Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 18.05.2015.
03:00
Z. Marjanović - Vesti A

Od domaćina postali socijalni slučajevi

Za samo dvadesetak minuta, koliko je trajalo nevreme praćeno gradom u ivanjičkom i ariljskom kraju, delimično ili u potpunosti uništeni su malinjaci od kojih žive na hiljade porodica.

Z. Marjanović
Šteta se meri milionima evra: Grad je uništio malinjake

U ovom trenutku nemoguće je izračunati koliku je štetu naneo grad jer je formiranje komisija za procenu štete u toku, ali svakako da se šteta meri milionima evra i sada je već evidentno da će zbog pretrpljene štete mnogi do ovog nevremena dobri domaćini postati socijalni slučajevi jer su u zasade malina uložili ogromna sredstva, uglavnom pozajmljena.

- Pod malinom imam četiri hektara i očekivao sam da od roda povratim uložen novac i da nešto zaradim, ali od mojih zasada su ostali samo živa i direci. Grad nas je potpuno uništio i to zahvaljujući nebrizi države koja, iako su lokalne samouprave obezbedile protivgradne rakete, inače zaključane u magacinima MUP-a, još nije potpisala ugovore sa strelcima. Ni sam ne znam kako sam preživeo prizor koji sam u mojim malinjacima video posle grada, a sada ne znam kako će mi porodica opstati jer je malina sve što smo imali - kaže za "Vesti" Goran Prokopijević iz sela Bratljeva koje je samo jedno od mnogih sela u ivanjičkom kraju koje je bilo zahvaćeno gradom.

Prema rečima predsednika opštine Ivanjica Milomira Zorića, lokalna samouprava je od svojih sredstava nabavila 192 protivgradne rakete, ali protivgradna zaštita, iako je to trebalo da se uradi još 15. aprila, nije aktivirana jer su zatajili republički organi čija je to obaveza.

Sa druge strane, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, inače trenutno najneomiljenija ličnost među malinarima, poručila je i malinarima i svima drugima u Srbiji, čiji su usevi uništeni gradom, da je "apsolutno svesna teškog položaja poljoprivrednika". Dodala je da će ona i njeni saradnici, odmah nakon što komisije procene štetu, predložiti Komisiji za elementarne nepogode Vlade Srbije da poljoprivrednicima bude nadoknađena šteta od grada.

Takođe, ministarka nije propustila priliku da poljoprivrednicima ukaže na potrebu osiguranja zasada uz obrazloženje da ne postoji stopostotna zaštita od grada i drugih nepogoda. Ta preporuka ministarke Bogosavljević Bošković posebno je razljutila malinare.

- Tačno je to da naši zasadi treba da budu osigurani, ali prvo da vidimo ko je kriv zašto još nije aktivirana protivgradna odbrana, o čemu ministarka ne govori. Zbog svega ovoga bi trebalo da da ostavku. Osiguranje malinjaka sigurno ih neće zaštiti od grada. Uostalom, pa i pod uslovom da osiguramo naše zasade, a do štete dođe, od nekih para će morati da to da bude nadoknađeno. To znači da će i država, ili neko u državi, opet biti na gubitku. Iskreno govoreći, nakon grada koji je ubio i malinjake i nas sve više sumnjamo da su priče o osiguranju u poljoprivredi i te kako povezane s odugovlačenjem organizacije protivgradne odbrane. Do kraja ćemo insistirati da dobijemo odgovore da li je to što nije radila protivgradna odbrana bila slučajnost ili, možda, nečija namera zarad nekog interesa. Na sumnju imamo pravo, a na državi je da nam da prave odgovore - jednoglasni su malinari iz ivanjičkog i ariljskog kraja.

Raketa u magacinu

I opština Arilje je, prema izjavi predsednika opštine Zorana Todorovića, nabavila 22 protivgradne rakete od kojih nije bilo nikakve koristi. One su bile u magacinima dok je grad pustošio malinjake, a malinare doveo do ivice egzistencijalnog ambisa.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.05.2015. 04:30
Znaci...totalna bruka i nemar ove jbsga kazimo vlasti..za narod...tako krucijalna stvar..kao ,malinjaci...a dobro se zna da da su nase maline najbolje na jebnom svetu...mislim ...koga bre ti zezas...drzavo...varas i ubijas seljaka...ubijas i mene...mnogo mi je krivo sto se ovo dogodilo...uuuaaa vlast...uuuaaaa
Ponedeljak 18.05.2015. 04:32
kako jedna pametna drzava moze ovo da dopusti sebi...kako...da ovo sto nam vredi...vise ne vredi...za tili cas...zbog nemara...i pohlepe...uaaaaa
Ponedeljak 18.05.2015. 05:58
Ovi vredni ljudi su ostali bez zarade ali su ostali i bez uloženih sredstava. Odgovorni paraziti u državnom aparatu koje opet mi plaćamo će prvog u mesecu dobiti platu. Narode do kojeg datuma mi možemo ovo da trpimo oni svoje ne zarađene plate primaju a mi svoje zarade ne. Kada će neko odgovarati za svoj nerad???? Krivično delo-prekršaj je ako uradiš nešto što nisi trebao ali isto tako ako ne uradiš nešto što si trebao a nalazi se u opisu tvog posla.. Privatnike kažnjavaju kad nešto u svom preduzeću nisu uradili a državne parazite koji su na našoj grbači niko ne kažnjava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online