Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.05.2015.
17:21
Tanjug A

"Zakon o udžbenicima povučen zbog lobista"

Vlada Srbije je, na predlog resornog ministarstva povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima. Zbog brojnih pritisaka i nesuglasica u vezi sa sadržajem tog akta, Ministarstvo prosvete moralo da podnese i krivičnu prijavu, navodi se u saopštenju. Ministar prosvete, nauke i tenološkog razvoja Srđan Verbić istakao je da je ovaj zakon povučen iz skupštinske procedure zbog lobista, među kojima ima i izdavača.

Fonet/Vlada Srbije
Lobisti stopirali zakon o udžbenicima: Srđan Verbić

- Povlačimo ga u ovom trenutku ne zato što bilo ko podleže pritisku. Pritisaka takvih nije bilo. Mi se suočavamo sa lobiranjem. Možda bi to lobiranje trebalo urediti zakonom, kako bismo znali kako lobiranje treba da izgleda, jer neki od lobista samo što ne iskaču iz frižidera kada radimo - rekao je Verbić novinarima u parlamentu i dodao da su neki od lobista i izdavači.

Prema rečima ministra, tržište udžbenika vredno je oko 80 miliona evra, koliko se godišnje proda užbenika.

- To je veliki biznis i naravno da postoje mnogi interesi. Finansijski efekti ovog zakona nisu samo finansijski efekti onoga što se ogleda u budžetu, nas zanimaju efekti po kućne budžete, pa zato želimo ponovo da utvrdimo efekte amandmana i da implementacija bude što jednostavnija, bez obzira na sva događanja koja su bila prethodne nedelje među kojima ima izuzetno nemilih pojava - rekao je Verbić i dodao da "do 1. septemba moramo da imamo taj zakon".

On je dodao da Ministarstvo, bez obzira na lobiranje, razmišlja o efektima i odgovornosti prema građanima, a pre svega o đacima i roditeljima, kako bi ispunili obećanje da će udžbenici biti jeftiniji.

Pojasnio je da je zakon povučen kako bi bolje bili procenjeni efekti koje će imati eventualni amandmani, jer ne želi da za mesec dana taj zakon ponovo bude u skupštini.

Objasnio je i da je rezultat procene Ministarstva da sa amandmanima koje su videli nisu sigurni kakvi bi bili efekti i da li bi implementacija bila onakva kakvu žele, te da neki od njih "sadrže i jasan negoveštaj da se neko izvuče iz obaveza koje zakon predviđa".

- Nismo ni videli sve amandmane, ali ono sto smo videli bilo je dovoljno da utvrdimo kako postoji namera da se zakon tumači proizvoljno, što jeste naša odgovornost. Želimo da to tumačenje bude jednoznačno i da ne dozvolimo da zbog različitog tumačenja neko ne ispuni svoje obaveze - rekao je Verbić.

- Zakon nije povučen zato što je loš, već zato što smatramo da je to sistemski i važan zakon i zato što ne zelimo da se on ubuduće menja amandmanima i da bude problema sa implementacijom. Želimo još jednom da uradimo analizu efekata, jer stojimo iza onoga što smo obećali, a to je da će svi učenici imati udžbenike i da će ih biti - rekao je Verbić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online