Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 28.12.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Arapima prodali i Svetog Savu!

Kako je krenulo s arapskim donacijama, u Srbiji bi uskoro škole umesto imena zaslužnih i poznatih pisaca poput Meše Selimovića ili Desanke Maksimović, mogle da se nazovu egzotičnim imenima arapskih šeika o kojima đaci u Srbiji ništa ne znaju. To nije parodija, niti vest sa satiričnog portala Njuz net, već stvarnost koja će se, koliko sutra, realizovati s obzirom na to da je arapski donator zamolio srpsku vladu da institucije koje je on svojim parama izgradio u Novom Pazaru budu nazvane po imenima njihovih vladara i glavnom gradu!

Tanjug

- Mi smo predložili da se škola zove Kalifa bin Zajed al Nahjan, po vladaru naše zemlje, bolnica da ima ime Zajeda bin sultan Al Nahjana, osnivača UAE, a vrtić Abu Dabi - izjavio je ambasador UAE u Srbiji Džuma Rašid al Daheri u petak na svečanom otvaranju tri nova objekta u Novom Pazaru.

Reč je o osnovnoj školi i vrtiću u novopazarskom naselju Dojeviće i dijagnostičkom centru u Novom Pazaru, u ukupnoj vrednosti od sedam miliona evra.

Između nove škole od 3.100 i vrtića od 780 kvadrata, u sklopu istog školskog dvorišta nalazi se stara stoletna škola "Rastko Nemanjić Sava". Pre nego što je njegova ekselencija izašla sa predlogom o novim imenima, bilo je sasvim normalno očekivati da će nova školska zgrada nastaviti da nosi dosadašnje ime prosvetitelja, pisca i prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save. Svi đaci, nastavnici i osoblje sele se u novu zgradu koja je nikla u dvorištu stare škole kojoj se, po svemu sudeći, sprema rušenje.

Da će molba ili zahtev, kako god, arapskih donatora biti usvojen, govori i izjava predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je sa nekoliko ministara došao da uveliča otvaranje novih objekata. Premijer je rekao da su arapski prijatelji jedino tražili da institucijama u koje su uložili novac bude dato ime po njihovom izboru.

Kralj Aleksandar u klupi

Nekoliko meseci pre atentata u Marseju 1934. jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević je posetio školu u zaseoku Dojeviće i to - slučajno. Vozilo Njegovog kraljevskog visočanstva je ostalo bez benzina, pa dok je vozač otišao po gorivo, kralj je ušetao u školsko dvorište i posetio đake na času.
Kralju je prišao veroučitelj muslimanske dece i zamolio ga da urgira da ga islamsko sveštenstvo proizvede u imama matičara, kako bi imao veću platu. Aleksandar je udovoljio njegovoj molbi da bi kasnije bez pratnje, samo sa vozačem, otišao u manastir Sopoćani.

- Oni su samo tražili da tim institucijama damo imena, kojih se ne bi stideli u svakom slučaju, i da ništa nisu uložili - rekao je Vučić i tako nedvosmisleno potvrdio da će zahtev šeika biti ispunjen.

Na pitanje "Vesti" kako će se ubuduće predstavljati, direktor OŠ "Rastko Nemanjić Sava" odgovara da je i sam za promenu naziva saznao na svečanom otvaranju.

- Ja nisam čovek koji je time opterećen. Odgovaralo mi je ime koje je bilo. Neće mi smetati ni ovo drugo, a ja poštujem državu u kojoj živim i odluke koje donese, jer promena imena škole je u nadležnosti države - odgovara Besim Adilović, još zvanično direktor OŠ "Rastko Nemanjić Sava".

Nasuprot njemu, razočaranost odlukom srpskih vlasti ne krije predsednik Udruženja građana Ras Dobrosav Nikodinović.

- Ta škola ne bi smela da menja ime. Prodajemo svoju čast i nacionalni ponos za sedam miliona evra! Škola se još u vreme komunista zvala po Svetom Savi, ali sada su došla takva vremena da dođu naši arapski "prijatelji" daju pare ali i ucenjuju, dok naša vlada na sve pristaje - komentariše Nikodinović.

Nikodinović: Nama ne daju Nemanjinu bistu

Dobrosav Nikodinović kaže da je još 2002. godine Udruženje Ras tražilo da se bista Stefana Nemanje postavi na plato ispred zgrade Opštine Novi Pazar. Nakon sedam godina ignorisanja, lokalne vlasti su odbile da im izdaju dozvolu za bistu pod smešnim izgovorom da bi smetala nekakvoj pešačkoj putanji, iako je to mala bista od 80 cm, a plato ispred skuštinske zgrade je ogroman. Žalili su se i sudu koji je odlučio da Opština ponovo razmatra njihov zahtev.
- Od tada je prošlo dve godine - i mi još čekamo - kaže Nikodinović i naglašava da to što ih lokalne bošnjačke vlasti ignorišu nije toliko neočekivano, koliko je bolno to što srpske vlasti nemaju sluha, a svima su se obraćali od predsednika, premijera do patrijarha.
- Sada je premijer izašao sa inicijativom za spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu i to u parku Manjež, iako Nemanja nikada nije bio u Beogradu, dok bista u središtu njegove srednjovekovne države ne može da bude postavljena.

Kako će se predstavljati direktor

Direktor OŠ "Rastko Nemanjić Sava" pun je reči hvale za novu školsku zgradu koja je građena po evropskim standardima i sigurno je najmodernija u državi. Nju sada pohađa 904 đaka, od kojih su 93 odsto Bošnjaci, dok preostalih sedam procenata čine Srbi. Na pitanje da li će mu biti teško da se predstavlja kao direktor škole "Kalifa bin Zajed al Nahjan", Besim Adilović diplomatski odgovara da je škola od 1913, kada je sagrađena, šest puta menjala naziv i da je u početku nosila ime po nazivima sela i zaseoka koji je okružuju, da bi 60-ih godina prošlog veka dobila ime "Rastko Nemanjić Sava".
- Tako da ću ja reći da sam direktor škole u Dojeviću - odgovara Adilović.

Spomenik diktatoru

Ovo nije prvi, a po svemu sudeći, neće biti ni poslednji ustupak donatorima. U vreme predsednika Borisa Tadića, Azerbejdžan je dao dva miliona evra za rekonstrukciju Tašmajdanskog parka. Ali, uz novac je išao i zahtev da se u jednom od centralnih prestoničkih parkova postavi ogromna skulptura nekadašnjeg predsednika i oca sadašnjeg šefa azerbejdžanske države. Tako da sa jedne strane šetačke staze stoji spomenik piscu Miloradu Paviću, a sa druge spomenik Hajdaru Alijevu, koji je na vlast došao vojnim udarom, dok ga je opozicija smatrala diktatorom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.12.2015. 18:13
AV spasi Srbiju i ubij se!!!!!
Ponedeljak 28.12.2015. 18:37
Sve ti izda/jnicko, znamo da je tvoj bog novac, ali time neces nas prodati jbm li ti! Uskoro krece da izlazi istina o tebi onda si pico puko na delove!
Utorak 29.12.2015. 01:52
Vostani Serbie.............
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online