigao odgovor da će na jesen ponovo doći u Sopoćane i da će obići i mališane u Dojevićima, tadašnjem srezu Požega.
 

Posetio kumove Bošnjake na Pešteru: Tomislav Karađorđević kada je stigao u Srbiju

I dok su žitelji celog kraja čekali novi dolazak kralja, iz Marselja je stigla žalosna vest - Aleksandar je ubijen. Celo selo odmah se sjatilo u školu i svi su plakali za kraljem, klupu na kojoj je kralj sedeo ofarbali su u crno i na nju stavili mesinganu pločicu na natpisom: "Ovde je 20. aprila 1934. godine sedeo njegovo veličanstvo kralj Aleksandar." Klupu i pločicu uništili su komunisti tokom Drugog svetskog rata.


- Bilo je predloga da klupu sa istom pločicom i natpisom vratimo u školu, ali je iz nama nepoznatog razloga ova ideja propala. No, još nije kasno, kralj je i danas veoma cenjen u narodu ovog kraja, cenili su ga podjednako Srbi i Bošnjaci, imao je osećaj za multietičnost, prvi je za muslimane u vojsci uveo kazan bez svinjetine - priča Hivzo Curić iz sela Požega.

"Traka jednog veka"

Autor Jovan Ljubisavljević napisao je knjigu "Traka jednog veka", koja prati životni put porodice Bošković i u kojoj je opširno opisan događaj sa nenajavljenom posetom kralja Aleksandra školi u Dojevićima. Na svečanosti povodom školskog jubileja knjiga je deljena besplatno.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.06.2014. 09:39
Crkvu u mom selu je podigo Kralj Aleksandar Karadjordjevic. mislim da je shvatio na kraju ko su hrvati i slovenci i pokajao se...ali tvrdoglavost ga je skupo kostala.ne poslusa Vojvodu Misica, ne poslusa cika Peru.....zato mu i ode glava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online